Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 336

1. Teizm; evreni ve evrendeki bütün varlıkları yaratan yüce bir Tanrı’nın varlığını savunan inanç ve anlayıştır. Teizme göre Tanrı; kusursuz, şuurlu ve irade sahibi olup aynı zamanda âlemin yaratıcı sebebidir. Mutlak kudret sahibidir, her şeyden haberdardır, her şeyi işitir ve takdir eder. Bu yaklaşıma göre evrendeki mükemmel düzen ve işleyiş, her biri farklı özellikte olan milyonlarca varlık, tabiatta meydana gelen olaylar Tanrı’nın var olduğunu kanıtlamaktadır. Aşağıdaki ayetlerden hangisi metindeki tanrı anlayışını açıklar nitelikte değildir?

A) “Gökleri, gördüğünüz gibi direksiz yükselten, sonra arşa hükmeden, her biri belli bir süreye kadar hareket edecek olan Güneş ve Ay’ı buyruğu altına alan, işleri yürüten, ayetleri uzun uzun açıklayan Allah’tır.”
(Ra’d suresi, 2. ayet)
B) “Karada ve denizde ne varsa onları bilir. Bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O yerin karanlıkları içindeki tek bir taneyi dahi bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.”
(En’âm suresi, 59. ayet)
C) “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten var eden ve ondan da eşini var eden, ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabb’inize karşı gelmekten sakının. …”
(Nisâ suresi, 1. ayet)
D) “Bir de şöyle demektedirler: ‘Bu dünya hayatımızdan başka bir hayat yoktur. Ölürüz, yaşarız. Bizi öldüren ise zamandan başkası değildir.’”
(Câsiye suresi, 24. ayet)
E) “Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Diridir, varlıkları her an gözetip durandır.”
(Âl-i İmrân suresi, 2. ayet)

  • Cevap: D

2. “Allah, hiçbir çocuk edinmemiştir. Onunla birlikte başka hiçbir ilah yoktur. Öyle olsaydı her ilah kendi yarattığını alır götürür ve mutlaka birbirlerine üstün gelmeye çalışırlardı. Gaybı da görülen âlemi de bilen Allah, onların yakıştırdığı nitelemelerden uzaktır. Onların koştukları ortaklardan çok yücedir.”
(Mü’minûn suresi, 91 ve 92. ayetler)
Bu ayette sözü edilen inanç ile ilgili,
I. Tevhit temellidir.
II. Politeizmi reddeder.
III. Millî özellikler taşır.
yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

3. İslam dinine göre evreni ve evrendeki her şeyi yaratan Allah’tır. Onun, evren üzerindeki hâkimiyeti her an devam etmektedir. Çevrede şahit olunan; canlıların doğması, bitkilerin yeşermesi, ilkbaharda doğanın canlanması vb. olaylar Allah’ın yaratıcılığı ve sonsuz kudreti sayesinde olmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de “Göklerde ve yerde bulunan herkes, ondan ister. O, her an yaratma hâlindedir.” (Rahmân suresi, 29. ayet) ayeti bu durumu ifade etmektedir. İslam’a göre bunlar bir bütün olarak düşünüldüğünde Allah’ın dünyaya ve evrenin işleyişine herhangi bir müdahalesi bulunmadığını, evreni ve varlıkları sadece yaratmakla yetindiğini, ondan sonraki işleyiş, düzen ve olaylarda müdahil olmadığını söylemek mümkün görünmemektedir. Bu metinde değinilen felsefi yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deizm
B) Ateizm
C) Agnostisizm
D) Nihilizm
E) Materyalizm

