Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Psikoloji 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Psikoloji 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Psikoloji 4. Ünite Cevapları

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 292

1. Bilişsel terapiler, bir hastanın önemli hayat tecrübeleriyle ilgili düşünce tarzını ya da bakış açısını değiştirerek sorunlarını yeni bir bakış açısıyla ele almasını sağlar. Bu yeni düşünceler onların gelecekte daha uyumlu davranışlar göstermelerine yol açacaktır. Kişilerin dünya hakkındaki düşünceleri değiştirilebilir ve bu değişiklikler davranışlar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Buna göre bilişsel terapiye en uygun yönlendirme aşağıdakilerden hangisidir?

A) Her zaman ya da her işte mükemmel olmalıyım; çevremdekiler tarafından sevilmeliyim gibi kanılar akılcı olmayan düşüncelerdir.
B) Bütün hastalıklar sonradan öğrenilmiştir, bu nedenle yeni, etkili ve doyurucu davranışları öğrenebilirsiniz.
C) Güçlük çektiğiniz bir alanda örnek davranış modellerini izleyerek uygun davranışları edinebilirsiniz.
D) Mümkün olduğunca sansür koymaksızın duygu, düşünce, hayal ve arzularınızı anlatarak, bilinçaltındaki yanlış kanıların ortaya çıkarılması yoluyla rahatlayabilirsiniz.
E) Birden fazla danışan bir araya gelip davranış ve duygularınızı birbirinize anlatarak içgörü kazanabilirsiniz.

  • Cevap: A

2. Aşağıdakilerden hangisi normal dışı davranışı ifade eden bir gösterge olamaz?

A) Neslihan Hanım ütüyü açık unutup unutmadığını kontrol etmek için her sabah en az iki üç kez eve tekrar tekrar girip bakmakta, bu sebeple de işe her gün geç kalmaktadır.
B) Selim Bey arkadaşları ile yaptığı sıradan bir sohbet sırasında ani bir şekilde sinirlenip kapıları yumruklamaya, eşyalara tekme atmaya başlamıştır.
C) Fikri Bey bir sohbet sırasında birden bire takip edilemeyen, gerçeklikle bağı olmayan, çağrışım bağları kopuk bir muhakeme ile anılarını anlatmaya başlamıştır.
D) Can, babasının yeni aldığı basketbol topu ile oynarken çok dikkatli davranmış, topun bir günde patlamaması için önemli derecede özen göstermiştir.
E) Yasemin yakın arkadaşı Çiğdem’in evine gittiğinde içeriye girerken aşırı zorlanmış, her şeyi sterilize edip, kolonya ile kapı kulplarını silerek eve zoraki girebilmiştir.

  • Cevap: D

3. “İş yerinde çalışıyordum. Ansızın etrafımdaki her şey bana yabancı göründü. İnsanlar, eşyalar, olaylar hatta yaptığım iş bile. İçimde bir panik hissettim. Her geçen an daha kuvvetleniyordu sanki. Terlemeye titremeye başladım. Bana güvenli gelen, hemen eve gitmekti. Eve nasıl geldiğimi hatırlamıyordum. Ağlamaya başladım. Biraz geçer gibi oldu. Sonra tekrar başladı. Öleceğimden emindim. Hastaneye gitmek istedim. Tek başıma dışarı çıkmaya korktum. Sokağa tek başıma çıkamaz hâldeydim, en büyük korkum nöbetin tekrar ne zaman nasıl ortaya çıkacağıydı.” Parçadaki kişinin durumu bir bütün olarak değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanması en uygundur?

