Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 234

1. Küresel çevre sorunları içerisinde nükleer kirlenmenin rolü büyüktür. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Japonya’ya atılan atom bombalarının ve Çernobil felaketinin etkileri küresel çapta hâlâ devam ederken bu sorunlara bir de Fukuşima nükleer santrali kazası eklenmiştir. Günümüzde nükleer enerji hâlâ birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. Ancak atıkların depolanması sorununa küresel çapta kalıcı bir çözüm getirilememiştir.
Metne göre;
I. nükleer kirlenmenin etkisinin dünya çapında ve uzun süreli olduğuna,
II. nükleer enerjinin dünya enerji üretiminde ilk sırada olduğuna,
III. nükleer atıklara karşı önlem geliştirilemediğine
hangilerine ulaşılamaz?

A) I ve II
B) I ve III
C) Yalnız II
D) II ve III
E) Yalnız III

  • Cevap: C

2. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için geleneksel yöntemlerin yerine modern yöntemler kullanılmalıdır. Örneğin tarımda, yağmurlama ve damla sulama yöntemi kullanılması gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi modern sulama yönteminin yararları arasında yer almaz?

A) Su israfı önlenmiş olur.
B) Daha az su ile daha fazla alan sulanmış olur.
C) Toprakta tuzlanma sorunu azalır.
D) Topraktaki verim artar.
E) Toprağın gübre ihtiyacı karşılanır.

  • Cevap: E

3. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanmış bir araştırmaya göre, dünya üzerinde havası en kirli 12 şehirden 11’i Hindistan’da yer almaktadır. Yapılan bir başka araştırma ise Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin havasını solumanın günde 20 tane sigara içmeye eşdeğer olduğunu saptamıştır. Yeni Delhi havasında bulunan çapları 2.5 mikrona kadar ulaşan partiküllerin astım, yüksek tansiyon ve akciğer kanseri gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Yeni Delhi’de yapılacak aşağıdaki uygulamalardan hangisi bu soruna çözüm olarak gösterilmez?

A) Alternatif enerji kaynakları kullanımının artırılması
B) Ormanların tahrip edilmesinin önlenmesi
C) Topu taşıma sistemlerinin özendirilmesi
D) Doğalgaz gibi karbon oranı az yakıtların kullanılması
E) Kömür madenine dayalı enerji üretiminin artırılması

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 235

4. Çevre politikaları çevre sorunlarının çözümüne yönelik olarak alınan önlemler ve belirlenen ilkeler bütünüdür. Çevre politikaları; insan sağlığını ve çevreyi korumayı, beşerî ve ekonomik faaliyetlerin doğaya en az zararla yapılabilmesini amaçlar. Çevre politikalarının temelini oluşturan 4 yaklaşım mevcuttur:
• Kirleten Öder İlkesi: Çevre kirliliğinin kontrolü için alınan önlemler ile çevreye verilen zararın giderilmesi için yapılan uygulamaların maliyetinin kirleten tarafından karşılanmasıdır.
• İhtiyat (ileriyi görme) İlkesi: Çevre sorunlarına neden olabilecek durumları önceden görerek çevre sorunlarını önleme ilkesidir. Ekosistemleri korumak için uygun tedbirlerin alınıp çevre sorunlarına yol açacak faaliyetlerin engellenmesidir. Türkiye’de geniş çaplı etkileri olabilecek ekonomik faaliyetlerin yer seçimi öncesinde hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu bu uygulamaya örnektir.
• Önleme İlkesi: Somut bir tehlike karşısında kirliliğin önlenmesidir. Belirginleşen bir çevresel zararın oluşmadan engellenmesidir.
• İş Birliği İlkesi: Çevre politikaları; çevre sorunlarının sınırları aşan küresel etkileri nedeniyle ülkeler arasında iş birliği gerektirir
Buna göre, çevre politikalarının genel özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Fabrikalardan çıkan atık suların arıtılarak su kaynaklarına bırakılması önleme ilkesi ile ilgilidir.
B) Fabrikalar verilen zararı karşılamak şartıyla çevreyi bir miktar kirletebilirler.
C) Yeni bir sanayi tesisinde ortaya çıkacak çevresel etkileri görmek ve önlem almak için bir süre beklenmelidir.
D) Bir ülkede yaşanan nükleer sızıntıyı ortadan kaldırma sorumluluğu sadece o ülkeye aittir.
E) Çevre politikalarının temel amacı insanların yaşam standartını yükseltmektir.