  • Cevap: A

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 337

4. Kötülük olgusu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanoğlunun kafa yorduğu ve çözüm aradığı en temel ve karmaşık teolojik sorunlardan biridir. İçerisinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, bu olgu her zamankinden daha fazla kendini hissettirmektedir. Çünkü dünya ölçeğinde yaşanan şiddet, savaş, sömürü, açlık, kuraklık, çevre kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gibi olumsuz durumlar insanoğlunun yaşamını tehdit etmekte; psikolojik ve sosyal açılardan onlarda ciddi sorunlara neden olmaktadır.
Buna göre,
I. “Dünya hayatı ancak bir oyun ve bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?”
(En’âm suresi, 32. ayet)
II. “Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehinedir. Kim de fena bir iş yaparsa kendi aleyhinedir. Rabb’in kullara (zerre kadar) zulmedici değildir.”
(Fussilet suresi, 46. ayet)
III. “Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar.”
(Şûrâ suresi, 30. ayet)
ayetlerinden hangileri sözü edilen olgunun nedenini açıklar niteliktedir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: D

5. Bu düşünceyi benimseyenler; insanın yaratıcıyı ve ahireti tamamen düşüncesinden çıkarması, sadece dünya hayatına önem vermesi ve dünyadaki hayata odaklanarak yaşaması gerektiğini savunur. Bu durum ile ilgili Câsiye suresi, 24. ayette şöyle buyrulmaktadır: “Dediler ki ‘Dünya hayatımızdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman yok eder.’ Bu hususta onların bir bilgisi yoktur. Onlar sadece zanda bulunuyorlar.” Parçada bahsedilen felsefi yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deizm
B) Pozitivizm
C) Agnostisizm
D) Nihilizm
E) Sekülarizm

  • Cevap: E

6. Politeistler; her biri farklı özelliklere sahip birden çok tanrının varlığına inanırlar. Bu anlayışa göre; yer tanrısı, gök tanrısı, Güneş tanrısı, Ay tanrısı, bereket tanrısı gibi çok sayıda tanrının varlığı söz konusudur. Aşağıdaki ayetlerden hangisi metindeki düşünceyi reddeden ayetlere örnek oluşturmaz?

A) “Allah’ı bırakıp kendilerine ne zarar ne de fayda verebilecek şeylere tapıyorlar ve ‘İşte bunlar, Allah katında bizim şefaatçilerimizdir.’ diyorlar… O, onların ortak koştukları şeylerden uzaktır, yücedir.”
(Yûnus suresi, 18. ayet)
B) “Onlar, kendileri de yaratılmış olup hiçbir şeyi yaratamayan varlıkları Allah’a ortak mı koşuyorlar?”
(A’râf suresi, 191. ayet)
C) “O, göklerin ve yeryüzünün mülkü (hükümranlığı) kendisine ait olandır. …Mülkünde hiçbir ortağı da yoktur. O her şeyi yaratmış ve yarattığı şeyleri bir ölçüye göre takdir etmiştir.
(Furkân suresi, 2. ayet)
D) “Allah, hiçbir çocuk edinmemiştir. Onunla birlikte başka hiçbir ilâh yoktur. Öyle olsaydı, her ilâh kendi yarattığını alır götürür ve mutlaka birbirlerine üstün gelmeye çalışırlardı.”
(Mü’minûn suresi, 91. ayet)
E) “Düşünmediler mi ki gökleri ve yeri yaratmış olan Allah, kendilerinin benzerini yaratmaya da kadirdir! Allah, onlar için bir süre takdir etti. Bunda şüphe yoktur. Ama zalimler, inkârcılıktan başkasını kabullenmediler.”
(İsrâ suresi, 99. ayet)

  • Cevap: E

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 338

7. Orta Çağ Avrupa’sında kilisenin etkisiyle akla ve bilime yönelik büyük baskı, Rönesans ve Reform hareketleri ile aşılabilmiştir. Ancak bu yeni gelişmeler Avrupa’da insana, dine, bilime, evrene, dünyaya bakışın değişmesine neden olmuştur. Bu durum, Batı dünyasında özelde Hristiyanlığa, genelde ise dine ve dinî değerlere mesafeli duran, aklı önceleyen inanç ve anlayışların yaygınlaşmasına yol açmıştır. Bunların sonucunda da geleneksel inanç biçimlerini reddeden de- izm, materyalizm, pozitivizm, ateizm vb. birtakım felsefi yaklaşımlar insanlar arasında yayılmış ve benimsenmiştir. Bu inanç ve anlayışlar sadece Avrupa coğrafyası ile sınırlı kalmamış, dünyanın hemen her bölgesinde taraftar bulmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi parçada sözü edilen gelişmelerin sonuçlarından biri değildir?

