Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

2017 – 2018 Eğitim Öğretim dönemiyle beraber pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen ders kitaplarından biri de “11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Akın SEVER, Dursun SAĞDIŞ, Hasan ÖZKAYA, Mehmet KÖSEOĞLU, Tayyibe ÇOLAK, Yasemin OKUR tarafından 251 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Akın SEVER tarafından yapılmış.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları“nda önce sorular yazıldı daha sonra cevaplar verildi.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Osman Gazi’nin Oğlu Orhan Bey’e Vasiyeti

Ey devlet ve ikbal sahibi oğlum! Zalim olma! Âlemi adaletle şenlendir ve Allah için cihadı terk etmeyerek beni şad et! Fetih hareketine devam ederek Rum memleketlerine de adalet götür. Ulemaya riayet eyle ki, din işleri nizam bulsun! Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet, ikbal ve yumuşaklık göster! Askerine ve malına gurur getirip, alimlerden uzaklaşma. Padişahlığın aslı ve esası İslamiyet’tir. Bu sebeple Alla- hü tealanın emirlerine muhalif bir iş eylemeyesin! Bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir. Bu alemde benim maksadım, gayem hep dinin zaferi oldu. Sana da bunlar yaraşır. Daima herkese ihsanda bulun! Memleket işlerini noksansız gör! Rabbinin lütuf ve yardımının sana yakın olmasın istersen gece gündüz halkı korumaya çalış. Hepinizi Allahü tealaya emanet ediyorum!” (Görsel 1.18).
Ahmet Şimşirgil, Kayı I, s. 49.

1. Osmanlı yönetim anlayışı ile ilgili hangi yargılara ulaşılabilir?

  • Cevap:Osmanlı Devleti’nde idare gücü, kayıtsız şartsız olarak padişahta bulunuyordu. Yönetme yetkisi, babadan oğula olacak şekilde devir edilmekteydi. Osmanlı Devleti’nin başına gelecek olan padişahlar, genç yaşlarında sıkı bir eğitimden geçirilirlerdi. Bu sayede hem ahlâki olarak, hem de bilgi konusunda belirli bir yetkinliğe geldiklerinden emin olunurdu. Şeyh-ül İslâm ve kadılar, padişahın eğitimi noktasında önemli rol oynarlardı.

    Devlet yönetimi içerisinde Şeyh-ül İslâm, İslâmi esaslara dayanan bir hukuk sistemi ortaya koyardı. Gerektiğinde yeni fetvalar, yasa olarak çıkarılır ve halka duyurulurdu. Adaletin sağlanması için gerektiğinde kadı ve kazaskerler görev alırlardı. Adalet, hoşgörü gibi kavramlar, Osmanlı devlet yönetimi noktasında da her zaman önemli konular olduğu için bu konularda ekstra bir hassasiyet gösterilmiştir.

    Osmanlı Devleti’nin sahip olduğu bu sağlam yönetim sistemi, zaman içerisinde insanlar arasında başlayan yozlaşma, dinin yanlış anlaşılması ve kişisel emellere alet edilmesi gibi sebeplerden dolayı bozulmaya başlamıştır. İlerideki dönemlerde bu sistemlerin modernize edilmesi için bu kurallar yazılı hale getirilmiş, millet meclisleri açılmıştır. Ancak, Osmanlı gerileme dönemine girdikten sonra yapılan hiçbir yenilik fayda etmemiştir ve Osmanlı Devleti’nin yerine çok farklı bir sistem olan demokratik cumhuriyet yönetim sistemi ile yönetilecek Türkiye Cumhuriyeti gelmiştir.

2. Hükümdarın sahip olması gereken özellikler nelerdir?

  • Cevap:

✏ İlerigörüşlü olmalıdır.
✏ Pozitif olmalıdır.
✏ Akılcı olmalıdır.
✏ Güçlü olmalıdır.
✏ İlim sahibi olmalıdır.
✏ Cesaretli olmalıdır
✏ Güvenilir olmalıdır.
✏ Sabırlı olmalıdır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!