A) Kişilik bozukluğu
B) Panik atak
C) Fobi
D) Şizofreni
E) Travma sonrası stres bozukluğu

  • Cevap: B

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 293

4. Yaklaşma – Yaklaşma Çatışması: Bireyler iki olumlu seçenek arasında bir seçim yapmak istediğinde ortaya çıkan bir çatışmadır.
Kaçınma – Kaçınma Çatışması: İki ya da daha fazla olumsuz seçenek arasından birini seçme durumudur.
Yaklaşma – Kaçınma Çatışması: Bir durumun birey için aynı anda hem olumlu hem de olumsuz sonuçlarının söz konusu olması durumudur.
ÖRNEK OLAY
Gökçe 6 yaşında bir kız çocuğudur. Bir süredir televizyon izlerken çok yakına oturduğu için annesi Hilal Hanım Gökçe’yi uyarmakta, Gökçe ise bu uyarılara aldırış etmemektedir. Gökçe’yi bir göz doktoruna götüren anneye, doktor çocuğun uzağı göremediğini ve gözlük kullanması gerektiğini söylemiştir. Gözlük kullanmazsa göz bozukluğu daha da ilerleyecektir. Gökçe’nin annesi Hilal Hanım 14 yaşından beri gözlük kullanmak zorunda kaldığı için bu duruma çok üzülmüştür. Hilal Hanım kızının küçük yaşta gözlük kullanmasını istememektedir. Fakat gözlük kullanmama durumunda gözündeki bozulmanın daha da artacağını düşünerek kızının hoşuna gideceği bir gözlük almak ister. Doktorun yanından çıkar çıkmaz gözlükçüye giderler ve Gökçe’nin beğendiği gözlüğü alırlar. Gece olup da uykusu gelince Gökçe annesine uyumak istediğini ama aynı zamanda yeni gözlüğünü biraz daha takmak istediğini söyler.
Bu örnek olayda kişilerin yaşadığı çatışmalar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Kaçınma – Kaçınma Kaçınma – Kaçınma
B) Kaçınma – Kaçınma Yaklaşma – Kaçınma
C) Yaklaşma – Yaklaşma Yaklaşma -Yaklaşma
D) Yaklaşma – Kaçınma Yaklaşma – Yaklaşma
E) Yaklaşma – Yaklaşma Kaçınma – Kaçınma

  • Cevap: D

5. Mehmet fizik derslerine karşı oldukça ilgisizdir. Derste sınıf arkadaşlarını rahatsız etmese de dersi dinlememekte ve sınavlardan da düşük not almaktadır. Fizik öğretmeni Sinan Bey bu durumu bir dönemin sonunda fark etmiş ve Mehmet’in diğer derslerdeki başarı durumunu öğretmen arkadaşlarıyla konuşmaya başlamıştır. En az beş farklı branş öğretmeniyle konuşan Sinan Bey, Mehmet’in diğer bir çok derse karşı ilgisinin olduğunu bu vesileyle öğrenmiştir. Mehmet yine fizik dersini dinlemediği bir gün Sinan Bey sınıfta Mehmet’i ayağa kaldırarak “Bu yaptığın doğru bir davranış değil, bu dersin önemsiz mi olduğunu düşünüyorsun?” demiştir. Bu parçanın aşağıdakilerden hangisinin önemine dikkat çekmek için yazıldığı söylenebilir?

A) Duyguları sözlü olarak ifade etmenin
B) Savunma mekanizmasına zaman zaman başvurmanın
C) Zekânın uzman kişilerce ölçülmesinin
D) Ergenlik dönemindeki davranış değişikliğinin incelenmesinin
E) Bireysel farklılıkların dikkate alınmasının

  • Cevap: E

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 294

6. Kişilik testleri bireyin kişilik özelliklerini ve davranış biçimlerini belirlemeye ve çözümlemeye yarayan testlerdir. Testlerin amacı bireyin ne yapabileceğini değil ne yapabildiğini ölçmektir. Bireylerin sosyal, kişisel özelliklerini ve uyum düzeylerini ölçen kişilik testlerinin puanlama ve değerlendirmeleri uzmanlık gerektirir. Kişilik testleri, bir uzman tarafından uygulanıp yorumlandığında anlam kazanan araçlardır. Kişilik testleri uyum sorunu yaşayan, psikolojik desteğe ihtiyacı olan bireyleri tespit edip bu bireylere doğru tanı koyulmasına kaynaklık eder. Ayrıca kimin hangi mesleğe uygun olduğunu belirlemek amacıyla da kullanılır. Testte sorulan soruların insan onurunu zedeleyici, cümle, ima ve göndermelerden oluşmaması gerekir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi uzmanlar tarafından hazırlanmış bir kişilik testinden alınmış olabilir?