A) Din gerçekliğine tepkili olan düşünce sistemleri ortaya çıkmıştır.
B) Bilimsel bilgi, yegâne bilgi olarak görülmeye başlamıştır.
C) Ortaya çıkan yeni durum etkisini giderek artırmıştır.
D) İnsanların düşünce dünyaları değişime uğramıştır.
E) Avrupa’da kilisenin etkisi ortadan kalkmıştır.

  • Cevap: E

8. Sözlükte “üçleme” anlamındaki teslis kelimesi, İslam geleneğinde Hristiyanlığın üç unsurlu (baba-oğul-kutsal ruh) ilahlık anlayışını ifade eder. Parçada sözü edilen anlayış İslam dinindeki hangi temel kavramla çelişir?

A) Tevekkül
B) Tevhit
C) İhlas
D) Takva
E) Gayb

  • Cevap: B

9.
• “Göklerde ve yerde bulunanların hepsi ondan ister. O her an yaratma halindedir.”
(Rahmân suresi, 29. ayet)
• “İman edenler ancak, Allah’a ve peygamberine inanan, sonra şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla mücadele edenlerdir. İşte onlar doğru kimselerin ta kendileridir.”
(Hucurât suresi, 15. ayet)
• “Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?”
(Tûr suresi, 35. ayet)
Verilen ayetlerden sırasıyla aşağıdaki yaklaşımlardan hangilerine işaret edilmektedir?

A) Agnostisizm – Sekülarizm – Ateizm
B) Deizm – Materyalizm – Agnostisizm
C) Ateizm – Deizm – Materyalizm
D) Deizm – Agnostisizm – Ateizm
E) Materyalizm – Ateizm – Agnostisizm

  • Cevap: D

10. Bir adam, karşılaştığı bir bilgine “Siz; ‘Herkes dünyada yaptıklarının karşılığını ahirette alacak, orada mahkeme kurulacak, hesap sorulacak’ diyorsunuz. Bırakın insanları, nasıl isterlerse öyle yaşasınlar, ne istiyorlarsa yapsınlar; dünyanın tadını çıkarsınlar. İnsanların özgürlüklerini, davranışlarını niçin kısıtlıyorsunuz? Mahkemeye ne gerek var? İnsan hayatından şu baskıları otoriteleri kaldırmanın zamanı hala gelmedi mi?” diye sorar. Metindeki soruyu soran kişinin savunduğu düşüncelerin aşağıdaki felsefi akımların hangisi ile daha çok ilgili olduğu söylenebilir?

A) Teizm
B) Materyalizm
C) Nihilizm
D) Sekülarizm
E) Agnostisizm

  • Cevap: D

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 339

11. Dinin insan üzerindeki etkisini iyi bilen illegal yapıların zararlarından korunmak ve bunların tuzağına düşmemek için devlete, ailelere, basın yayın organlarına ve bireyin kendisine bir takım görevler düşmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu konuda ailelere düşen görevlerden biri değildir?

A) Çocuklarına doğru bir din eğitiminin verilmesini sağlamak
B) Çocuklarına daha fazla zaman ayırmak ve onları iyi tanımak
C) Çocukların kimlerle vakit geçirdiklerine ve arkadaş ortamlarına dikkat etmek
D) Sanal ortamda onların nelerle meşgul olduklarından haberdar olmak ve kontrol etmeyi önemsemek
E) Yasadışı oluşumların takibatını iyi şekilde yapmak, o oluşumlara karşı her türlü yaptırımı uygulamak

  • Cevap: E

12. Bazı insanlar; dini ve dinî değerleri istismar ederek insanların iyi niyetlerini kötüye kullanmaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi söz konusu durumun olumsuz sonuçlarından biri değildir?

A) Dinin birlik ve beraberliği sağlayan işlevi değişime uğrar.
B) İnsanların dinin asıl kaynaklarına olan ilgisi artar.
C) İnananların dine olan inancı ve bağlılığı zayıflar.
D) Toplumda hurafe ve batıl inanışlar yaygınlaşır.
E) İnsanların birbirine olan güveni zedelenir.