  • Cevap: A

5. Doğal kaynaklar arasında yer alan sulak alanların yanlış kullanımı çevresel sorunlara neden olmaktadır. Sulak alanların yanlış kullanım örneklerinden biri de Aral Gölü’dür. Pamuk tarlalarını sulamak için aşırı derecede su çekilmesi, gölü besleyen Amuderya ve Siriderya nehirleri üzerinde barajlar kurulması göldeki su kaybını artırmıştır. Kazakistan ve Özbekistan sınırları arasında bulunan bu göldeki değişim aşağıda gösterilmiştir. Buna göre, Aral Gölü’ndeki değişim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılabilir?

A) Göl çevresindeki tarım alanında artış olmuştur.
B) Göl çevresindeki kaynaklar sürdürülebilirlik ilkesine uygun kullanılmıştır.
C) Göldeki değişimin temel nedeni küresel iklim değişimidir.
D) Gölün daralması çevresindeki biyoçeşitliliğin artmasına neden olmuştur.
E) Su seviyesinin azalmasında beslenme kaynaklarının bilinçsiz kullanılması etkilidir.

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 236

6. Eski Sovyetler Birliği’nin, 1960-1990 yılları arasında Orta Asya’da pamuk üretimini artırma politikası sonun başlangıcı olmuştur. Bu dönemde su tüketimi üç kat sulamaya açılan alanlar ise üç kattan daha fazla artarak 8,11 milyon hektara ulaştı. Aral Gölü’ne ulaşan suyun azalması sonucu göl seviyesi yılda 1,5 – 2 metre düşmeye başladı.
Aral Gölü’ndeki değişimi engellemek için;
I. gölü besleyen nehirler üzerine barajlar yapılması,
II. gölü besleyen suların daha az kullanılması,
III. göl çevresinde pamuk üretiminin artırılması,
IV. insanların çevre konusunda bilinçlendirilmesi,
çalışmalardan hangileri yapılmalıdır?

A) I ve II
B) II ve III
C) II ve IV
D) I, II ve III
E) II, III ve IV

  • Cevap: C

7. Birleşmiş Milletler Rio Dünya Çevre Zirvesi 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde toplanmıştır. Rio Konferansı, çevre sorunlarının çözümüne yönelik ilkelerin devlet yönetimlerince kabulü açısından önemli bir adımdır. Çevre sorunlarının önlenmesinde sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının benimsendiği konferans ile aşağıdaki sözleşmeler taraf ülkelerce imzalanmıştır.
• Biyoçeşitlilik Sözleşmesi: Sözleşmenin üç temel amacı; biyoçeşitliliğin korunması, ekosistemlerin ve biyoçeşit- lilik kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ile genetik kaynakların adil paylaşımıdır.
• Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi: Sözleşme, uluslararası iş birliği ve ortak düzenlemelerle aşırı kuraklık yaşanan ülkelerde çölleşmeyle mücadeleyi ve çölleşmenin etkilerinin azaltılmasını amaçlamaktadır. 195 ülke ve Avrupa Birliği sözleşmeye taraftır.
• İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi: Sözleşme, iklim değişikliğinin ortaya çıkaracağı sorunların üstesinden gelmek için genel bir çerçeve oluşturur. Atmosfere sera gazı salınımının azaltılması, ekonomik gelişimin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi sözleşmenin başlıca amaçları arasındadır.
Bu sözleşmeler doğrultusunda küresel çevre sorunlarının önlenmesiyle ilgili;
I. Mücadele çok boyutlu bir süreci içermektedir.
II. Ülkelerin almış oldukları ulusal önlemler yetersiz kalmaktadır.
III. Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olanağından ödün verilmemesi amaçlanmaktadır.
hangileri söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: E

