Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 20

1. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun aşağıdaki eserlerinden hangisinin türü farklıdır?

A) Nur Baba
B) Bir Serencam
C) Ankara
D) Panorama
E) Hüküm Gecesi

  • Cevap: B

2. İlahi bakış açısında anlatıcı,
• Olayların içerisinde değildir.
• Olaylara müdahale etmez.
• Kişilerin zihinlerinden geçenleri bilir.
• Olayları üçüncü şahıs ağzından anlatır.
Bu açıklamaya göre aşağıdaki parçaların hangisinde ilahi bakış açısı kullanılmıştır?

A) Arabanın dört ucundaki ikişer arşınlık direklerin yanları ve tepesi kalın keçelerle sımsıkı kapatılmıştı. İçerideki kadın, keçe duvarlı küçücük odada oturuyor ve bu odaya dışardan kar ve soğuk sızmıyordu.
B) Çakır, kaşları çatılarak bakıyordu. Işık tekrar yok oldu. Üçüncü seferinde bir değil birçok ışık birden peyda oldu. Bir ikisi parlarken ötekiler sönüyor, bazen hepsi birden parlıyor, sonra birlikte kayboluyor, tekrar yanıyorlardı.
C) Öğleden beri aralıksız yürüyen öküzlerde yorgunluk belirtisi başlamıştı. Çakır, ömründe ilk defa bir kağnı yürütüyor, öküz yediyordu. Hayvanlar yavaşladıkça onları hızlandırmaya çalışıyordu. Fakat öküzler bildiklerinden şaşmıyor, ezelî ve ebedî ağırlıklarıyla battal battal yol almakta devam ediyordu.
D) Bu evde Satı Kadın, iki yaşındaki oğlu ile birlikte oturuyordu. Çakır’ın sütanası olan Satı Kadın komşu Türkmen oymağından bu köye otuz yıl önce gelin gelmişti. Şimdi kırk beş yaşında, sağlam, dinç ve iyi yürekli bir kadındı.
E) Çakır evden düşünceli adımlarla çıkarken yalnız küçük bir yiyecek torbası almıştı yanına. Çabuk adımlarla ahıra yürüyor, kendini nasıl bir sürpriz karşılayacağını merak ediyordu. Üstesinden gelemediği bir endişe vardı içinde.

  • Cevap: E

3. (I) Beni tanıyanlar, okuma yazma işleriyle öyle büyük bir ilgim olmadığını bilirler. (II) Hatta bütün mütalaalarım, çocukluğumda okuduğum Jul Vern ve Nik Karter hikâyelerini aradan çıkarırsanız, Arapça ve Farsça kelimelerini atlaya atlaya gözden geçirdiğim birkaç tarih kitabıyla, Tûtinâme, Binbir Gece, Ebu Ali Sinâ hikâyeleri gibi eserlerdir. (III) Daha sonraki zamanlarda, enstitümüz kurulmadan evvel işsizlikten evde çocukların mektep kitaplarına zaman zaman göz attığım gibi, bazen bütün günümü geçirdiğim Edirnekapı veya Şehzadebaşı kahvelerinde gazeteleri hatme mecbur kaldığım zamanlarda ufak tefek tefrika parçaları ve makaleleri de okudum. (IV) Adlî tıpta müşahede altında bulunduğum zamanlarda tedavime çalışan, sonraları da bana o kadar iyiliği dokunan Doktor Ramiz’in psikanalize dair neşrettiği etütleri de bu arada sayabilirim. (V) Bu kadar mühim işlerle uğraşan bu âlim zatın hakkımda gösterdiği teveccühe lâyık olabilmek için bu kitapların ve makalelerin bir satırını bile atlamadığıma sizi temin edebilirim. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

4. Amerikalı yazar ve gazetecidir. İlk makalelerini lise yıllarında okul gazetesinde yayımlamıştır. Öykü ve romanlarında mücadeleci, yenileceklerini bilseler bile yiğitçe direnerek yaşamlarına anlam vermeye çalışan kişilerin portrelerini çizer. Romanlarında yaşama savaşı kimi zaman doğal güçlere karşı verilen mücadeleyle simgelenir. Basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkilemiştir. Yaşlı Adam ve Deniz adlı eseriyle Nobel Edebiyat Ödülü’nü almıştır. Aşağıdakilerden hangisi burada sözü edilen yazara ait değildir?