  • Cevap: B

13. Bazı felsefi yaklaşımların Tanrı hakkındaki görüşleri şu şekildedir:
I. Tanrı vardır.
II. Tanrı yoktur.
III. Tanrı’nın varlığı ya da yokluğunu bilmek imkânsızdır.
Bu görüşleri savunan felsefi yaklaşımlar sırasıyla hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) Pozitivizm Teizm Deizm
B) Teizm Ateizm Agnostisizm
C) Ateizm Agnostisizm Teizm
D) Deizm Ateizm Agnostisizm
E) Teizm Ateizm Pozitivizm

  • Cevap: B

14. Aşağıdakilerden hangisi yeni dinî hareketlerin ortaya çıkmasında ve insanlar tarafından benimsenmesinde rol oynayan sebeplerden biri değildir?

A) Aklın ve bilimin öncülüğünde karşılaşılan sorunlara çözüm bulunabilmesi
B) Geleneğin ilkeleriyle şekillenen bir dinî yaşantının ortaya çıkarılmak istenmesi
C) İnsanın kendi varlığı ile evreni anlamlandırma arayışı ve ihtiyacı içinde olması
D) Hızlı kentleşme, doğadan ve doğal olandan kopma, teknolojinin getirdiği yalnızlık
E) Dinin ve dinî değerlerin etkisinin azalmasıyla insan ruhunda oluşan manevi boşluk

  • Cevap: B

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 339

15. Özellikle son iki yüzyılda inançla ilgili birtakım felsefi yaklaşımlar insanlar arasında benimsenmiş ve yayılmıştır. Politeizm, deizm, materyalizm ve sekülarizm bunlardan bazılarıdır. Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu inançlardan birisine cevap oluşturmaz?

A) “Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün art arda gelişinde, insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah’ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgârları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten (yaratıcının varlığını gösteren) ayetler vardır.”
(Bakara suresi, 164. ayet)
B) “O, bütün varlıkları ilkin yoktan yaratan, sonra dünyada bu yaratmayı tekrar tekrar yineleyen ve ahirette her şeyi yeniden yaratacak olandır. Bu yaratılışı tekrarlama ve en son yeniden yaratma onun için çok daha kolaydır. Göklerde ve yerde tecelli eden en yüce sıfatlar Allah’a aittir. O, kudreti daima üstün gelen, her hükmü ve işi hikmetli ve sağlam olandır.”
(Rûm suresi, 27. ayet)
C) “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı, kesinlikle yer ve gök ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, arşın Rabb’i Allah, onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.”
(Enbiyâ suresi, 22. ayet)
D) “Müminler ancak, Allah’a ve resulüne iman eden, sonra şüpheye düşmeyen, Allah yolunda malları ve canlarıyla mücadele eden kimselerdir. İçi dışı bir olanlar işte bunlardır.”
(Hucurât suresi, 15. ayet)
E) “Dediler ki ‘Dünya hayatımızdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman yok eder.’ Bu hususta onların bir bilgisi yoktur. Onlar sadece zanda bulunuyorlar.”
(Câsiye suresi, 24. ayet)

  • Cevap: D

16. “De ki; o Allah birdir. Allah, sameddir. O, doğurmamış ve doğrulmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.”
(İhlâs suresi)
Verilen sure aşağıdaki felsefi yaklaşımlardan hangisiyle aynı doğrultudadır?

A) Deizm
B) Ateizm
C) Teizm
D) Materyalizm
E) Pozitivizm

  • Cevap: C

17. Bu düşünceye göre evren, maddeden ibarettir ve kendi kendine oluşmuştur. Madde; zaman, mekân ve bilinçten önce de vardır. Evrende meydana gelen olaylar; bilimsel yasalara bağlı olarak ve zorunlu bir şekilde, sebep-sonuç ilişkisi içinde gerçekleşmektedir. Maddi âlemin dışında herhangi bir metafizik âlem ve bu âleme ait varlıklar mevcut değildir. Verilen metinde aşağıdaki felsefi akımlardan hangisinden bahsedilmektedir?