8. Çernobil Nükleer Santrali Ukrayna’da Kiev kentinin 140 km kuzeyinde baraj gölü kıyısında 1972’de kurulmuş bir nükleer santraldir. Her biri 1000 megawat (MW) gücünde dört reaktörü bulunan santralin Nükleer Güç Reaktörünün dördüncü ünitesinde 26 Nisan 1986’da meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fizyon ürünleri salınmıştır. Bir deney sırasında meydana gelen Çernobil reaktör kazası, XX. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Kaza sonrasında Rusya, Bulgaristan, Türkiye, Romanya ve Avrupa ülkelerinin tamamı alarma geçmiştir. Ülkemizde o yıl Karadeniz bölgesindeki çay, fındık gibi ürünlerin birçoğu imha edilmiştir.
Açıklamaya göre;
I. nükleer kazaların etkileri uzun sürer,
II. bir nükleer kaza birçok ülkeyi etkiler,
III. nükleer kazaların nedeni atıklardır
hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III

  • Cevap: D

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 237

9. Caretta carettalar nesli tükenmekte olan nadir canlılardan ve dünyanın sadece belirli yerlerinde yumurtlayabiliyorlar. İşte o sahillerden bazıları Türkiye’de. Ancak sahillerimizdeki çevre kirliliği, tehlikeli atıklar, gürültü ve kaçak kum çıkarımı bu canlılar için tehlike oluşturuyor. Antalya’nın Kemer ilçesinde Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nin raporu da bu tehlikelerin hâlen devam ettiğini gösteriyor. Metne göre caretta carettaların yumurtlama alanlarındaki tehlikenin asıl kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İklim koşulları
B) Dalga ve akıntılar
C) Beşeri faaliyetler
D) Balıkçıl kuşlar
E) Diğer deniz canlıları

  • Cevap: C

10. Doğal kaynaklar kullanılırken ekosistemin dengesini bozmayacak ve kendi kendini yenilemesine izin verecek şekilde hareket edilmesi, dünyanın mevcut kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına sürdürülebilir kaynak kullanımı denir. Buna göre aşağıdaki uygulamalardan hangisi doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına örnek olarak gösterilemez?

A) Atıkların birtakım işlemlerden geçirilip geri dönüştürülmesi
B) Erozyon riski olan toprakların ağaçlandırılarak riskin azaltılması
C) Fosil yakıt kullanımının sınırlandırılarak yenilebilir kaynaklara yönelinmesi
D) Bazı kaynakların yenilenebilir niteliği nedeniyle sınırsızca kullanılması
E) Bazı canlı türleri için belirli dönemlerde av yasağı uygulanması

  • Cevap: D

11. Aşağıdaki enerji üretim santrallerinden hangisi hava kirliliğine neden olmaktadır?

A) Termik santraller
B) Rüzgar enerjisi santralleri
C) Hidroelektrik santraller
D) Jeotermal santraller
E) Güneş panelleri

  • Cevap: A

12. Dünya genelinde son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapıldığı görülmektedir.
Bu durum;
I. çevreye daha az zarar vermesi,
II. sürdürülebilir olması,
III. daha fazla enerji vermesi
hangileri ile açıklanabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

  • Cevap: D

13. Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hâle gelen kâğıtların geri dönüşümü, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesini engelliyor. Türkiye’de atık yönetimi sektörüne ait özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım faaliyetlerindeki büyük kapasite artışı, kaynak verimine de katkı sağlıyor. Açıklama doğrultusunda geri dönüşüm süreçlerinin çevre sorunlarıyla mücadeledeki rolünün ne olduğu söylenebilir?

A) Kullanılan hammadde miktarını azaltarak maliyetlerin azalmasını sağlar.
B) Çöp depolama alanlarının ömrünü uzatarak kullanılan arazinin azalmasını sağlar.
C) Ham madde tasarrufu sağlayarak doğal kaynakların tükenme sürecini uzatır.
D) Kaynak verimine katkı sağlayarak üretim sürecini hızlandırır.
E) Ham madde ithalatını azaltarak dış ticaret açığının azalmasını sağlar.

