Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56

1. Fransız İhtilali sonrasında ordu anlayışındaki değişiklikler, dönemin siyasi teşekküllerini nasıl etkiledi? Açıklayınız.

  • Cevap: Fransız İhtilali sonrasında paralı asker yerine vatandaş ordularının seferber edilerek millî ordu oluşturulması, dönemin çok uluslu imparatorluklarını özellikle de Osmanlı Devletinin birliğini tehdit etmiştir. Farklı etnik grupları ve dinleri barındıran Osmanlı Devleti, ulusal bağımsızlık hareketlerini önlemek ve devletin birliğini sağlamak için ulus-devlet modelindeki düzenlemeleri gelenekleriyle bağlantılı olarak farklı şekillerde uygulamaya koymuştur. Anayasal sisteme geçiş (Tanzimat Fermanı, Meşruti Yönetime Geçiş, Kanun-i Esasi), zorunlu askerî sisteme geçiş (Yeniçeri ordusunun kaldırılması, Nizam-ı Cedit, Asakir-i Mensure-i Muhammediye, Kura Nizamnamesi), zorunlu eğitim, nüfus sayımları gibi uygulamalardır

2. Osmanlı Devletinin zorunlu askerliğe geçiş sürecinde karşılaştığı sorunlar nelerdir? Dönemin imparatorluklarında da bu sorunlar yaşanmış mıdır? Değerlendiriniz.

  • Cevap:

Bu süreçte Yeniçerilerin devlet içerisinde zapt edilmez bir güruh olması, onların yerine modern bir ordu kurulmasını engellemiştir. Yeniçeri ordusu büyük güçlüklerle kaldırıldıktan sonra Osmanlı ordusunun gittikçe büyüyen asker ihtiyacını karşılamak önemli bir sorun hâline gelmiştir. Farklı dil ve kültüre sahip halk gruplarını vatandaş olarak eğitip onlara ortak bir kimlik kazandırmak ve bu şekilde imparatorluk içinde baş gösterebilecek ulusal hareketleri önlemek için kararnameler yayınlandı. Fakat Müslümanlar ve gayrimüslimler arasındaki gerginlikler, verilen muafiyetler çıkarılan kararnameleri işlemez hâle getirmiştir. Nüfus sayımının yapılmamış olması, askerlik yükümlülüğüne sahip olan kişilerin tespitini zorlaştırmıştır. Rusya ve Avusturya imparatorluklarında da özellikle farklı dil ve kültüre sahip halk grupları olmasına rağmen aynı dine mensup olmaları Osmanlıdaki gibi sorunlara yol açmamıştır. Osmanlı Devletinin sanayi tabanının olmaması, askerî teknolojideki yetersizlikler ve altyapı eksikliği; oluşturulan yeni ordunun tam kapasite ile örgütlenmesini engellemiştir. Diğer imparatorluklarda bu sorun olmadığı için zorunlu askerliğe geçiş süreci uzun sürmemiştir. Yine nüfus sayımlarının diğer imparatorluklarda da güvenilir şekilde yapılmaması insan gücü eksikliğini beraberinde getirmiştir.

3. 19. yüzyıl başlarında Osmanlı Devletinde yönetimde söz sahibi olsaydınız zorunlu askerliği gerekli görür müydünüz? Neden?

  • Cevap: Modern ulus-devletlerin kurulmasında zorunlu askerlik sistemi ile oluşturulan millî ordular, beraberinde artan bir savaş baskısını getirmiştir. Devletin birliği için daha güçlü bir ortak kimliğin etrafında toplanılmasıyla yurttaş askerliği zorunlu hâle gelmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!