A) Karakterine göre hangi arabaya binmelisin?
B) Kitap okumayı sosyal bir etkinliğe tercih eder misin?
C) Senin anneliğin hangi ünlü gibi olacak?
D) Bu davranışlardan 15/30 yaptıysan iyi bir insan değilsin!
E) Mali durumuna ve statüne uygun arkadaşlıklar yapıyor musun?

  • Cevap: B

7. Stres nedeni olan olaylara karşı kendini korumaya çalışan insan ya mücadele eder ya da bu olaylardan kaçar. İlk olarak Walter Bradford Cannon tarafından keşfedilen bu biyolojik reaksiyona savaş veya kaç tepkisi denir. Stres nedeni ne olursa olsun organizma, otomatik olarak acil duruma hazırlanır ve bozulan dengesini yeniden düzeltmek için fizyolojik, psikolojik, bilişsel ve davranışsal tepkiler verir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kaç tepkisine en uygun örnektir?

A) Orhan kısa bir süre önce en yakın arkadaşının babasının tayininin çıktığını öğrenmiş ve o gidince yalnız kalacağını düşündüğünden okuldan kaydını aldırmaya karar vermiştir.
B) Ziya arkasından gelen fren sesini duyar duymaz nefes nefese yolun kenarına kaldırıma doğru koşmuştur.
C) Sınıfta öğretmeni Ayşe’ye bir soru sormuş, Ayşe sorunun cevabını bilmediği için öğretmenine sorunun çalışmadığı yerden geldiğini söylemiştir.
D) Asansöre binmekten korkan Fatih, gitmek istediği 32. kattaki ofise merdivenleri kullanarak çıkmıştır.
E) İrem üniversite sınavına hazırlandığı sırada annesinin hastalığını öğrenmiş, ona daha fazla yük olmamak için evden ayrılıp annesini daha az görebileceği halasının yanına yerleşmiştir.

  • Cevap: B

8. Freud’a göre kişilik id, ego ve süperegodan meydana gelmektedir. İd ilkel dürtüleri; süperego kişiliğin toplumsal yanını; ego ise id ve süperego arasındaki dengeyi ifade etmektedir.
ÖRNEK OLAY
Aylin’in okuduğu lisenin kantini öğle aralarında sıra yarışına sahne olmaktadır. Salı günü öğle arasında kantinin önünde yine uzun bir kuyruk oluşmuştur. Kuyrukta yerini alan Aylin sakince sıranın ona gelmesini beklemekte, kendi önüne geçmeye çalışan Mesut ve arkadaşlarına izin vermemektedir. İki üç arka sırasındaki Ayşe ise acelesi olduğunu söyleyen üç dört kişiye yerini vermiş daha arkalara geçmiştir.
Bu açıklama ve örnek olaydan hareketle öğrencilerde aşağıdaki dürtülerden hangisinin daha baskın olduğu söylenebilir?

A) Süperego İd Ego
B) Süperego Ego İd
C) Ego Süperego İd
D) Ego İd Süperego
E) İd Ego Süperego

  • Cevap: D

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 295

9. Savunma mekanizmaları Sigmund Freud ve kızı Anna Freud’un, “ben” denilen varlığımızı koruma amacıyla kullandığımızı öne sürdüğü psikolojik kalkanlardır. Savunma mekanizmaları kaygıyla baş etmemizi sağlar. “Ben”in dengesini sağlamaya imkân veren savunma mekanizmaları, kişinin bireysel ve toplumsal sağlığının korunması adına önemlidir. Bu savunma mekanizmalarından biri olan yer yön değiştirmeye göre birey kendisinde kızgınlık, öfke ve kaygı yaratan olaylara gücünün yetmediği durumlarda; kızgınlığını ve öfkesini gücünün yettiği kişi veya eşyalara yöneltir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi “yer yön değiştirme” savunma mekanizmasına örnektir?

