Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cumhuriyet Döneminde Hikaye Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cumhuriyet Döneminde Hikaye Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 9. Ünite Mülakat ve Röportaj  Sayfa 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257 Cumhuriyet Döneminde Hikaye Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

DERSE HAZIRLIK

1. İnsanlarla yüz yüze görüşmek neden önemlidir?

  • Cevap: Randstad’ın verilerine göre iş hayatında yüz yüze iletişimin insan ilişkilerindeki önemi çok büyük. E-posta veya telefon, her zaman insanlarla iletişim kurmanın en verimli yolu olmayabilir. Çünkü karşınızdakini en iyi etkileme yolu gözlerinin içine bakarak konuşmaktır. Yani yüz yüze iletişime geçmektir.

2. Aşağıdaki metinler sanatçıların kendilerini anlattıkları soru cevap şeklinde düzenlenmiş yazılardan alınmıştır. Bu özelliğin metinlerin inandırıcılığını etkileyip etkilemediğini tartışınız.

  • Cevap: Metnin inandırıcılığını arttırır. Çünkü direk muhatabının ağzından kaleme dökülen düşünce ve duygulardır. Bu da yorum katılmaksızın doğru ve inandırıcı bilgi oldukları anlamına gelmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 254 Cevabı

Sami Paşazade Sezai Bey adlı metnin ait olduğu türün ortaya çıkmasında dönemin yayın organlarının etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Röportaj türü, gazeteciliğin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, röportaj, özellikle gazetecilerin uyguladığı bir türdür. Günümüzde radyo ve televizyon da çok önemli bir röportaj aracı konumundadır

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 255 Cevabı

2. Metinden hareketle Sami Paşazade Sezai’nin kişilik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Alnı tepesinden yüksek, yassıca büyük bir baş, çökük iki yanak ve onların zayıflığıyla daha büyümüş sivri bir burun. Çukur şakaklar, gayet kalın ve siyah kaşların altında, derine saklanmış gözler. Yüzünün zayıflığını daha da fazlalaştıran ve rengini uçuklaştıran kalın, uzun bıyıklar; çıkıkça bir omuz, içerlekçe bir göğüs, asabi bir mizâc, nazik, asil ve saf bir ruh diye tanımlanmıştır.

3. Metin ile metnin amacı ve hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Açıklayınız.

  • Cevap:  Metin hedef kitlesine yani okura mülakat yapılan sanatçı ile ilgili bilgi vermek, onun sanat anlayışını ve içinde yetiştiği çevreyi tanıtma amacıyla yazılmıştır.

4. Metinde anlatılanların dönemin gerçekliğini yansıtıp yansıtmadığını belirtiniz.

  • Cevap: Kesinlikle yansıtmaktadır. Çünkü birinci ağızdan dönemin sanatçıları, örnek alınan kişileri, sanat anlayış, okunan yazar ve şairleri tek tek sıralanmaktadır.

5. Metinde Sami Paşazade Sezai’nin söz konusu kişiler hakkındaki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Yakın çevresinde tındığı dostları ile gençken ilham aldığı büyük sanatçıları kendi düşüncesine ve beğenisine göre okura tanıtma anlatma yoluna gitmiştir. Bence edebiyat meraklıları için bu sözler önemli birer kaynak görevi görmektedir. 

6. Metinden hareketle mülakat türünün sanat ve edebiyat dünyasına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Mülakat yapmak, bireylerin kişisel gelişimine büyük katkılar sağlar. Her şeyden önce mülakat yapan kişi. önemli insanlarla karşılıklı konuşmayı, soru sormayı, konuşma güçlüklerini yenmeyi, çekingenlikten ve heyecandan kurtulmayı öğrenir. Toplum tarafından tanınmış önemli insanlarla görüştüğü için kültür düzeyi yükselir, bilgi birikimi artar, insani ilişkilerini geliştirir

7. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:
  • Açık ileti: Sanatçının kimleri okuduğu, kimleri ilham aldığı, kimlerden nasıl ne oranda etkilendiği anlatılmaktadır.
  • Örtük İleti: Samipaşazade Sezai’nin edebiyat hakkındaki görüşleri

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 256 Cevabı

Bilim, sanat, siyaset, spor vb. alanlarda ünlü kişilerin düşüncelerinin ve yaşamının geniş kitlelerce ilgi çekici bulunmasının nedenlerini tartışınız.

  • Cevap: Çünkü sayılan kişiler toplum için rol modeli oluşturan toplumun hayatlarını ve geldikleri yerleri, bu yerlere gelene kadar başlarından neler geçtiği merak edilen kişilerdir. Bundan dolayı da okurlar bu çevrelerden çıkmış hangi alanda olursa olsun sanatçı ve sporcuları merak ederler.
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close