Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 37

Osmanlı Devleti Açısından Sonuçları

  • Cevap:

Tablo-1

XIX. yüzyılda Osmanlı Devletinin maruz kaldığı savaşları sebep ve etki açısından değerlendirme
Sebep: 1815 Viyana Kongresinde, bağımsızlık yanlısı isyanların bastırılacağına dair karar alınmış olmasına rağmen Avrupalı devletler ve Rusya, Rumları Osmanlı Devletinden bağımsız olmak için destekledi.
Sebep: Rusya’nın Osmanlı toprakları üzerindeki emperyalist emelleri, İngiltere ve Fransa’nın emperyalist çıkarlarıyla çeliştiği için bu iki devlet Osmanlı Devleti’nin yanında yer aldı.
Sebep: Prusya’nın elde ettiği zaferlerle Avrupa’daki güç dengesini kendi lehine değiştirmesi Fransa ve İngiltere’yi rahatsız etmişti. Prusya’ya karşı Rusya’yı kendi yanlarına çekmek için 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda (93 Harbi) tarafsız kaldılar. Etki: Osmanlı Devleti, Avrupalı devletler ve Rusya’nın Rum İsyanına müdahil olması dolayısıyla Yunanistan’a bağımsızlık vermek zorunda kaldı.

Etki: Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’nin yanında yer alması, Rusya’nın emperyalist gayelerine karşı Osmanlı Dev- leti’nin dik durmasını sağladı ve Osmanlı lehinde bir barışa zorladı.
Etki: Rusya’ya karşı yanında müttefik bulamayan Osmanlı Devleti, savaşta ağır bir yenilgiye uğrayarak kendisi için çok kötü sonuçları olan bir barışa razı olmak zorunda kaldı. Ancak Rusya’nın haddinden fazla menfaat sağlaması devletlerarası dengeyi sarstı ve Osmanlı bu rekabet ortamını değerlendirerek savaşın sonuçlarını çok az da olsa hafifletti.
Osmanlı Devleti Açısından Sonuçları: 1821de başlayan Rum İsyanı, büyük devletlerin araya girmesi ile 1829da ilk meyvesini Yunanistan’ın bağımsızlığı olarak verdi. Kırım Savaşı esnasında küresel rekabeti iyi değerlendiren Osmanlı Devleti, Rusya’ya karşı Avrupalı devletleri yanına çekebildiği için ağır sonuçlarla karşılaşmak yerine bu savaştan kazançlı çıktı. Fakat bunun bedeli Avrupalı devletlerin Osmanlı’nın iç işlerine karışma hakkı elde etmeleri oldu. 93 Harbi’nde Rusya’ya karşı desteksiz kalan Osmanlı Devleti büyük toprak kayıpları ve ağır tazminatlar ödemek zorunda kaldı.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!