A) Emre okulda çok sevdiği bir arkadaşıyla kavga eder fakat arkadaşının karşısında hiçbir şey söyleyemediğinden öfkelenir. Akşam eve geldiğinde öfkesi devam ettiğinden ve annesine bağırmak istemediğinden hemen odasına çekilir, yatağına uzanır ve olayı zihninde tekrar canlandırarak arkadaşına söyleyemediği her şeyi hayalinde söyler.
B) Emre okulda çok sevdiği bir arkadaşıyla kavga eder ve arkadaşının karşısında hiçbir şey söyleyemediğinden öfkelenir. Bu öfkesini yenmek için biraz koşmak ister fakat ev telefonu çalar ve annesinin hastanede olduğu söylenir. Hemen hastaneye koşar, annesi iyidir, eve gelirler. Emre sabaha kadar yapması gereken bir şey olduğunu ve bunun ne olduğunu hatırlamaya çalışır.
C) Emre okulda çok sevdiği bir arkadaşıyla kavga eder fakat karşısında hiçbir şey söyleyemediğinden öfkelenir. Öfkesini bir türlü yenemeyen Emre eve gelir. Annesi yemekte makarna olduğunu söyleyince “Yine mi makarna? Bıktım artık makarna yemekten!” diyerek annesine söylenir. Oysa Emre çok sevdiği için annesi makarna yapmıştır.
D) Emre okulda çok sevdiği bir arkadaşıyla kavga eder ve arkadaşının karşısında hiçbir şey söyleyemediğinden öfkelenir. Eve gelince kendi kendine “Zaten o benim en iyi arkadaşım değildi, daha iyi anlaştığım arkadaşlarım da var.” diye düşünür.
E) Oğlu Emre’nin veli toplantısına çağrılan Kezban Hanım duyacaklarından çok korktuğu için okula çekinerek gider. Emre evde her zaman bağıran ve kavga eden bir çocuktur. Okulda da öğretmeninden bunları duyacağını düşünen Kezban Hanım, öğretmenden Emre’nin çok nazik, kibar, sakin bir çocuk olduğunu duyunca şaşkına döner.

  • Cevap: C

10. Köpek korkusunu yenmek isteyen Aysun Hanım, uzman bir kişiden psikolojik destek almaya karar verir. Psikolog terapinin başlarında küçük sevimli köpek resimleri gösterir ve aşamalı olarak sonrasında gerçek köpekle ilişki kurmasını sağlar. Sistematik duyarsızlaştırma metodunun kullanıldığı bu durum sonunda, sevimli bir köpeği sahiplenen Aysun Hanım’ın köpek korkusunu yenmesi sağlanmıştır. Örnekte verilen metodu kullanan psikolojik destek yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Psikoanalitik
B) Hümanistik
C) Bilişsel
D) Davranışsal
E) Fenomenolojik

  • Cevap: D

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 296

11. Bir sabah uyandınız. Yataktan kalkmadan önce her sabah olduğu gibi gün içerisinde başınıza gelebilecek olumsuz olayları engellemek adına elinizi 3 kere baş ucunuzdaki komodine tıklattınız. Giyinip, kahvaltınızı yaparken yine her sabah olduğu gibi gün içerisinde yapmanız gereken işleri zihninizde sırasıyla tekrar ettiniz. Kapıdan çıkmak üzereyken telefonunuz çaldı ve yöneticinizin aradığını gördünüz. Yöneticinizin olumsuz bir şey söyleyebileceğini düşünerek telefonu açmadınız ve ‘Acaba işe gitmesem mi?’ diye düşündünüz. Kendinizi zorlayarak evden çıktınız ve otobüs durağına gittiniz. İş yeriniz yönüne giden iki otobüs gelmesine rağmen bunlara binerseniz iş yerinde başınıza olumsuz bir olay gelebileceğini düşünerek binmediniz ve her sabah özellikle bindiğiniz otobüsü beklediniz. Otobüsü beklemekle fazla zaman harcadığınız için ofise 15 dakika gecikerek girdiniz ve yöneticinizle karşılaşmaktan kaçınarak masanıza geldiniz. Çalışmaya başladınız. Önce, tekrar tekrar kontrol etmiş olmanıza rağmen, bir gün önce yaptığınız işleri kontrol ederek bir hata olup olmadığından emin olmaya çalıştınız. Sonra epey bir süredir ertelediğiniz rapora başlamanız gerektiğini düşünerek sıkıntı duydunuz ve gergin hissettiniz. Öğle saatlerine kadar oyalandınız. İnsanların sizi izlemesinden ve hakkınızda olumsuz şeyler düşünmesinden çekindiğiniz için öğle yemeğini iş arkadaşlarınızla yemekten kaçınarak her zaman olduğu gibi masanızda tek başınıza yediniz. Mesai saati bitiminde yine her zaman bindiğiniz otobüsle eve geldiniz, yemek yedikten sonra televizyonun karşısına geçtiniz. Ne kadar yalnız olduğunuzu düşünerek sıkıldınız ve geceyi üzgün hissederek geçirdiniz. Bu parçada aşağıdaki normal dışı davranış türlerinden hangisine yönelik bir örnek durum yoktur?

