“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 223

Değerlendirelim

Soru: Verilen yönergeler doğrultusunda aşağıdaki etkinlikleri yapınız.

  • Cevap:

Soru: 1) Görsel ve kaynaktan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

William Simpson'ın (Vilyım Simsin) Doğu'daki Savaş Merkezi adlı eserinden alınan ve Kırım Harbi sırasında Balaklavadaki yeni demir yolu hattını gösteren çizim, 1855, Ulusal Ordu Müzesi, Londra/İngiltere

1854-1855 kışındaki şiddetli fırtınalarda ulaşım sorunları nedeniyle karargâhlara erzak gönderilmedi, ordudaki nakliye hayvanlarının çoğu da açlıktan telef oldu. Balaklava-Sivastopol arasına inşa edilen demir yolu hattının tamamlanmasıyla lojistik sorunlar büyük ölçüde çözümlendi.

"Telgraf tesisleri, Osmanlı İmparatorluğunda, ilk defa olarak Abdülmecit devrinin son yıllarında meydana getirilmeye başlanmıştı. Abdülâziz devrinde, bu işe büyük bir gayretle devam edildi. Babıâli, telgraf idaresinin gelişmesi ile merkeziyet usulü ile idare arasında sıkı bir münasebet bulunduğunu idrak ediyordu. Vilâyetlerde olan bitenlerden süratle haberdar olabilecek ve icabında gerekli tedbirlerin alınmasını idare âmirlerine, İstanbul'dan, süratle emredecekti. Bundan başka telgrafın muhabere vasıtası olarak, ticaret yönünden olan önemi de aşikâr bulunduğu gibi, devlete varidat [gelir] da sağlayacaktı. (...) 1864 de İmparatorlukta 76 telgraf merkezi faaliyette bulunuyordu. Aynı tarihte inşası tamamlanmış olan telgraf katlarının uzunluğu 267 fersah, inşa edilmekte olan hatların uzunluğu da 304 fersah idi. Abdülâziz devri sonunda ise, Osmanlı İmparatorluğunun hemen her tarafında telgraf merkezleri açılmış bulunuyordu."

  • Cevap:

Soru: Osmanlı Devleti’ndedemir yolları ve telgraf hatları hangi amaçlarla kullanılmıştır?

  • Cevap:

Soru: 2) Kaynaktan yararlanarak soruyu cevaplayınız.

  • Cevap:

“Sultan Abdülmecid saray duvarlarına tren resmi asıp, özel doktorlarına, ‘Ülkemde bu trenlerden bulunması en büyük arzumdur.’ dediği ve demiryolunun ne kadar önemli olduğunu idrak ettiği ifade edilmiştir. 1855 yılında devlet adamlarına yaptığı bir konuşmada da, borç alma konusunda düşülen çaresizliğin demiryolu ile çözülebileceğini düşüncesini ortaya koymuştur. Sultan Abdülâziz, tren hattının saray bahçesinden geçmesi söz konusu olduğunda, ‘memleketime demiryolu yapılsın da, isterse sırtımdan geçsin” şeklinde bir açıklama yaptığı rivayet edilir.”

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 223 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.