A) Nihilizm
B) Agnostisizm
C) Materyalizm
D) Politeizm
E) Sekülarizm

  • Cevap: C

18. Özellikle siyasi ve dinî sebeplerle son ilahi dininin şiddet içeren, korkutucu bir din olduğu, bu nedenle de mutlaka ona karşı önlem alınması ve onunla mücadele edilmesi gerektiği varsayımına dayanan akımdır. Batı dünyasında oldukça yaygındır ve bunu besleyen bazı etkenler mevcuttur. Cehalet, yükselen ırkçılık akımları, ön yargılar vb. etkenler bunlara örnek verilebilir. Bu akımı besleyen en önemli sebeplerden biri de din adına şiddet uygulayan, terör eylemleri gerçekleştiren illegal ve marjinal gruplardır. Metinde sözü edilen akım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Misyonerlik
B) İslamofobi
C) Milenyum tarikatları
D) Etnisite
E) Kıyamet tarikatları

  • Cevap: B

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 340

Felsefi bir yaklaşım olarak Tanrı’nın varlığının bilinemeyeceğini ve kanıtlanamayacağını savunan anlayıştır. En temel özellikleri, şüpheci olmalarıdır. Onlar, bütün dinlere ve inançlara şüpheyle yaklaşırlar. Tanrı’nın var olup olmadığını bilmenin mümkün olmadığını iddia ederler. Onlara göre Tanrı’nın var olup olmadığını bilmek, insanın gücünü aşan bir durumdur. İslam kültüründe bu düşünceyi savunanlar için “bilmiyorum” anlamında “lâ edrî” ifadesinden türetilmiş “lâ edriyye” kavramı kullanılır.

19. Verilen metinde bahsedilen felsefi yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Deizm
B) Ateizm
C) Agnostisizm
D) Materyalizm
E) Pozitivizm

  • Cevap: C

20. Buna göre;
I. “Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah’a tövbe edin. Umulur ki Rabb’iniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar. …”
(Tahrîm suresi, 8. ayet)
II. “İman edenler ancak, Allah’a ve peygamberine inanan, sonra kuşkuya kapılmayan, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihat edenlerdir. İşte onlar doğru kimselerin ta kendileridir.”
(Hucurât suresi, 15.ayet)
III. “Kötülüklerin çokluğu sizi cezbetse de iyi ile kötü bir değildir. O halde ey akıl sahipleri, Allah’a asi olmaktan sakının ki kurtuluşa eresiniz!”
(Mâide suresi, 100. ayet)
ayetlerinden hangileri İslam’ın bu felsefi yaklaşım ile ilgili bakış açısını yansıttığı söylenebilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: C

21. Evreni; Tanrı tarafından tasarlanan, hareketi başlatılan, sonrasında da dışarıdan müdahale olmadan doğa kanunlarına uygun şekilde işleyen bir bütünlük olarak gören inanç biçimidir. Bu tanım aşağıdaki inançla ilgili yaklaşımlardan hangisi ile ilgilidir?

B) Ateizm
C) Nihilizm
D) Sekülarizm
E) Materyalizm

  • Cevap: A

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 341

22. İslam’ın sekülarizm konusundaki yaklaşımını ifade eden bazı ayetler şunlardır:
• “Dünya hayatı ancak bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?”
(En’âm suresi, 32. ayet)
• “Dediler ki ‘Dünya hayatımızdan başka bir hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman yok eder. Bu hususta onların bir ilimleri yoktur. Onlar sadece zanda bulunuyorlar.’”
(Câsiye suresi, 24. ayet)
Verilen ayetlere göre bu durumu benimseyen kişiler ile ilgili,
I. Öteki âlemi reddederler.
II. Dünya merkezli yaşarlar.
III. Tanrı’nın varlığına kayıtsız kalırlar.
IV. Metafizik alanla bağlarını güçlü tutarlar.
yargılarından hangileri söylenebilir?