A) Kişilik bozukluğu
B) Kaygı bozukluğu
C) Duygu durum bozukluğu
D) Takıntı-kaçıntı
E) Panik atak

  • Cevap: E

12. Ruh sağlığı bireyin kendisi ve çevresi ile sürekli bir uyum içinde olmasıdır. Ruh sağlığının bozulması ise biliş, duygu ve eylemlerde meydana gelen tutarsızlık, aşırılık ve uyumsuzluk durumu olarak açıklanır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi ruhsal açıdan sağlıklı olmanın ölçütlerinden birisi olamaz?

A) Kişinin kendine güveni olmalıdır.
B) Kişi kendisiyle barışık olmalıdır.
C) Kişi bağımsız olarak girişimlerde bulunabilmelidir.
D) Kişi karşılaştığı güç durumlara uyma esnekliği gösterebilmelidir.
E) Kişinin, yaşadığı çevreyle ve toplumla uyum içinde olmayan davranışları olmalıdır.

  • Cevap: E

13. İtalya’da Parma Üniversitesi yaptıkları bir çalışmada, makak maymunun beyninin ön lobunda ‘ayna nöron’ adını verdikleri değişik bir motor nöron hücresi keşfettiklerini duyurdular. Yakın zamana kadar, motor nöronların yalnızca salgı bezleri ve kas devinimlerini denetleyen uyartıları gönderen sinir hücreleri olduğu sanılırdı. Bilim insanları beyin hücrelerini, nöronları test etmekteydiler ve maymunlar ne zaman bir fıstık alsalar nöron aktivitelerinden tespit edilmiş özel bir ses duymaktaydılar. Bir gün maymunlar hareket etmeden dururken bir bilim insanı fıstıklara uzandı ve maymunun nöronu sanki kendileri uzanıp alıyormuşcasına aynı aktiviteyi gerçekleştirdi. Bu durum bir şeyi açıklığa kavuşturuyordu: “Bir şeyi görmek ve yapmak aynı şeydi!” Yani, bu nöron birisini bir şey yaparken seyrederken sanki kendisi yapıyormuş gibi aktive olmaktaydı. Bu parçada aşağıdaki kavramlardan hangisinin fizyolojik temeli vurgulanmıştır?

A) Dengelenme
B) Empati
C) Paylaşım
D) Yansıtma
E) Karşıt tepki

  • Cevap: B

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 297

14. Psikolojide kişiliği açıklayan çeşitli kuramlar vardır. Bu kuramlardan biri olan fenomenolojik yaklaşım, bireyin sahip olduğu kendisi ile ilgili fikirleri, değerlendirme ve düşüncelerini oldukça önemli görür. Bireyin kendisini nasıl gördüğü onun benlik bilincini oluşturur. Bu yaklaşım; bireyin diğerlerinden onu ayıran kendine özgü algı ve davranışlarını anlamaya çalışır. Aşağıdakilerden hangisi parçada anlatılan fenomenolojik yaklaşımın görüşleri ile en az ilişkilidir?

