Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı

“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı

1. Hz. Peygamber’in tebliğ sürecinde karşılaştığı zorluklar hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: Peygamber efendimiz (s.a.v) İslam dinini tebliğ sırasında birçok zorlukla karşılaşmıştır. Kendi kavminden olan müşriklerin sözleri efendimizi son derece üzmüştür. Efendimizin deli, büyücü, kahin olduğunu söyleyenler bile olmuştur. Tebliğ süreci içinde çok sayıda suikast girişimde bulunmuşlardır fakat hiçbirinde başarılı olamamışlardır. Başta Hz. Bilal (r.a.) olmak üzere Yasir (r.a.), Sümeyye (r.a.), Ammar (r.a.) Müslümanlara kızgın kumlarda dayanılmaz işkenceler yapmışlardır. Hz. Aşır (r.a.) daha fazla dayanamayıp şehit düşmüştür Hz. Sümeyye ise bütün işkencelere karşı rabbini inkar etmeyende Ebu Cehil’in mızrak darbesi ile şehit düşmüştür Ammar da Lat ve Uzza’nın ( Mekke’nin büyük putları) adını söyleyince serbest bırakılmıştır. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam, peygamberliği boyunca daha önce de belirtildiği gibi, türlü türlü sıkıntılarla karşılaşmıştır. Kavminden inkar edenler vede müşrikler ona karşı son derece incitici sözler söylemişler, hatta büyücü yada delidir demişler, bazıları da Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam’ı öldürmek dahi istemiş ve bunun için planlar kurmuşlardır. Buna rağmen, Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam her kültürden ve karakterden insanı eğitmeye, onlara Kur’an-ı Kerim’i dolayısıyla güzel ahlakı, güzel tavrı öğretmeye çalışmıştır.

2. Hicret deyince ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Sözlükte, “terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek” anlamına gelen hicret “kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması” demektir. Ancak bu kelime daha çok “bir yerin terk edilerek başka bir yere göç edilmesi” anlamında kullanılır. Terim olarak genelde gayri Müslim ülkeden İslam ülkesine göç etmeyi, özelde ise Hazreti Peygamberin ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade eder. Medine’ye göç eden Müslümanlara “Muhacir”, Rasülü Ekrem’e ve muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da “Ensar” unvanı verilmiştir.

3. “O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba ve katı yürekli olsaydın hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi.” (Âli-İm- rân suresi 159. ayet.) Bu ayet size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Kaba ve katı kalpli bir kimse –başka bazı erdemlere sahip olsa da– muhataplarında nefret uyandırır; insanlar böyle bir kimseyi dinlemek istemezler veya onun arkadaşlığına katlanamazlar. İslâm gibi evrensel bir mesaj getiren, âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan ve yüce bir ahlâk üzere bulunduğu bildirilen bir Peygamber’in bu kötü vasıfları taşıması düşünülemez. İbn Atıyye’nin kaydettiğine göre semavî kitaplarda Hz. Peygamber’in özellikleri anlatılırken bu kötü sıfatları taşımadığı da vurgulanmıştır. Burada görüldüğü gibi Kur’ân-ı Kerîm de aynı vurguyu yapmakta ve Hz. Peygamber’in uygulamalarının bunun kanıtı olduğunu ifade buyurmaktadır.

4. İslam davetinin başarılı olmasında Hz. Peygamber’in şahsi özelliklerinin etkisi sizce nasıl olmuştur?

  • Cevap: Etkili olmuştur tabii ki. Peygamberimiz kendi özelliklerini diğer insanlara kazandırmaya çalışmıştır. Allah’a ibadet etmeleri gerektiğini söylemiş ve onlara yardımcı olmuştur. İslam devleti başarılı olunca Peygamberimiz, ileriye dönük bir yol izlemiş çizgisinden asla dışarı çıkmamıştır. Peki Peygamberimizin özellikleri nelerdir;

Saygılıdır.
Anlayışlıdır.
Yalan söylemez.
Affedicidir.
Gösterişten hoşlanmaz.
Ağırbaşlıdır.
Kötü söz söylemez.
Abartılı giyinmez.
Kusur aramazdı.
Düşüncelidir.
Ve sayılamayacak bir çok özellik. İslam devletleri abartılı giyinmeyi sevmez. Başörtü ve şalla kafasını kapatır, Hz. Muhammed açık giyinmeyi sevmez. Allah (C.C) emri bu yöndedir. Bu özellik örnek gösterilebilir.

5. Anadolu’da bazı sahabe kabirlerinin bulunması, İslam’a davet ile ilgili nasıl bir önem arz etmektedir?

  • Cevap:

Kişiler dönem dönem sahabe kabirlerine gidip, dualar ederler. Kişiler sahabe kabirlerine giderken, saçlarını kapatır, temiz ve güzel şekilde, kapalı şekilde giyinir, abdest alır ve bu şekilde gider.  Bu sayede kişi İslam dinine yaklaşır. Çünkü tüm bu özellikler İslam dininde vardır. Sahabe kabirlerinde dua etmek, o ortamın havasını solumak, kişiyi Allah’a yakınlaştırır ve dua etme isteği oluşturur. Sahabe kabirlerinde dua ettikten sonra kişide bir huzur oluşur ve bu huzur kişiyi İslam dinine daha da yaklaştırır.

11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!