A) I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve III
E) II, III ve IV

  • Cevap: D

23. İnanç, insan fıtratında var olan bir ihtiyaçtır. Bu sebeple tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de insanlar bir yaratıcıya inanmaktadır. Bu açıdan inancın, insanlığın başlangıç döneminde geçerli bir olgu olduğunu, bilim geliştikçe insanın bir inanca olan ihtiyacının kalmadığını savunan felsefi yaklaşımların söylemi İslam’a uygun görünmemektedir. Bilim ve teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insanın yüce bir yaratıcıya, bir dine, manevi değerlere inanma ve bağlanma gerçekliğinin, insan var olduğu sürece devam edeceğini söylemek mümkündür.
Bu metne göre,
I. Yeni Çağ’da dine olan ihtiyaç azalmıştır.
II. İnanma duygusunun doğuştan gelen bir eğilim olduğu kabul edilmektedir.
III. Teknolojik gelişmeler, din konusundaki bakış açısını etkilemiştir.
IV. İnsanın yapısı, yeni dinî yaklaşımların oluşmasında pay sahibidir.
yargılarından hangileri çıkarılabilir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) II ve IV
E) I, II ve IV

  • Cevap: C

24. Agnostisizmin bazı görüşleri şu şekildedir:
• İnsan beyni, Tanrı’nın var olduğu ya da var olmadığı inancını haklı çıkarmak için yeterli rasyonel zemini sağlayacak potansiyele sahip değildir.
• Maddesel fenomenlerin ötesindeki herhangi bir varlık veya “ilk sebep” bilinemeyeceğinden, bu durum hakkında düşünmek gereksizdir.
Buna göre agnostisizmin aşağıdakilerden hangisini savunduğu söylenebilir?

A) Tanrının varlığı belirsizdir.
B) Akıl yegâne bilgi kaynağıdır.
C) Din olgusu, yaşamdan soyutlanmalıdır.
D) Evren ezelî bir kaynaktan doğmaktadır.
E) Kutsal metinler bilimin verileri ile doğruluk kazanır.

  • Cevap: A

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 342

25. “Şimdi bana ektiğinizi haber verin. Onu siz mi bitiriyorsunuz yoksa bitiren biz miyiz? Ya içtiğiniz suya ne dersiniz? Buluttan onu siz mi indirdiniz yoksa indiren biz miyiz? Tutuşturduğunuz ateşe ne dersiniz? Onun ağacını siz mi yarattınız yoksa yaratan biz miyiz?”
Verilen ayetler inançla ilgili;
I. teizm,
II. ateizm,
III. pozitivizm
yaklaşımlarından hangilerinin iddialarına cevap olabilir?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: D

26. Bu hareketin temel vurgularından biri, kıyamet öncesinde mensuplarının yaşayacağı düşünülen mutluluk evresidir. Vadettiği mutluluk beklentisinin altında yatan neden, çoğunlukla kendi zamanlarında gördükleri zorluk ve baskılardır. Anın olumsuzluğuna olan direnç ve teselli, ancak kendilerine verilecek olan mutluluğa kavuşma düşüncesiyle mümkün olabilir. Bu metinde aşağıdaki yeni dinî hareketlerin hangisinin görüşlerinden bahsedilmektedir?

A) Yehova şahitleri
B) Irkçılık faaliyetleri
C) Milenyum tarikatları
D) Misyonerlik hareketleri
E) Transandantal meditasyon

  • Cevap: C

27. Dini istismar eden kişi veya gruplar, özellikle sosyoekonomik durumu dezavantajlı olan genç nesilleri hedef almakta, aldatmakta ve kendilerini dindar göstererek onların iyi niyetini kötüye kullanmaktadır. Aşağıdaki ayetlerden hangisi parçada anlatılan durum ile ilgili değildir?

