Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

Aşağıdaki metinlerden faydalanarak Tablo-3 üzerinde devletlerarası bloklaşmayı (Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf) sebep ve etki açısından değerlendiriniz.

ÜÇLÜ İTTİFAK VE ÜÇLÜ İTİLAF

Kırım Savaşını izleyen 15 yıl içinde Avrupa’da iki yeni devlet ortaya çıktı. Bunlar İtalya ve Almanya’dır. İtalyan ve Alman milletlerinin milli birliklerini gerçekleştirmeleri, Avrupa siyasetine iki yeni kuvvetin girmesi sonucunu vermiştir. İlginçtir, bu iki yeni kuvvetin sahneye çıkması ile Avrupa diplomasisi ve Avrupa’da milletlerarası politika yeni bir hız ve bir dinamizm kazanmıştır. Bu dinamizm aynı zamanda I. Dünya Savaşı’na kadar giden gelişmeleri de başlatacaktır. Bu sebeple bu iki milli birliğin kuruluşu, 1815’ten beri devam eden Avrupa gelişmelerini kapatıp “Avrupa Siyaseti”nin, Dünya Savaşı’na kadar devam edecek olan yeni bir dönemini açacaktır.
(Fahir Armaoğlu, 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi: 1789-1914, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 1997, s. 285.)

Avrupa’da oluşan Üçlü İttifak savunma amacı güttüğünü ilan etse de Avrupalı diğer devletleri tedirgin etti. İngiltere (Britanya), Fransa ve Rusya arasında varılan anlaşmayla Üçlü İtilaf bloğu kuruldu ve yeni katılan devletlerle güç dengesi İtilaf Devletleri lehine değiştirdi. Osmanlı yönetici eliti, savaşta tarafsız kalmanın devlet için olumsuz sonuçları olacağına inanıyordu. Osmanlı paşaları, Şark Me- selesi’nin halli konusunda Rusya ve İngiltere’nin anlaşmaya vardıklarından şüpheleniyordu. Bu iki devletin savaştan zaferle çıkması durumunda Osmanlı Devleti’ni “ümitsiz bir esaret hayatı ve çaresiz bir suskunluk devri” beklediğini düşünen Said Halim Paşa bunlardan biriydi.

1. Osmanlı Devleti’nin hangi blok içinde yer alması gerektiğini haritadan yararlanarak jeostratejik gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap:

Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri arasında bulunması her iki taraf için de faydalı sonuçlar doğurabilirdi. Jeostratejik açıdan Almanya’nın işini kolaylaştırabilirdi. Osmanlı Devleti’nin İttifak Bloğunda yer alması, mücadele cephesini genişleteceği için Almanya’nın üzerindeki baskıyı azaltacağı gibi Almanya’nın geniş coğrafyalara ulaşmasını da kolaylaştıracaktı. Osmanlı Devleti ise bu blokta yer alarak Almanya ile kara bağlantısı kurabilir ve onun askerî teknolojik altyapısından faydalanabilirdi.

1. Sebep (Eylem)
Devletlerarası bloklaşmanın sebeplerini belirleyin.
Bloklaşma teşebbüsleri Almanya ve İtalya tarafından başlatıldı. Siyasi birliklerini sağladıktan sonra küresel rekabette hak ettiklerini düşündükleri payı almak için birlikte hareket etmek zorundaydılar. Bu yolda Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan arasında savunma amaçlı bir ittifak kuruldu. Kurulan bu ittifak diğer büyük devletleri tedirgin edince ikinci blok da İngiltere, Fransa ve Rusya arasında kuruldu.

2. Sonuç (Etkisi)
• Devletler arası bloklaşmanın sonuç veya etkilerini açıklayın.
Bloklaşma, devletler arasındaki rekabeti derinleştirdi ve bu durum küresel çapta bir savaşla sonuçlandı.

3. Mekanizma
• Sebepleri sonuçlara bağlayan süreci anlatın.
• İki blok halinde gruplaşan devletler arasında küresel rekabette pay elde etme yarışı, beraberinde silahlanma yarışını doğurdu. Dünyadaki hammadde kaynakları, ticaret yolları ve pazarlara hâkim olma yarışı bu bloklar arasında bir savaşı doğurdu.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!