Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Osmanlı Devletinde Sanat Cevapları

11. Sınıf Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Türklerde Sanat Sayfa 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226 Osmanlı Devletinde Sanat Etkinlik Soruları ve Cevapları

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Osmanlı Devletinde Sanat Cevapları

Osmanlı Devletinde Sanat

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 217 Cevabı

1. Sanatın kültürler arası etkileşimdeki önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap:

Sanatın kültürler arası etkileşimdeki önemi farklı kültürlerin ortak değerler ve tutumlar olarak aynı özgün ve özgür ruha sahip olarak bir meseleyi çözme ya da gündeme getirme isteği olabilir. Örnek olarak savaşların sona ermesini isteyen ressamların savaş çocuklarını resmetmesi ortak bir değer olarak sanat karşılığı bulmaktadır. Sanatın pek çok işlevi bulunmaktadır. Çoğu kez iki kültürün tanışmasını ve birbirlerini geliştirmesini sağlayan etken sanat olmuştur. İnsanlar güzele ve güzelliğe ellerinde olmadan bir çekim duymaktadır. Sanat eserleri de insana bu doyumu yaşatır. Bunun yanında insan beğendiği eserin kimin elinde, hangi ortam ve şartlarda çıkmış olduğunu da merak edebilmektedir. Böylece sanatçı nezdinde yabancı bir kültürü, merak ederek öğrenmeye başlamaktadır.

2. Yaşadığınız bölgedeki mimari eserleri yeteri kadar koruduğunuza inanıyor musunuz?

  • Cevap: Günümüzde çevremizde birçok tarihi eser olarak mimari eserler bulunmaktadır. Mimari eserler han, hamam, çeşme, bahçe, medrese, hastane, yol, köprü, cami ve mescit olarak etrafımızda yer almaktadır. Yaşadığımız bölgedeki mimari eserleri yeteri kadar koruyamıyoruz. Çünkü doğal çevremize zarar vererek teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli kirliliklerin oluşmasına neden oluyoruz. Bu da tarihi ve mimari eserlerin zarar görmesine neden oluyor.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 218 Cevabı

Yöneticilerin sanata önem vermesinin ve sanatçıları korumasının önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yöneticilerin sanata ve sanatçıya önem vererek onları koruması kanunlar çerçevesinde oluşturulan imkanlar ve sunulan fırsatlarla mümkün olmaktadır. Böylece sanatın özgün ve özgür bir şekilde icra edilmesi mümkün görülmektedir. Sanata değer veren toplumların kültürel olarak gelişmesi ve uzun yıllar varlığını sürdürmesi daha kolay olmuştur. Tarihte sanata önem vere toplumlar gelişen ve unutulmayan toplumlar olmayı başarmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 219 Cevabı

Osmanlı Devleti kendine has bir sanat üslubu oluştururken farklı kültürlerden de etkilenmiştir. Osmanlı Devleti’nin etkilendiği kültür çevrelerini yazınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti tarih boyunca çok uluslu bir devlet olmuştur. Bu nedenle çok kültürlü bir toplum dokusuna sahip olmuştur. Osmanlı Devleti’nin çok kültürlü sosyal dokusu sanat ve edebiyat alanında da kendini göstermiştir. Bütün kültür değerlerinden etkilenen sanat anlayışı yine de Osmanlı’ya özgü bir özellik kazanmayı başarmıştır. Osmanlı Devleti’nin kendine has bir sanat üslubu oluştururken farklı kültürden beslenmesi söz konusu olmuştur. Osmanlı Devleti’nin etkilendiği kültür çevreleri, Arap kültürü, Türk kültürü, Fars kültürü, Orta Asya kültürleri, Batı kültürü olarak bilinmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 221 Cevabı

Aşağıda kısaca özelliklerinden söz edilen Osmanlı Devleti’ndeki camilerin isimlerini yazınız.

  • Cevap:

➜ İsminin kullanılan tuğladan alan eser: İznik Yeşil Cami.

➜ Minberinin yapımında yalnızca ahşap kullanılan mimari eser: Bursa Ulu Cami.

