Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

Deniz yolu ile göç edenler için Tuna Nehri, Karadeniz ve Batı Trakya sahilleri hareket bölgeleriydi. Göçmen sayısının fazlalığından dolayı Osmanlı Devleti, yabancı devletlerden gemi kiralama yoluna gitti. Ancak yabancı şirketlerin salgın ve bulaşıcı hastalığa yakalanmış göçmenleri kabul etmemesi üzerine göçmenlerin taşınmasında en önemli rolü Osmanlı Devletinde Şirket-i Hayriye adlı özel şirket üstlendi.
Hüseyin Vehbi İmamoğlu, “93 Harbinden Sonra Balkanlardan Anadolu’ya Göçler”, Geçmişten Günümüze Göç I,
Samsun 2017, s.143-144 (Düzenlenmiştir.)

1. Ön bilgilerinizi ve metinleri dikkate alarak Osmanlı Devletinin son dönemlerinde görülen nüfus hareketlerinin sebepleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: 19. yüzyılda Osmanlı Devletinde görülen nüfus hareketlerinin genel sebebi Osmanlı Devletinin topraklarını kaybetmesine bağlı olarak Müslüman nüfusun kalan Osmanlı topraklarına gelmesidir. Milliyetçilik akımı etkisiyle Osmanlı Devletinden ayrılan milletler Osmanlıdan göç almıştır.

2. Dönemin şartları dikkate alındığında göçmenlerin göç sırasında yaşadığı zorluklar nelerdir?

  • Cevap: Kitlesel göç hareketi, hazırlıksız ve plansız bir şekilde gerçekleştirildiği için önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Öncellikle muhacirlerin aniden göç etmesi sahip oldukları mal ve mülkleri bırakmasına neden olmuştur. Göçler genellikle savaş ortamı içinde ya da sürgün şeklinde gerçekleştiği için de göçmenlerin özellikle can ve mal güvenliğini sağlamak oldukça zordur. Kaçar şekilde zor şartlarda gerçekleşen bu yolculuk için en önemli sorun, ulaşım araçlarının temin edilmesidir. Bu, önemli bir ekonomik külfettir. İnsan sayısının fazla olması, ulaşım araçlarına kapasitenin üstünde insanın alınması, temizlik, beslenme, giyim vb. temel ihtiyaçların karşılanmasında sıkıntılar oluşturmakta bu durum salgın hastalıkları ve beraberinde can kayıplarını getirmektedir.

3. Sizce devletler göç konusunda bir politika izlemek zorunda mıdır?

  • Cevap: Göç, bir topluluğun yaşadığı bölgeden başka bir bölgeye gittiği, maddi ve manevi etkileri olan sosyolojik bir olaydır. Bu nedenle devletin bir topluluğu kabul etmesi ve onları iskân etmesi, sorunun çözümü için yeterli değildir. Devletin göçmenlerin sağlık, eğitim, istihdam, asayiş, adaptasyon vb. ihtiyaçlarına cevap verebilmesi, hem göçmenlerin hem de kendi halkının huzur ve refahı açısından önemlidir. Bu nedenlerle her devletin göç konusunda bir politikası olmak zorundadır.

4. Muhacirlerin yerleştirilmesinde neleri dikkate almak gerekir?

  • Cevap: Muhacirlerin yerleştirilmesinde ekonomik, sosyal, kültürel vb. birçok konuya dikkat edilmelidir. Göçmenlerin daha önce yaşadıkları bölgenin coğrafi ve ekonomik özelliklerine uygun yerlere yerleştirilmeleri, bu kişilerin hem bölgeye adaptasyonunu hem de ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırır. Bu durum, devletin ekonomik ve idari yükünü azaltır. Yine bu kişilerin daha önce yaşadıkları bölgenin sosyal ve kültürel özelliklerine uygun yerlere yerleştirilmeleri, onların topluma adaptasyonunu ve asayişin sağlanmasını kolaylaştırır böylelikle devletin sosyal ve idari yükünü azaltır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!