Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82

1. XIX. yüzyıl Osmanlı ekonomik durumu hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti XIX. yüzyılda siyasi, askerî ve ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır. Kaybedilen savaşlar ekonomiyi daha da zora sokmuş, Osmanlı Devleti yabancı devletlerden borç almaya başlamıştır. Zamanla borç aldığı devlet sayısı ve borç miktarı artmış devlet aldığı borçların faizini bile ödeyemez duruma gelmiştir. Osmanlı Devletine borç veren Avrupalı devletler alacaklarını tahsil etmede sıkıntı yaşayınca Düyûn-ı Umûmiye İdaresi kurulmuş ve Osmanlı Devletinin vergi gelirlerine bu devletler tarafından el koyulmuştur. Osmanlı maliyesinin kontrolü Avrupalı devletlerin eline geçmiştir.

2. Siyasi ve askerî başarısızlıkların Osmanlı ekonomisine ne gibi etkileri olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Osmanlı Devleti kuruluş ve yükselme dönemlerinde yaptığı savaşların büyük bir çoğunluğunu kazanmış elde ettiği ganimet, tazminat ve vergilerle ekonomisini güçlendirmiştir. Devletin sahip olduğu ekonomik ve askerî güç, içte ve dışta siyasi otorite kurmasını kolaylaştırmıştır. Ancak XVIII. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı Devleti savaş kaybetmeye başlamış, bu durum XIX. yüzyılda daha ağır bir hâl almıştır. Savaşın kendisi bir maliyete yol açtığı gibi kaybedilen savaşlar sonrasında elden çıkan topraklar, ödenen tazminatlar Osmanlı mali dengesini bozmuştur. Devlet önce iç borçlanmaya daha sonra dış borçlanmaya gitmiştir. Siyasi ve askerî başarısızlıklar Osmanlı ekonomisinin bozulmasına ve zamanla ekonomik bağımsızlığın kaybedilmesine yol açmıştır.

3. Düyûn-ı Umûmiye İdaresini ekonomik bağımsızlık ilkesi açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: İstanbulda kurulan Düyûn-ı Umûmiye İdaresinde İngiltere, Hollanda, Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya ve Osmanlı Devletinden birer üye bulunuyordu. Osmanlı Devletinin belirli vergi gelirlerine el koyarak kendi alacaklarını tahsil etmek amacıyla Avrupalı devletler tarafından kurulan Düyûn-ı Umûmiye İdaresinin varlığı ekonomik bağımsızlık ilkesiyle bağdaşmayan bir durumdur. Osmanlı Devletinin vergi gelirleri bu İdare tarafından toplanmakta ve tasarrufuna da bu İdare karar vermekteydi. Bu durum Osmanlı Devletinin ekonomik bağımsızlığını kaybettiğini göstermektedir.

4. Osmanlı Devletinden kalan dış borçların Türkiye Cumhuriyeti Döneminde ödenmesine devam edilmesi Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında nasıl bir bağ olduğunu gösterir? Açıklayınız.

  • Cevap: Altı asırdan uzun bir süre varlığını devam ettiren Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşından sonra yıkıldı. Anadolu halkının kahramanca savunması ve mücadelesi sonucunda 1923’te Türkiye Cumhuriyeti adında yeni bir devlet kuruldu. Ancak şu unutulmamalıdır ki Osmanlı Devletinin yıkılmaması için mücadele eden askerî kadrolar, bürokratlar devlet adamları ile Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran kadrolar büyük bir oranda aynı kadrolardır. Devletin adı ve yönetim tarzı değişmiş olsa bile millet aynı millet, ordu aynı ordudur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türk milletinin yeni devleti olmuştur. Osmanlı Devletinden kalan borçların Cumhuriyet Döneminde de ödenmesine devam edilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin diğer birçok alanda olduğu gibi ekonomi alanında da Osmanlı Devletinin varisi olduğunun kanıtıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!