➜ Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak kabul edilen cami: Şehzadebaşı Cami.

➜ İsmini kullanılan çinilerin renginden alan mimari eser: Sultan Ahmet Cami.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 222 Cevabı

Türklerin binalarda gösteriş ve konfordan kaçınmaları dikkate değer bir durumdur. Çünkü bu ve buna benzer eşyalara önem vermek büyüklük ve gurur belirtisidir. Bir yolcu için han ne ise Osmanlı insanı için de ev odur. İnsanlar lüksü sevmez. Ev, insanları; yağmurdan, çamurdan, soğuk ve sıcaktan korusun yeter.”

Osmanlı şehirlerinde camiler taştan yapıldığı hâlde, evler daha çok ahşaptan yapılmıştır. İnsanların yaşadıkları mekân olan evler, niçin ahşaptan yapılmış olabilir?

  • Cevap: Ahşap daha ucuz bir malzeme olduğundan dolayı, daha kolay şekil verilebildiğinden dolayı tercih edilmiş olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 223 Cevabı

Fatih ve Edirne dârüşşifalarında sinir hastaları ve akıl hastalarının tedavisinde musiki kullanılmış, II. Bayezid Dönemi’nde (1486) Edirne Şifahanesi’nde özel olarak bestelenmiş olan musiki parçalarıyla birçok sinir hastası tedavi edilmiştir.

Musikinin Osmanlı Devleti’nde tedaviyi tamamlayıcı bir araç olarak kullanılmasının sebebi nedir?

  • Cevap:

Osmanlı Devleti’nde sanat anlayışı toplumun eğitim ve kültür dokusu gereğince ortaya konmuştur. Musiki de buna bağlı olarak gelişerek kendine özgü bir kimlik kazanmayı başarmıştır. Osmanlı musikisi perde perde iner ve yükselir. Ani çıkış ve inişlerin bulunmadığı dinlendirici bir özelliğe sahiptir. Osmanlı musikisindeki bu özellikler hastalıkların tedavi edilmesinde dinlendirici ve düşündürücü bir etkiye sahiptir. Bu etkiler sayesinde hastaların sakinleşmesi, kendini düşünmesi, derin bir alemin içine dalarak tefekkür etmesi ve psikolojik olarak da iyi hissetmesi mümkün hale gelmiştir. Osmanlı musikisinin tedavi amaçlı olarak kullanılması günümüzde de devam eden özelliklerden biridir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 224 Cevabı

Aşağıda isimleri verilen sanatçıların hangi sanat dalında çalışma yaptıklarını adlarının karşısına yazınız.

  • Cevap:

Matrakçı Nasuh: Matematikçi.
Hafız Osman: Osmanlı hattatı.
Osman Hamdi: Arkeolog.
Şeker Ahmet Paşa: Ressam.
İbrahim Çallı: Ressam.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 225 Cevabı

Osmanlı Devleti’nde edebiyat neden üç ayrı kolda gelişmiştir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin çok kültürlü yapısı ve hoşgörü düzeninde adil bir toplum yapısını öngörmesi edebiyat alanında yapılan çalışmaların da üç farklı yoldan ilerlemesini ve yerleşik hale gelmesini sağlamıştır. Bu bakımdan şiir, hikaye, destan, masal gibi eserlerin farklı motifler taşıyarak varlık göstermesi söz konusu olmuştur. Edebiyatın gelişmesi toplumun sosyal olarak gelişmesi anlamına gelmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı

Osmanlı Sanatı ile Batı sanatının etkileşimini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı sanatında kavisli çizgiler hakimken batı tarzı sanat anlayışında zıt ve inişli çıkışlı çizgilerden bahsetmek mümkündür. Bu nedenle Osmanlı mimarisinde kavisler varken batı tarzı mimari anlayışında kesik ve soğuk çizgilere rastlamak mümkündür. Bu resim sanatında da böyledir. Minyatür biraz daha yumuşakken batı tarzı resim sanatında keskin çizgiler vardır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Ders Kitabı Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!