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 238

14. Aşağıda enerji üretilen doğal kaynaklar ve bu kaynakların 2015 yılına ait dünyadaki birincil enerji tüketim oranları verilmiştir. Yalnızca bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Enerji tüketiminde yenilenemeyen kaynakların oranı daha fazladır.
B) Yenilenebilir enerji kaynakları içinde en fazla tüketilen hidroelektriktir.
C) Dünya enerji tüketiminin yarıdan fazlasını kömür ve petrol oluşturmaktadır.
D) Enerji tüketiminde nükleer enerjinin payı sürekli artmaktadır.
E) Enerji tüketiminde diğer yenilenebilir kaynakların payı, hidroelekrik payının yarısından azdır.

  • Cevap: D

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 239

15. Geri dönüşüm, atıkların birtakım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir ham madde özelliği kazanmasını sağlamaktır. Geri dönüşüm sayesinde doğadaki kaynaklar korunmakta, enerji tasarrufu sağlanmakta, atık miktarı azalmakta, çöp alanlarının ömrü uzamakta ve ekonomiye katkı sağlanmaktadır. Geri dönüşümün ilk basamağı atıkların kaynağından ayrılarak toplanmasıdır. Böylece aynı tür atıkların çöple karışarak kirlenmesi önlenerek bir yerde toplanması sağlanmaktadır. Buna göre geri dönüşümün ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Atıkların yakılması
B) Atıkların sınıflandırılması
C) Atıkların ham maddeye dönüştürülmesi
D) Ham maddeden üretim yapılması
E) Atıkların çöp depolama alanlarına bırakılması

  • Cevap: B

16. Atmosferdeki karbondioksit (CO2) miktarı 2016 yılında 3 mg/L artarak 405,1 mg/L civarına çıktı. Sanayi Devrimi’nden önceki 10 000 yıl boyunca atmosferde bulunan karbondioksit miktarı 280 mg/L civarındaydı. Sanayileşme ve insan etkinlikleri sonucu atmosfere salınan karbondioksit miktarı günden güne artarak günümüzde 400 mg/L’nin üzerine çıktı. Karbondioksit bir sera gazı olduğu için bu durum Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığının artmasına (küresel ısınmaya) sebep olmaktadır. Geçtiğimiz beş yılda atmosferdeki ortalama karbondioksit miktarı her yıl en az 2 mg/L artarak rekor hıza ulaştı. Örneğin son Buz Çağı sona ererken atmosferdeki karbondioksit miktarının artış hızı bugünkünün sadece yüzde biri kadardı. Metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Endüstrileşmenin atmosferdeki CO2 dengesini bozduğu
B) CO2 salınımın bu hızla devam etmesi durumunda buzul çağının yaşanacağı
C) Günümüzde CO2 miktarı artış hızının Sanayi Devrimi öncesine göre fazla olduğu
D) CO2 artışının küresel ısınmaya neden olduğu
E) İnsan faaliyetlerinin karbondioksit artışına neden olduğu

  • Cevap: B

17.
I. Geri dönüşüm tesislerin artırılması
II. Çöplerin sınıflandırılması
III. Termik santrallerin bacalarına filtre takılması
Yukarıdakilerden hangileri çevre sorunlarının önlenmesine yöneliktir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I, ve II
E) I, II ve III

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 240

18. Ozon tabakası: Güneş’ten gelen morötesi (ultraviyole) gibi zararlı ışınları tutar. Ozon tabakasındaki azalmalar yaşam için olumsuz sonuçlar doğurur.
CFC gazları: Klima, buzdolabı, sprey ve yangın söndürücü kullanımı ile ortaya çıkan CFC (kloroflorokarbon) gazları ozon moleküllerini parçalar ve ozon tabakasının seyrelmesine neden olur.
Montreal Protokolü: Eylül 1987’de Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü kabul edilmiştir. 1985 yılında Antartika üzerindeki ozon deliğinin tespit edilmesi ile hükûmetler, birçok Kloroflorokarbon (CFC)’ların üretimini ve tüketimini azaltacak katı önlemlere ihtiyaç olduğu yargısına varmışlardır.
Grafik ve açıklamalar dikkate alındığında;
I. Dünya’yı tehdit eden bir çevre sorunu, ülkelerin bir araya gelerek çözüm aramalarına sebep olmuştur.
II. Montreal protokolü sanayileşmiş ülkelerde daha fazla kabul görürken gelişmekte olan ülkeler protokole uygun çalışmaları daha az yapmıştır.
III. Bazı ülkelerde gerçekleşen endüstri faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisi ülke çapındadır.
IV. Günümüzde ülkeler gelişmişliklerine paralel oranda atmosfere CFC salınımı yapmaktadır.
hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I, II ve IV
E) II, III ve IV

