Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 85

Aşağıdaki tablo ve metni inceledikten sonra soruları cevaplayınız.

OSMANLI DEVLETİ’NDE MUHACİRLER MESELESİ

19. yüzyıl başlarında Kafkasya’da Osmanlı Devleti, Rusya ve İran arasındaki nüfuz mücadelesini Rusya kazandı. Kafkas halklarıyla yaptığı mücadeleyi de kazanan Ruslar, bölge halkına iki seçenek teklif etti: İç bölgelere göç ettirilmeyi kabul etmek veya Osmanlı Devleti’ne gitmek. Üçüncü seçenek ölüme razı olmaktan başka bir şey değildi. (…)

Muhacirlerin meseleleriyle meşgul olmak üzere Osmanlı Devleti 1860’ta “Muhacirin Komisyonunu kurdu. (…) Bölgede 1863-1864 kışından itibaren göç hareketi yoğunluk kazanmaya başladı. Kışın ortasında Trabzon’a ve Samsun’a on binlerce muhacir geldi. İnsanları limanlara yığmaktan başka bir iş yapmayan Rusya, âdeta bu yol ile Osmanlı Devleti’ni zor duruma düşürmekteydi.(…)Hükümetin elli bin civarında olacağını öngördüğü muhacir sayısı kısa sürede milyonu aşmıştı.

Örneğin Aralık 1864’te Trabzon’a gelen muhacir sayısı yüz binden fazlaydı. Çoğunun üzerinde giyeceği elbisesi bile olmayan, salgın hastalıkların pençesine düşmüş bu kadar insanı barındıracak yeterli sayıda kapalı mekânı bu şehirde bulmak mümkün değildi. Bütün camiler, medreseler, evler kullanılmasına rağmen fındık ve zeytin ağaçlarının altları hınca hınç muhacir doluydu. Kış aylarında Trabzondan Anadolu’nun iç taraflarına kara yoluyla sevkiyat mümkün değildi. Yine Trabzon-Samsun arasında kara yolu bağlantısı yoktu. Bu aylarda Karadeniz’de ulaşımı engelleyecek derecede fırtınalar meydana geldiği için muhacirlerin başka yerlere nakilleri için deniz yolunu kullanmak da mümkün değildi. Dolayısıyla Trabzon’da yiyecek ve ilaç stokunun yapılamadığı, barınma alanlarının yetersiz olduğu, dışarıya sevkiyatın adeta imkânsız hâle geldiği bir mevsimde yaşananlar tam bir facia idi. Ne salgın hastalıklardan, beslenme yetersizliğinden ölenlerin defnedilmesi için kefen bezi…

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 85 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!