Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 69

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 69

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

23 Temmuz 1908de II. Meşrutiyetin ilanı Osmanlı ülkesinde coşku ile karşılanmıştı. İttihat ve Terakki Cemiyeti imparatorluğun en önemli siyasi gücü oldu. İttihat ve Terakki liderleri imparatorluğun çöküşünü önleyebileceklerini zannediyorlardı. Ama olaylar aksi yönde gelişti. Meşrutiyetin ilânından hemen sonra Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti. Ardından Avustur- ya-Macaristan, Bosna-Hersek’i topraklarına kattığını açıkladı. Girit Meclisi de Osmanlı İmparatorluğundan ayrılarak Yunanistan’a bağlanma kararı aldı. O dönemin karmaşa ortamı içinde muhalefetle sürtüşmeler artmıştı. Cemiyet artık devlet işlerine el atmaya ve kadrolarında tasfiye yapmaya başladı.

“Serbesti” gazetesinin başına geçen Hasan Fehmi, yazılarında İttihat ve Terakki’yi sert bir dille eleştiriyordu. İttihatçılar, Hasan Fehmi’yi susturmak için gazeteye tehdit mektupları gönderdiler. Ancak Hasan Fehmi yazılarına devam edince 6 Nisan 1909 akşamı Galata Köprüsü üzerinde vuruldu. 8 Nisan günü çıkan gazeteler İttihatçılara ateş püskürüyordu. Cenaze töreni İttihatçı muhaliflerinin bir gövde gösterisi olmuştu. İttihatçılara karşı duyulan huzursuzluk cenazeyle iyice artmıştı. Selanik’ten İstanbul’a Meşrutiyet’in muhafızı olarak getirilmiş olan Avcı taburu erleri, subaylarını hapsederek 12/13 Nisan 1909 gecesi ayaklandılar (Rumî Takvime göre 31 Mart 1325). İsyan eden askerler Sultanahmet Meydanı’nda toplandılar. Bunun üzerine hazırlanan Hareket Ordusu birlikleri 23-24 Nisan günlerinden itibaren İstanbul’a girerek duruma hâkim oldu.

Meclisin 27 Nisan 1909daki oturumunda II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesine ve Veliaht Mehmet Reşad’ın padişah olmasına karar verildi. II. Abdülhamid tahttan indirilirken hazırlanan fetvada dolaylı olarak isyandan sorumlu tutulmuştu.

Afyoncu, E., Önal, A., Demir, U. (2010). Osmanlı İmparatorluğunda Askerî İsyanlar ve Darbeler.

İstanbul: Yeditepe Yayınevi. (s.165-170’ten düzenlenmiştir.)

1. II. Meşrutiyet’in coşkulu bir şekilde karşılanmasının gerekçeleri neler olabilir?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Hak ve hürriyetlerin artacağına ve yasal güvencenin sağlanacağına inanılması. Toplumda özgürlüklerin artacağının düşünülmesi. Yönetimde adalet ve eşitlik ilkelerinin daha çok önem kazanacağının umut edilmesi. Osmanlı toplumunda kardeşlik duygusunun daha çok gelişeceğine ve bu sayede devletin ömrünün uzayacağına inanılması…” vb. farklı cevaplar verilebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!