  • Cevap: C

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 241

19. Sanayileşmenin fazla olduğu yerlerde hava kirliliği de fazladır. Buna göre haritada numaralandırılmış yerlerin hangisinde hava kirliliğinin diğerlerine göre az olduğu söylenebilir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

20. Rio Dünya Çevre Zirvesi: Birleşmiş Milletler Rio Dünya Çevre Zirvesi 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde toplanmıştır. Rio Konferansı, çevre sorunlarının çözümüne yönelik ilkelerin devlet yönetimlerince kabulü açısından önemli bir adımdır. Çevre sorunlarının önlenmesinde sürdürülebilir kalkınma yaklaşımının benimsendiği konferans ile aşağıdaki sözleşmeler taraf ülkelerce imzalanmıştır
• Biyoçeşitlilik Sözleşmesi: Sözleşmenin üç temel amacı; biyoçeşitliliğin korunması, ekosistemlerin ve biyoçeşit- lilik kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ile genetik kaynakların adil paylaşımıdır.
• Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi: Sözleşme, uluslararası iş birliği ve ortak düzenlemelerle aşırı kuraklık yaşanan ülkelerde çölleşmeyle mücadeleyi ve çölleşmenin etkilerinin azaltılmasını amaçlamaktadır. 195 ülke ve Avrupa Birliği sözleşmeye taraftır.
• İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi: Sözleşme, iklim değişikliğinin ortaya çıkaracağı sorunların üstesinden gelmek için genel bir çerçeve oluşturur. Atmosfere sera gazı salınımının azaltılması, ekonomik gelişimin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi sözleşmenin başlıca amaçları arasındadır.
Rio Dünya Çevre Zirvesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Devletlerin kendi sınırları ölçeğinde çevre sorunlarına çözüm bulmasıdır.
B) Çölleşmeyle mücadele sözleşmesinde çölleşme tehdidi altında olan ülkeler arasında imzalanmıştır.
C) Sera gazı salınımı fazla olan ülkelerde ekonomik gelişim ikinci plana atılarak bu gazın salınımının azaltılması hedeflenmektedir.
D) Dünyadaki tüm ülkeler zirvedeki sözleşmelerin hepsini imzalamıştır.
E) Zirve’de amaç Dünya’yı tehdit eden sorunları işbirliği ile çözmek ve kaynakların gelecek nesillere de aktarılmasını sağlamaktır.

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 242

21.
I. Yatağan Termik Santrali
II. Sarayköy Jeotermal Santrali
III. Çayırhan Termik Santrali
IV. Sarıyar Hidrolik Santrali
V. Karapınar Güneş Enerji Santrali
Yukarıdaki santrallerden hangilerinin bulunduğu yerde hava kirliliğinin fazla olması beklenir?

A) I ve III
B) I ve V
C) II ve IV
D) II ve V
E) III ve IV

  • Cevap: A

22. Geri dönüşüm, atıkların birtakım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir ham madde özelliği kazanmasını sağlamaktır. Geri dönüşüm sayesinde doğadaki kaynaklar korunmakta, enerji tasarrufu sağlanmakta, atık miktarı azalmakta, çöp alanlarının ömrü uzamakta ve ekonomiye katkı sağlanmaktadır. Doğaya en az zarar veren geri dönüşüm ürünü aşağıdakilerden hangisidir?

  • Cevap: B

23. Çevre sorunları, oluşumuna göre küresel, bölgesel ve yerel olarak gruplandırılabilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yerel bir çevre sorunu olarak gösterilir?