A) Güneş de Doğar
B) Silahlara Veda
C) Notre Dame’ın Kamburu
D) Çanlar Kimin İçin Çalıyor
E) Klimanjaro’nun Karları

  • Cevap: C

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 21

5. Nermin, durumunu değiştirmeden gülümsedi ve hemen sordu: “Sonu ‘k’ ile biten beş harfli bir hayvan ismi söyler misin?” “Tavuk,” dedi içindeki sıkıntıyı bastırmaya çalışarak. Bütün hayatımı şu andaki gibi yaşasaydım hayır kalmazdı bende. Geçecek, Turgut, geçecek. Öyle bir küçümserim ki ben onu… “Olmuyor,” dedi Nermin mahzun bir sesle. “Baş harfi V.” “Vaşak,” dedi Turgut aceleyle. Yerinde tepkiler gösterebildiğime göre soğukkanlılığımı kaybetmedim daha. Kim bulabilir bir anda vaşak kelimesini? Milyonlarca insan bu hayvanın adını bile bilmiyordur. “İnek,” dedi hayalindeki Selim, bir türlü aklından çıkmayan Selim. “Düşünmekten korkan; korkudan, düşünmesini unutan inek.” dedi. Sevgi Apartmanı’nda her gün görevli inek. “Neden benim aklıma gelmiyor bu kelimeler Turgut?” Çünkü sen inek değilsin. Bu parçada aşağıdaki anlatım tekniklerinden hangisine başvurulmuştur?

A) Bilinç akışı
B) Dış monolog
C) Özetleme
D) Geriye dönüş
E) İç monolog

  • Cevap: A

6. Kötü uyumanın verdiği halsizliği silerek aşağıya indi. Sabiha, onun terliklerini giymiş, sofada küskün küskün oturuyordu. Bu gürültücü çocuğun böyle sessiz duruşuna Mümtaz hiç tahammül edemiyordu. Vakıa, Ahmet de sakindi. Fakat yaratılıştan öyle idi. O, kendisini kabahatli bulan adamdı. Bilhassa, doğuşunun hazin tesadüflerini öğrendiği günden beri daima köşesinde, daima evi yadırgar olmuştu. O kadar ki biraz fazla şımartılmak istense hatırımı alıyorlar düşüncesine kapılıyor, gözlerine yaş birikiyordu. Bu, her yerde tesadüf edilen şeylerdendir. İnsanlar bazen doğuştan mahkûm olurlar, saz parçası kendiliğinden kırılırdı. Sabiha öyle değildi. O evin masalıydı. Durmadan konuşur, gezer, masallar uydurur, şarkı söylerdi. İhsan Bey Adası’nı çok defa onun neşesi ve şamatası doldururdu.
Bu parçayla ilgili,
I. Tartışmacı anlatım kullanılmıştır.
II. Gözlemci anlatıcı söz konusudur.
III. Ruh tahliline yer verilmiştir.
yargılarından hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

  • Cevap: D

7. (I) Emniyet Müdürü daha önce mahallelinin şikayetlerini dinlemeye başlamıştı. (II) Murtaza’ya aldırmadan, ayakkabı tamircisine, “devam et.” dedi. (III) Tamirci kızardı, bozardı ama ok yaydan çıkmıştı bir sefer: “Efendim, bu adam bekçiden çok, kendini bu mahallenin hâkimi sanır.” (IV) Emniyet Müdürü: “Yani ne yapar” (V) “Ne yapmaz ki beyim, geceyarısından sonra penceremizde ışık görse çat kapı, neden bu saate kadar yatmayıp hâlâ oturduğumuzu sorar; bizi yatmaya zorlar.” Numaralanmış cümlelerden hangisinde noktalama veya yazım yanlışı yoktur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

