Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Dünya Edebiyatında Tiyatro Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Tiyatro Sayfa 224, 225, 226, 227 Dünya Edebiyatında Tiyatro Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Dünya Edebiyatında Tiyatro Cevapları

DERSE HAZIRLIK

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 223 Cevabı

1. Andromak adlı metindeki çatışmaları belirleyiniz.

  • Cevap: Andromak’ın ölen eşini sevmesi ancak çocuğunu yaşatmak için Pirus ile evlenmesi. Andromak’ın oğlunun ölmesine veya yaşamasına sebep olacak kararı verme ikilemi yaşaması. Pirus’un nişanlı olmasına rağmen Andromak’a aşık olması. Hermiyan’ın nişanlısı Pirus’u öldürmesi ve pişman olması.

2. Metindeki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Olay Saray’da geçmektedir. Zaman ise Truva Savaşı sonrası tahminen M.Önceki yıllardır.

3. Metnin dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

➜ manzum yazılmış
Trajedi türünün özellikleri görülür.
Kusursuz bir dil vardır.
Çirkin kaba söz yoktur.
Ahengin ön planda olduğu şiirsel bir dil vardır.

4. Metinde evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik ögeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Aşk, evlat sevgisi, intikam duygusu ve insanlar arası ilişkiler vardır. Tarihi olarak Turva Savaşının izleri görülür.

5. Metinde klasisizm akımının etkilerini belirleyiniz.

  • Cevap:

➜ Kahramanlar soylu tabakadan seçilmektedir.
Kusursuz bir dil vardır.
Çirkin kaba söz yoktur.
Ahengin ön planda olduğu şiirsel bir dil vardır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı

1. Aşağıdaki cümleleri -verilen yönergeyi izleyerek- dil ve anlatım bakımından değerlendiriniz.

Yanlış beslenmesi sağlığını ve sıhhatini kaybetmesine neden oldu.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: aynı anlama gelen sözcüklerin kullanılması
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: Yanlış beslenmesi sıhhatini kaybetmesine neden oldu.

İlaçlarını zamanında kullanması gerekmesine rağmen bu yasağa uymuyor.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: Sözcüğün yanlış yerde kullanılması
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: İlaçlarını zamanında kullanması gerekmesine rağmen bu kurala uymuyor.

Doktor, hastayı baştan tırnağa muayeneden geçirdi.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: Deyimin yanlış kullanılması
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: Doktor, hastayı baştan ayağa muayeneden geçirdi.

Geleceğin güzel günlerini hatırladıkça mutluluktan coşuyordu.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: Sözcüğün yanlış kullanılması.
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: Geleceğin güzel günlerini düşündükçe mutluluktan coşuyordu.

Sıfatlar, isimlerin önlerine gelerek onları nitelerler ya da belirtirler.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: ya … ya kalıbının eksik kullanılması
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: Sıfatlar, isimlerin önlerine gelerek ya onları nitelerler ya da belirtirler.

İki sanatçı ayakta alkışlanmanın gururunu yaşadılar.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni: Çoğul ekinin gereksiz kullanımı
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: İki sanatçı ayakta alkışlanmanın gururunu yaşadı.

Olayları yorumlamasını bilmeyen insanlarla bunların konuşulmasına karşıyım.
➜ Anlatım bozukluğunun nedeni:Sözcüğün yanlış yerde kullanılması
➜ Cümlenin düzeltilmiş hâli: Olayları yorumlamasını bilmeyen insanlarla bunların tartışılmasına karşıyım.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı

2. Aşağıdaki parçada geçen birleşik kelimeleri tespit ederek bunların yazımıyla ilgili kuralları belirtiniz.

  • Cevap: Vatanperverlik, Beyefendiye, Yüzbaşı, 

3. Aşağıdaki parçada noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Yoktur.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı

4. Aşağıdaki parçada günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları tespit ederek bu durumun nedenini belirtiniz.

  • Cevap: Yoktur.

a. Tiyatro salonunda veya medya ortamında bir tiyatro seyrediniz.

b. Seyrettiğiniz tiyatro üzerine bir inceleme ve değerlendirme yazısı yazınız.

  • Cevap: Andromak, beş perdelik bir trajedidir. Fransız sanatçı Racine, Andromak’ı Eski Latin edebiyatında trajedileriyle tanınan Vergilius’un (Vircilyus) Aeneis (Eneis) adlı eserinden esinlenerek yazmıştır. Racine, kahramanlarının ruh hâllerini başarıyla vermiş, Andromak’ın oğlunun ölmesine veya yaşamasına sebep olacak kararı verme ikilemini gerçekçi bir şekilde yansıtmıştır.

a. Tek kişilik veya birkaç kişilik bir oyun hazırlayınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz. 

b. Hazırladığınız oyunu sınıfta canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz. 

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 224, 225, 226, 227 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
3
0
2
10
35
3
2

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!