A) İspanya 19 Kasım 2002 Prestige (Pirestij) isimli tanker, yakalandığı bir fırtına sonucu ağır hasar görerek İspanya açıklarında batmış ve bu kaza sonucu 77 bin ton petrol Atlas Okyanusu’na karışmıştır.
B) 2011 Töhoku depremi sonucu oluşan tsunami sonrası Fukuşima Nükleer Elektrik Santralinde kazalarda nükleer sızıntı meydana gelmiştir.
C) Kuzey Pasifik Okyanusu’nda, 135° B ve 155° B ile 35° K ve 42° K meridyenleri arasında bulunan yoğun çöp kütleleri çöp adası oluşturmuştur.
D) Çin’in Honkeiko kömür madeninde 26 Nisan 1942’de gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu patlamada bin 549 kişi hayatını kaybetmiştir.
E) Pamuk rekoltesini artırabilmek için Sovyetler Birliği döneminde yapılan plansız sulama projeleri, dünyanın en büyük dördüncü gölü olan Aral’ın yüzde 90’ını kurutup çöle çevirmiştir.

  • Cevap: D

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 243

24. Dünyadaki enerji kaynaklarının hızla tükenmesine rağmen insanların büyük bölümü üzerine düşen görevin farkında değildir. Halbuki belli kurallara uyulduğu takdirde enerji tüketimi en az düzeye indirgenebilir. Aşağıda verilen olaylardan hangisi bu duruma örnek sayılmaz?

A) Elektrik tüketimi az olan ampuller seçmek
B) Kısa mesafelerde ulaşım için araç kullanmak
C) Kullanılmayan elektrikli eşyaların fişini prizden çekmek
D) Çamaşır ve bulaşıkları düşük ısıda ve kısa programlarda yıkamaya özen göstermek
E) Kapı altı, pencere kenarları gibi soğuk hava giren yerleri tespit edip, çeşitli yalıtım sistemleri ile kapatmak

  • Cevap: B

25. Haritada gösterilen yerler ile bu yerlerde üretilen enerji türü aşağıdakilerin hangisinde yanlış eşleştirilmiştir?

A) I – Rüzgar Enerjisi
B) II – Kömür Enerjisi
C) III – Jeotermal Enerji
D) IV – Güneş Enerjisi
E) V – Hidrolik Enerji

  • Cevap: B

26. Aşağıdakilerden hangisi doğaya diğerlerinden daha az zarar vermektedir?

A) Termik santrallerde fosil yakıtların kullanılması
B) Şehirlerin genişlemesi sonucu sokak aydınlatmalarının artış göstermesi
C) Tarımda bilinçsiz ilaç kullanımı
D) Sanayi atıkların deniz ve akarsulara bırakılması
E) Nükleer denemeler ile nükleer santral kazaları sonucu çevreye gazların yayılması

  • Cevap: B

27. Dünya’nın ortalama sıcaklığı fosil yakıtların kullanımı sonucu atmosfere daha fazla sera gazı karışmasıyla son yüzyılda ciddi anlamda artmıştır. Küresel iklim değişikliğinin tarım, orman ve bitki örtüsü, tatlı su kaynakları, deniz seviyesi, insan sağlığı ve biyoçeşitlilik üzerinde önemli etkileri vardır. Aşağıdakilerden hangisi küresel iklim değişiminin doğrudan etkileri arasında gösterilmez?

A) Kutup bölgeleri ile dağların yüksek kesimlerindeki buzulların erimesi hızlanmıştır.
B) Kutup bölgelerindeki donmuş topraklar, sıcaklığın artması sonucu çözülmeye başlayarak binlerce yıldır bünyesinde bulunan metan gazını atmosfere bırakmaktadır.
C) Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak sel, kasırga, fırtına, orman yangınları gibi afetler daha sık yaşanır.
D) Buzların erimesine bağlı olarak yetmiş yıl içerisinde deniz seviyesinin ortalama 0,48 metre yükselmesi beklenmektedir.
E) Tarımda yaşanan aksamalar dolayısıyla temel gıda fiyatlarının yükselmesi