8. Yazar halkının içine düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatmış. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gereksiz sözcük kullanımı
B) Özne-yüklem uyuşmazlığı
C) Öge eksikliği
D) Anlam belirsizliği
E) Eklerin yanlış kullanımı

  • Cevap: D

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri 6. Ünite Çözümleri Sayfa 22

9. Bu edebiyat anlayışı Marksist dünya görüşü üzerine oturan, dünyayı ve insanı bu görüş doğrultusunda algılayan bir akımdır. Toplumsal çatışmayı ve bu çatışmanın insan üzerindeki etkilerini yansıtır. İnsanın hem kendisini hem çevresini değiştirebileceği, “kendi kendisinin efendisi olabilmesi için” savaşması gerektiği nedenselliğiyle birlikte gösterilir. Bu edebiyata iyimser bir bakış açısı egemendir. Bu anlayışta insanı belirleyen en temel öge kollektivizmdir. Aşağıdaki eserlerden hangisi bu parçada sözü edilen edebî akım doğrultusunda yazılmamıştır?

A) Yorgun Savaşçı
D) Yılanların Öcü
B) Sarı Traktör
C) Hanımın Çiftliği
E) Anayurt Oteli

  • Cevap: E

10. Köylülere göre bir yabandır Ahmet Celal. Konuşması, tavırları, giyimi, düşünceleri, duyarlığıyla onların dünyalarının dışındadır. Kafasındaki ( ) benliğindeki acılardan kurtulmak için eski neferi Mehmet Ali’nin köyüne gelmiş ( ) köylülerin arasına karışarak, kendini doğaya bırakarak yenilenmeyi ummuştur ( ) Ama çok geçmeden yabanlığının bir yazgı olduğunu fark eder: onlar gibi olmak, onlar gibi giyinmek, onlar gibi yiyip içmek, onlar gibi oturup kalkmak, onların diliyle konuşmak ( ) Haydi ( ) bunların hepsini yapayım. Bu parçada parantezle belirtilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla getirilmelidir?

A) (,) (;) (.) (…) (,)
B) (;) (;) (.) (…) (,)
C) (,) (;) (.) (.) (,)
D) (,) (;) (.) (…) (,)
E) (;) (,) (.) (.) (,)

  • Cevap: D

11. Romanda, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama sağlıklı düşünemeyen arkadaşı Lennie Small’un öyküsü anlatılır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Yazar, bu eserinde insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz, insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de dile getirir. Bu parçada sözü edilen eser aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

A) George Orwell
D) Albert Camus
B) Franz Kafka
C) John Steinbeck
E) Jose Saramago

  • Cevap: C

12. Mebrure iki seneden beri hasret olduğu bu temiz ve zarif eşyaya, izzetinefsinin menettiği bir arzu ile bakıyordu. Bunları kabul etmek, sonra bu ianeyi ödeyememek, acı bir şey. Kabul etmemek de mümkün fakat bir bahane bulmak lâzım: Meselâ derhal oradan çıkıp pek mühim bir işi olduğunu söylemek, acele teşekkür etmek, köşkü bırakıp gitmek… İhtiyacı meydandayken bu yardımı reddetmek kabalık! Bunu düşünürken oda kapısı vuruldu, hizmetçi kadın yine içeri girdi:
— Küçük hanımefendi, Mebrure Hanım benim hemşirem gibidir; burasını kendi evi bilsin, sıkılmasın diyor, eğer iktizanız varsa banyoyu yaktırayım, yıkanınız.
Mebrure mütereddit, hizmetçi kadın sözüne devam ediyordu:
— Siz bizim hanımefendinin ölen kocasının erkek kardeşinin süt kızı imişsiniz, ben sizi hiç görmedimdi, fakat bu evde lafınız geçerdi…
Aşağıdakilerden hangisi bu parçadaki altı çizili kelimelerden herhangi biri ile anlam bakımından eşleştirilemez?

A) Kararsız
B) Öz saygı
D) Hoş
C) Önemli
E) Yakın arkadaş

  • Cevap: E

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı 6. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!