“11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Etkinlik - 2

Adı: Hz. Ali'nin Adaleti: Sekiz Somun, Sekiz DirhemAmaç: Hz. Ali'nin hayatı ve şahsiyetine dair unsurlar arasındaki ilişkileri belirleyebilme

Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları metinden yola çıkarak cevaplayınız.

Zirr b. Hubayş'ın rivayet ettiğine göre, "İki kişi oturmuş sabah öğünlerini yemekteydi. Birinde beş somun, öbüründe ise üç somun vardı. Tam önlerine yiyeceklerini sermişlerdi ki adamın biri yanlarından geçti ve onlara selam verdi. Bunun üzerine ona, 'Buyur, ye!' dediler. Böylece adam onlarla birlikte oturdu ve yedi. Adamlar sekiz somunu onunla eşit bir şekilde pay ettiler. Sonra adam ayağa kalktı ve ikisine sekiz dirhem atarak, 'Bunu sizinle birlikte yediklerime sayın.' dedi. Böylece iki adam aralarında tartışmaya koyuldu. Beş somunun sahibi olan, 'Beş dirhem benim, üç dirhem şenindir.' dedi. Bunun üzerine üç somunun sahibi olan, 'Dirhemler aramızda yarı yarıya pay edilmedikçe ben bu işe razı olmam.' dedi.

Böylece Emirü'l-Mü'minin Hz. Ali'nin huzuruna çıkarak ona başlarından geçeni anlattılar. Bunun üzerine, Hz. Ali üç somunun sahibi olana, 'Arkadaşın sana teklif edeceğini etmiş, zira onun somunları senden fazladır, bu yüzden payına razı ol.' dedi. Lâkin adam, 'Vallahi hakkım olanı eksiksiz alıncaya dek bu işten razı olmam.' dedi. Bunun üzerine Hz. Ali, 'Senin hakkın olan ancak bir dirhemdir, onun hakkı ise yedi dirhemdir.' deyince adam 'Süphanallah!' çekiverdi. Hz. Ali, 'Vaziyet budur.' dedi. Bunun üzerine diğer adam, 'Nasıl olur da benim hakkım bu olur, bana anlatınız da ben de bu işe razı olayım?' dedi. Hz. Ali şöyle söyledi: (...)

Soru: 1) Bu olayda parayı paylaştırma sorumluluğu sizde olsaydı nasıl paylaştırırdınız? Yazınız.

  • Cevap: Beş somun sahibine yedi dirhem, üç somun sahibine bir dirhem verirdim. Çünkü parayı, misafire verdikleri ekmek miktarına göre paylaştırırdım.

Soru: 2) Hz. Ali, verdiği bu hükmü nasıl izah etmiş olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Her somun üç parçaya bölünürse toplam 24 parça olur ve herkes sekiz parça yer. Beş somun sahibi misafire yedi, üç somun sahibi ise bir parça verdiğinden para da bu oranda paylaşılır.

Soru: 3) Verilen karekodu okutarak metnin devamını okuyunuz ve cevaplarınızı metinle karşılaştırınız.

  • Cevap: Metnin devamındaki açıklama, yedi ve bir dirhemlik paylaşımın doğru olduğunu göstermektedir. Cevaplarım metinle örtüşmektedir.

Soru: Bu metinde Hz. Ali'nin hangi kişilik özellikleri ön plana çıkmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hz. Ali’nin adaletli, bilgili ve zeki olması ön plana çıkmaktadır. Hakkı gözetmiş ve kararının gerekçesini açıkça anlatmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.