Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 10

Aşağıda, Westphalia Antlaşmasından sonra gündeme gelen “Modern Devlet” ve “Sekülerizm” kavramlarına ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak aşağıdaki bilgi kutucuklarına “Modern Devlet” ve “Sekülerizm” kavramlarından uygun olanını yazınız.

  • Cevap:

Modern Devlet:
—- Siyasi gücün iktidarın elinde toplandığı modern devleti kendisinden önceki siyasi örgütlenmelerden ayırt eden en temel özellik, merkezileşmiş iktidardır. Modern devletlerde kanun üstünlüğü esas alınırken güçlü ve merkezi ordulara sahip olma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Sekülerizm:
Siyasi anlamda sekülerizm, teokratik yönetim anlayışının aksine devletin din ekseninden uzak bir şekilde yönetilmesi gerektiğini savunur. Devleti ilgilendiren konulara dinî inanışların karıştırılmaması gerektiğini iddia eden sekülerizm din ile bütünleşen kuralları reddeder.

1. Fransız yazar Voltaire’in Westphalia Antlaşması ile ilgili olarak söylediği “Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu artık ne kutsal ne Romalı, ne de imparatorluktu” sözünü modern devlet ve sekülerizm kavramları bağlamında değerlendiriniz.

  • Cevap: Voltaire’in sözü imparatorluk düzeninin çöküşüne işaret etmektedir. Avrupa’da modern devlet ve sekülerizm kavramlarının yaygınlaşmasıyla beraber merkezî otoritesi güçlü, dinî uygulamalardan uzak ve kanun üstünlüğü ile yönetilen siyasi yapılar ortaya çıkmıştır. Bu da Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu gibi çok uluslu imparatorlukların yıkılmasına ve teokrasiden uzak ulus devletlerin kurulmasına zemin hazırlamıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 10 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!