Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

Aşağıdaki metinlerden faydalanarak, Tablo-1 üzerinde XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin maruz kaldığı savaşları sebep ve etki açısından; Tablo-2 üzerinde Şark Meselesi’ni tarihsel önem açısından değerlendiriniz.

Viyana Kongresi (1815) ve Rum İsyanı

Yunanistan’ın (Rumların) bağımsızlığını kazanması, 1815 yılından beri sürdürülmekte olan Metter- nich politikasına, yani Viyana Kongresi düzenine indirilen büyük darbelerden biri, belki de birincisidir. Avrupa’nın neresinde olursa olsun düzene karşı ortaya çıkan ayaklanmaları bastırmayı ve bu yolda başka ülkelerin içişlerine karışmayı kendisine görev edinmiş olan Viyana düzeninin koruyucusu olan büyük devletler, Grek (Rum) ayaklanmasını bastıracakları yerde, etkin bir biçimde, kurulu düzene karşı ayaklananların yanında yer alarak, kurdukları düzene ilk darbeyi indirmişlerdir.
(Oral Sander, Anka’nın Yükselişi ve Düşüşü: Osmanlı Diplomasi Tarihi Üzerine Bir Deneme, Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 1987, s. 117.)

Kırım Savaşı (1853-1856)

Osmanlı İmparatorluğu… dünyanın ilk modern savaşına, bir ön-dünya savaşı sayılabilecek Kırım Savaşına katılmak durumunda kalacaktı. Kırım Savaşı’na yol açan siyasi krizin altında Rus emperyalizmi yatmaktaydı. Her fırsatta Osmanlı aleyhine sınırlarını genişletmeye çalışan ve Osmanlı’nın stratejik bölgeleri üstündü derin emelleri olan Rusya, Kudüs’teki bazı kutsal yerlerle ilgili tartışmaları ve Osmanlı Ortodokslarının hamiliği konusundaki isteklerinin yerine getirilmemesini bahane ederek büyük bir siyasi kriz başlattı. Osmanlı yönetimi, son bir asırda Rus orduları karşısında uğranılan zincirleme yenilgi ve hezimetlerin (1768-75, 1787-92, 1806-1812 ve 1818-1819 savaşları) bilincinde olmasına rağmen, bütün riskleri göze alarak Rus talepleri karşısında ödün vermedi. Rusya’nın yayılmacılığından büyük endişe duyan İngiltere ve Fransa’nın kriz boyunca verdikleri destek de Osmanlı devlet adamlarının güvenini artırarak Rusya karşısında daha dik durmalarını ve taviz vermemelerini sağladı.
(Edward J. Erickson ve Mesut Uyar, Osmanlı Askeri Tarihi, İstanbul: Türkiye îş Bankası Kültür Yayınları, 2014, s.323.)

93 Harbi (1877-1878)

Osmanlı yönetimi. Avrupa’daki güç dengelerinin Prusya’nın önemli bir güç olarak yükselişi sonrasında temelden değiştiğini de idrak edememişti. Bismarck yönetimindeki Prusya, ordusuyla önce Habsburgları, sonra da Fransa’yı ezmişti. Osmanlı yönetiminin en güvendiği müttefikleri Fransa ve İngiltere, yükselen Prusya karşısında Rusya’nın yanında yer almaya karar vermişti. Dolayısıyla Kırım ruhunu Osmanlı dışında hatırlayan kalmamıştı. Osmanlı’nın Rus isteklerine karşı sert diplomatik pozisyonu ve son barışçı çözüm girişimlerini de dikkate almaması, İngiltere ve Fransa’nın çıkacak bir savaşta tarafsız kalma kararını daha da pekiştirdi.
(Edward J. Erickson ve Mesut Uyar, Osmanlı Askeri Tarihi, İstanbul: Türkiye îş Bankası Kültür Yayınları, 2014, s.372.)

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!