Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

“11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

çekilir. Ayrıca Hz. Peygamber’in ilim ve hikmetleri içeren Kur’an aracılığıyla insanları en mükemmele ulaştıracak bir tebliğ yaptığı belirtilmiştir. Peygamberimizin (s.a.v.) on üç yıllık Mekke Dönemi’nde özellikle üzerinde durduğu konular arasında inanç esasları başta gelir.

İslam’ın kısa zamanda geniş bir coğrafyaya yayılmasının en önemli sebebi, eğitim öğretimi merkeze almasıdır. Bu düşüncenin pratik örneklerini Allah Resulü’nün (s.a.v.) uygulamalarında görmek mümkündür. Resulullah (s.a.v.) tebliğin ilk dönemlerinde Erkam’ın (r.a.) evinde Müslümanlara Kur’an okuyup açıklıyor, sabır ve inançla onları eğitiyordu. Hicret öncesi Mus’ab b. Umeyr’i Medine’ye göndererek insanların İslam hakkında bilgilendirilmesini sağlamıştı. Bedir Gazvesi’nde ele geçirilen esirlerden okur yazar olan her biri, Medineli on çocuğa okuma yazma öğretmesi karşılığında hürriyetlerine kavuşmuşlardı. Bu örnek, eğitim ve öğretim için her fırsatın değerlendirildiğini göstermesi açısından önemlidir. Vahiy katiplerinden Zeyd b. Sabit bu sırada okuma yazma öğrenen ensar çocuklarından biriydi.

Yanlış İnanç ve Düşüncelerin Tashihi

Peygamber (s.a.v.), hedeflediği toplum modelinde öncelikle huzur ve barışın sağlanması gerektiğine inanmış ve ilk kardeşlik uygulamasını Mekke Dönemi’nde yapmıştı. Bu nedenle Allah Resulü (s.a.v.) hürriyetine kavuşturduğu Zeyd b. Harise’yi, Hz. Hamza ile kardeş ilan etmişti. Ebu Huzeyfe’nin azatlı kölesi Salim ise Mekke’de okuma yazma bilen birkaç kişiden biri olan Ebu Ubeyde b. Cerrah ile kardeş olmuştu.8 Yine azat edilmiş Bilal-i Habeşi de Ku- reyş’in saygın üyesi Ubeyde b. el-Haris ile kardeşlik bağı kurmuştu.9 Böylece Hz. Peygamber, İslam’da makam, mevki ve ırk ayrımı olmadığını göstermiş; kişinin benmerkezcilikten uzaklaşıp diğerkâm olmasını sağlamıştır. Yeterliliğine bakarak azat edilmiş köleyi bile ordu kumandanı veya vali olarak görevlendirmişti. Ortaya çıkan bir duvarın tuğlaları hükmündeki evrensel kardeşlik anlayışı, İslam’ın kitleler arasında yayılmasını hızlandırmıştı.

Mahzum kabilesinden bir kadının hırsızlık yaptığında cezadan kurtulmak için soyunun üstünlüğünü öne çıkarması, Hz. Peygamber’i (s.a.v.) üzmüştü. Allah Resulü (s.a.v.), bir suç işlendiğinde suçlunun toplumdaki konumuna göre ceza almasından dolayı önceki milletlerin helak olduğuna dikkat çekmişti. Cezayı hak eden kişinin kızı Fatıma (r.a.) olsa dahi adaletten ayrılamayacağını belirtmişti.11 Peygamberimizin (s.a.v.) soy üstünlüğüne değer verilen bir toplumda devrim niteliğindeki bu davranışı önemli bir dönüm noktasıdır.

Toplumun bir üyesi olarak onu ıslah etmekle görevli Hz. Peygamber, yanlış din anlayışlarını reddederek aşırılıklardan kaçınmayı tercih etmiştir. Ashabdan birisinin gecelerini namaza ayıracağını, diğerinin gündüzlerini oruçla geçireceğini işiten Allah Resulü (s.a.v.) onları çağırarak

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!