A) “Zarar vermek, inkâr etmek, müminlerin arasını ayırmak, Allah ve peygamberine karşı savaşanlara daha önceden gözcülük yapmak üzere bir mescit kurup ‘Biz sadece iyilik yapmak istedik.’ diye yemin edenlerin yalancı olduklarına şüphesiz ki Allah şahittir.”
B) “Onlardan bir topluluk, kitapta olmayanı ondan sanasınız diye kitabı okurken dillerini eğip bükerler ve Allah katından olmadığı hâlde ‘Bu, Allah katındandır.’ derler. Onlar bile bile Allah hakkında yalan uydurmaktadırlar.”
C) “Elleriyle bir kitap yazıp sonra onu az bir bedel karşılığında satmak için ‘Bu, Allah’tan gelmiştir.’ diyenlere yazıklar olsun! Elleriyle yazdıklarından ötürü vay hâline onların! Ve kazandıklarından ötürü vay hâline onların!”
(Vâkıa suresi, 63-64, 68-69, 71-72. ayetler)
(Tevbe suresi, 127. ayet)
(Âl-i İmran suresi, 78. ayet)
(Bakara suresi, 79. ayet)
D) “De ki ‘Allah dilemedikçe ben kendime bile ne bir zarar ne de fayda vermeye muktedirim. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde ne bir an geri kalır ne de bir an ileri gidebilirler.’”
(Yûnus suresi, 49. ayet)
E) “Allah’ın indirdiği kitaptan bir şeyi göz ardı edip saklayanlar ve onu az bir kazanç karşılığı değiştirenler, onlar karınlarını ateşle doldururlar.” L
(Bakara Suresi, 174. ayet)

  • Cevap: D

11. Sınıf Din Kültürü Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 343

28. Islamofobi, İslam korkusu anlamına gelen bir kavramdır. İslam dininin şiddet içeren, korkutucu bir din olduğu, bu nedenle de mutlaka ona karşı önlem alınması ve onunla mücadele edilmesi gerektiği varsayımına dayanır. İslamofobi, bazı etkenlerle son yıllarda giderek yaygınlaşmıştır.
Bu durumun ortaya çıkmasında;
I. ön yargılı olma,
II. ırkçılık akımları,
III. İslam’ı tanımama
sebeplerinden hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: E

29. İslamiyet’e göre hiç kimse din ve inanç konusunda zorlanamaz. Bir dine inanmak ya da inanmamak, insanın kendi özgür iradesiyle vereceği bir karardır. Bu ilke gereğince Allah, Hz. Peygamber’den, güzellikle ve ikna metodunu kullanarak tebliğ yapmasını istemiştir. Konuyla ilgili bir ayette–buyrularak bu duruma dikkat çekilmiştir. Verilen metinde boş bırakılan yere aşağıdaki ayetlerden hangisi getirilmelidir?

A) “Rabb’inin yoluna hikmetle, iyiliği öğütleyerek çağır ve onlarla en iyi şekilde mücadele et. Şüphesiz senin Rabb’in kendi yolundan sapanları en iyi bilendir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilendir.”
(Nahl suresi, 125. ayet)
B) “‘Rabb’imiz Allah’tır.’ deyip de dosdoğru yaşayanlar, işte onların üzerine melekler şu müjdeyle inerler: ‘Korkmayın, kederlenmeyin, size vaat olunan cennetle sevinin!’”
(Fussilet suresi, 30. ayet)
C) “Sana kitabı, özellikle ayrılığa düştükleri konuda onları aydınlatman için, inanan bir topluluğa rehber ve rahmet olsun diye indirdik.”
(Nahl suresi, 64. ayet)
D) “Kim Allah’a ve resulüne itaat eder, Allah’tan korkar ve ona karşı gelmekten sakınırsa, işte onlar başarıyı elde edenlerin ta kendileridir.”
(Nûr suresi, 52. ayet)
E) “Kim doğru yolu seçerse bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur.”
(İsrâ suresi, 15. ayet)

  • Cevap: A

30. Yeni dinî hareketlerin ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca sebepler ile ilgili bir tablo oluşturularak verilen bilgilerin doğru ya da yanlış olma durumlarına göre işaretleme yapılması istenmiştir. Buna göre tablodaki işaretlemelerin hangisinde hata yapılmıştır?

A) I ve II
B) II ve IV
C) III ve V
D) I, III ve V
E) III, IV ve V

  • Cevap: B

11. Sınıf Tekrar Testleri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!