  • Cevap: E

11. Sınıf Coğrafya Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 244

28.
• Endonezya, son yıllarda uyguladığı politikalar sonucu sahip olduğu orman varlığının büyük bölümünü kaybetmiştir.
Çıkarcı ve bilinçsiz tutum nedeniyle ülkede sadece 2012’de 8400 km2’lik ormanlık alan yok edilmiştir. Yok olan bu alanlar, ağırlıklı olarak palm yağı üretilen tarlalara dönüştürülmektedir. Endonezya dünya genelindeki memeli hayvanların yaklaşık %12’sine bitkilerin de %10’una ev sahipliği yapmaktadır. Bu hayvan ve bitkilerin önemli bir kısmını ya endemik ya da nesli tükenmekte olan türler oluşturmaktadır. Ormanların tahrip edilmesi sonucunda biyoçeşitliliğin azaldığı görülmektedir.
• İsrail, Ölü Deniz’in güneyinde Ürdün sınırı boyunca su kaynaklarının oldukça sınırlı olduğu Arava Çölü’nde kurduğu modern tarım çiftlikleriyle bölgeyi adeta bir vahaya çevirmiş durumdadır. 30 bin dönümlük alana kurulu 7 çiftlikte İsrail’in toplam sebze meyve ihracatının yaklaşık %66’sı gerçekleştirilmektedir. Tarım faaliyetlerine uygun olmayan toprak ve iklim koşullarına rağmen geliştirilen yöntemlerle toprağın sadece üst kısmındaki 30 santimetrelik alanda ekim yapılabilmektedir. Bununla birlikte kurulan güneş panelleri sayesinde üretilen elektrik enerjisi ile tuzlu sular arıtılarak tarımda kullanılmaktadır.
• İsveç toplam yüz ölçümünün %52’si ormanlarla kaplıdır.Özellikle kereste, kâğıt hamuru ve kâğıt sanayi sektöründe dünyada önemli bir konuma sahip olan İsveç’in toplam ihracatının %12’si ormancılık sektörüne aittir. Dünya orman ürünleri ihracatının %10’unu gerçekleştirmektedir. Ormancılık politikalarının iki ana unsurunu sürdürülebilir üretim ile biyoçeşitliliğin korunması oluşturmaktadır. Bu bakımdan kesim yapılmış yerlerin tekrar ağaçlandırılmasının yanı sıra meşe, kayın, gürgen vb. geniş yapraklı değerli ağaçların korunmasına dair maddeler İsveç Ormancılık Kanunu’nda oldukça önemli bir yere sahiptir.
• Türkiye’nin önemli doğal kaynaklarından biri olan Konya Ovası, doğal faktörlerin yanı sıra arazinin yanlış kullanımı ile karşı karşıyadır. Örneğin bölgedeki yer altı sularının aşırı kullanımı sonucunda tarım alanları çoraklaşmakta ve yer altındaki boşlukların üstünde bulunan toprağın çökmesiyle obruklar oluşmaktadır.
Buna göre verilen ülkelerden hangilerinin doğal kaynak kullanımında sürdürülebilir politika uyguladığı söylenebilir?

A) Endonezya – Türkiye
B) Türkiye – İsrail
C) Endonezya – İsveç
D) İsveç – İsrail
E) Endonezya – İsrail

  • Cevap: D

29. Enerji kaynakları, yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynaklarından değildir?

A) Rüzgar enerjisi
B) Jeotermal enerji
C) Güneş enerjisi
D) Hidrolik enerji
E) Nükleer enerji

  • Cevap: E

30. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin farklılığı mevcut kaynakların kullanımı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Gelişmiş ülkelerin sahip olduğu teknoloji, çevreye yönelik yasal düzenlemeler ve toplumda oluşan çevre algısı bu ülkelerde kaynak kullanımına yönelik çevreye ne denli önem verildiğinin açık bir göstergesidir. Buna göre aşağıdaki ülkelerden hangisinin çevre planlamasına yönelik tutumunun diğerlerinden farklı olması beklenir?

A) Macaristan
B) Türkiye
C) Kenya
D) İspanya
E) Portekiz

  • Cevap: C

11. Sınıf Tekrar Testleri Coğrafya 4. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!