A) İnsan doğuştan iyidir.
B) Bireyin davranışları; kendi dünyasındaki duygu durumunu yansıtır.
C) Bireyin benlik gelişimi fizyolojik ihtiyaçlarının giderilmesi ile hızlanır.
D) Birey algıladığı ve farkındalığa sahip olduğu şartlarına göre tepki verir.
E) Bireyi tanımak için öncelikle onun kendi yaşamı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

  • Cevap: C

15. Her birimizin zihinsel yapısı, kavrayışı ve algılaması farklı farklıdır. Örneğin aynı sınıfta belli bir konuyu aynı öğretmenden dinleyen iki öğrenci sınavdan farklı notlar almaktadır. Bu onların farklı öğrenme biçimleri, algılamaları ve düşünme biçimleri olduğunun bir göstergesidir.
Bu parçada aşağıdaki farklılıklardan hangisi hakkında bir açıklama yapılmaktadır?

A) Duyusal
B) Sosyal
C) Fiziksel
D) Fizyolojik
E) Bilişsel

  • Cevap: E

16. Bu testlerin en önemli özelliği, bireyin vereceği yanıtların sınırlandırılmamış olmasıdır. Birey kendi iç dünyasını verdiği yanıtlarla yansıtır. Testte bireyi uyaranlar genellikle ya tam belirgin olmayan resim, şekil vb. ya da yarım bırakılmış cümlelerden oluşur.
Parçada ifade edilen kişilik testleri arasında;
I. Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri
II. Rorschach Testi
III. Tematik Algı Testi
IV. Derecelendirme Ölçekleri
hangileri gösterilemez?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

11. Sınıf Psikoloji Tekrar Testleri 4. Ünite Çözümleri Sayfa 298

17. Stres yaşayan bireyin stresinin nedenlerinden biri de çatışma yaşamasıdır. Birey bazen aynı önem derecesine sahip istenen ya da istenmeyen farklı durum ya da duygudan hangisini seçeceğine karar veremez ve çatışma yaşar. İstenilen iki durumun çatışmasına yaklaşma-yaklaşma çatışması; istenmeyen iki durumun çatışmasına ise kaçınma-kaçınma çatışması denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinin açıklamadaki kavramlardan herhangi birini örneklendirdiği söylenemez?

A) Parası yeterli olmayan birinin almak istediği pantolon ve ayakkabıdan birini seçmek durumunda olması
B) Öğle yemeğinde bir kişinin sevmediği bir çorba ile yine sevmediği bir yemekten birini seçmek zorunda kalması
C) Aynı anda hem radyoda hem televizyonda beğendiği bir programı dinlemek isteyen bir kişinin seçim yapmak durumunda olması
D) Midesinde ülser olan bir kişinin ağrı çekmekle ameliyat olmak arasında seçim yapması
E) Bir kişinin yakın arkadaşını görmek için arkadaşının patronunu sevmediği hâlde onun dükkânına gitmesi

  • Cevap: E

18. Sorumluluk sahibi diye tanınan bir bireyin, hayatının her döneminde sorumluluklarını yerine getirmesi beklenir. Güvenilir diye bilinen bir bireye her ortamda ve zamanda bir şey emanet edildiğinde güvenilir olması beklenir. Bu açıklamada kişiliğin aşağıdaki hangi özelliğinden söz edilmektedir?

A) Ölçülebilirlik
B) Dinamiklik
C) Tutarlılık
D) Kalıtımsal oluş
E) Çevrenin ürünü oluş

  • Cevap: C

19. Davet edilmediği için katılamadığı bir açılışa “Davet edilseydim de açılışa gitmezdim, gürültüyü sevmem.” diye açıklama getiren bir bireyin savunma mekanizması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Kendinde görmek istemediği eksik, yersiz davranışları çevresine yükleme
B) Sorunlarını iç çatışmadan ve kaygıdan kurtulmak için başka bir nesneye, kişiye, duruma kaydırma
C) Yüzleşilemeyen korku ve suçluluk gibi duyguları bilinç alanı dışına itme
D) Günlük yaşamda doyum bulamayan istek, amaç ve beklentilere düş yoluyla doyum arama
E) Yetersizlik nedeniyle yaşanan uyumsuzluk ve başarısızlığı kendini haklı gösterecek neden ve etkenlerle açıklama

  • Cevap: E

11. Sınıf Tekrar Testleri Psikoloji 4. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!