Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 77

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 77 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 77

Aşağıda verilen metne göre soruları cevaplayınız.

BALTA LİMANI TİCARET ANTLAŞMASI (1838)

XIX. yüzyılın başlarında Sanayi Devrimi’ni tamamlayan İngiltere, siyasi ve mali sorunlarla uğraşsa da hâlâ çok geniş topraklara sahip olan Osmanlı Devletini uygun bir pazar olarak görmekteydi. Bu pazarı ele geçirmek amacıyla İngiltere, Osmanlı Devleti ile serbest ticaret antlaşması imzalamak istedi. XIX. yüzyılın başlarından itibaren Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa Doğu Akdenizde güçlenmiş, bu durum ekonomik çıkarlarını tehdit ettiği için İngiltere’yi ve saltanatını tehlikeye düşürdüğü için de Osmanlı Devleti’ni rahatsız etmiştir. Mehmet Ali Paşa tehdidi karşısında II. Mahmud, Rusya ile 1833’te Hünkâr İskelesi Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşma sonucunda İngiltere, Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını Rus tehdidi altında hissetmiş ve Mehmet Ali Paşa sorununda Osmanlı Devleti’ne yardım etmiştir. İngiltere’nin bu yardımı karşılığında Osmanlı Devleti İngiltere ile 1838’de Balta Limanı Ticaret Antlaşması’nı imzalamıştır. Bu antlaşmanın bazı maddeleri şu şekildedir:

• Mevcut kapitülasyonlar devam edecek ve İngiltere’ye yeni imtiyazlar verilecektir.
• İngilizler, Osmanlı ülkesindeki tarım ve sanayi ürünlerini serbestçe alıp satabilecektir.
• Tekel sistemi kaldırılacak, İngilizler diledikleri miktarda ham maddeyi satın alabilecektir.
• İhracattan alınan vergiler %12, ithalattan alınan vergiler ise %5 olarak uygulanacaktır.
• İngiliz vatandaşları Osmanlı ürünlerini, Osmanlı tebaasından tacirlerle aynı vergi koşulları altında satın alma hakkına sahip olacaktır.
(Kütükoğlu, 1992, ss.38-40,tan düzenlenmiştir.)

1. Devletlerin karşılıklı siyasi ve ekonomik politikalarında nasıl bir etkileşim vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Devletlerarası ilişkilerde siyasi ve ekonomik politikalar iç içe geçmiş durumdadır. Çoğu zaman devletlerin siyasi hedefleri ekonomi politikalarını; ekonomik hedefleri de siyasi politikalarını şekillendirir. Devletlerarasındaki ilişkilerin çıkar üzerine kurulduğu düşünüldüğünde, siyasi hamlelerin ardında ekonomik hedeflerin de varlığı ortaya çıkar. Mısır sorunu, Osmanlı Devletini farklı siyasi arayışlara sevk etmiş, bu süreçte Osmanlı Devleti’nin mali dengesini bozacak bir ticaret antlaşması imzalanmıştır. Verilen metin incelendiğinde hem Rusya’nın hem de İngiltere’nin Doğu Akdeniz ile ilgili siyasi ve ekonomik emellerinin olduğu görülür. Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nın güçlenmesi ve Osmanlı Devleti’nden bağımsız hareket etme çabaları emperyalist güçlerin bölgeye olan ilgisini artırmıştır. İngiltere ve Rusya Osmanlı Devleti’nin bir iç meselesi olan Mısır sorunu üzerinden bölgedeki siyasi ve ekonomik hedeflerine ulaşmayı amaçlamışlardır.

2. Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi koşullar ile XIX. yüzyılda Osmanlı dış politikası hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap:

– Osmanlı Devleti, geniş topraklara sahip olmasına karşın sanayileşme konusundaki eksiklerinden dolayı siyasi ve mali sorunlar yaşamaktadır.
– Mısır meselesi, Osmanlı Devleti’ni dış politikada da zor durumda bırakmış, farklı arayışlara sevk etmiştir.
– Osmanlı Devleti, iç ve dış sorunlarına çare arayışı içinde olup emperyalist devletler arasında denge politikası izlemektedir.
– Osmanlı Devleti, kendi valisine söz geçiremeyecek kadar siyasi otoritesini yitirmiştir.
– Osmanlı toprakları İngiliz tüccarların açık pazarı haline gelmiştir.
– Yerli üretici ve tüccarın İngiliz tüccarları karşısında rekabet gücü kalmamıştır.
– Osmanlı Devleti iç siyasi sorunlarını çözebilmek için İngiltere’ye yeni ekonomik imtiyazlar vermek zorunda kalmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 77 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!