Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 28

1. Roman dediğin, bir uzun yol üzerinde dolaştırılan bir aynadır. Bir bakarsınız göklerin maviliğini, bir bakarsınız yolun irili ufaklı çukurlarında birikmiş çamuru görürsünüz. Sonra da kalkıp heybesinde bu aynayı taşıyan adamı ahlaksızlıkla mı suçlayacaksınız? Aynası çamuru gösteriyor diye aynaya kabahat bulmak olur mu? Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce, aşağıdaki edebî akımlardan hangisiyle ilişkilendirilebilir?

A) Klasisizm
B) Romantizm
C) Realizm
D) Natüralizm
E) Sembolizm

  • Cevap: C

2. Hepsinin gözleri güzeldir. Hepsinin canlı iken pulları kadın elbiselerine, kadın kulaklarına, kadın göğüslerine takılmaya değer. Nedir o elmaslar, yakutlar, akikler, zümrütler, şunlar bunlar?.. Mümkünü olsaydı da balolara canlı balık sırtlarının yanardöner renkleriyle gidebilselerdi bayanlar; balıkçılar milyon, balıklar şanüşeref kazanırdı. Ne yazık ki soluverir ölür ölmez, öyle ki üzülmüş bebeklere döner balık sırtının pırıltıları. Benim size ölümünü hikâye edeceğim balığın öyle pırıltılı, yanardöner pulları yoktur. Pulu da yoktur ya zavallının. Hafifçe, belirsiz bir yeşil renkle esmerdir. Balıkların en çirkinidir. Kocaman, dişsiz, ak ve şeffaf naylondan bir ağzı vardır: Sudan çıkar çıkmaz bir karış açılır. Açılır da bir daha kapanmaz. Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Gündelik hayattan bir kesite yer verildiği
B) Düşüncelerin, iç monolog tekniğiyle aktarıldığı
C) Anlatımda betimlemelere başvurulduğu
D) Olay öyküsüne özgü bir anlatım sergilendiği
E) Sade, içten ve anlaşılır bir dil kullanıldığı

  • Cevap: D

3. Bu tabloda numaralanmış yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Tarık Buğra Toplumcu Gerçekçi Odalardan Biri
B) Sabahattin Ali Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Otlakçı
C) Nezihe Meriç Modernist Kamyon
D) Ahmet Hamdi Tanpınar Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Son Kuşlar
E) Sevinç Çokum Millî ve Dinî Duyarlılıkları Yansıtan Sarı Sıcak

  • Cevap: A

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 29

4. “Sanat, sanat içindir.” ilkesini savunan saf şiir temsilcileri, eserlerinde toplumsal meselelere değinmemiştir. Bu bilgiden hareketle aşağıdakilerden hangisi saf şiire örnek olarak gösterilemez?

A) Duvara, bir titiz örümcek gibi,
İnce dertlerimle işledim bir ağ.
Ruhum gün boyunca sönecek gibi,
Şimdiden ediyor hayata veda.
B) Derdini, ekmeğini bölüştüğüm Türküleriyle bizi ağlatan memleketlim.
Karadeniz’in Rumelikârı tütünü,
Bende türküler oldu ağlamaklı,
Bende türküler oldu dizim dizim
C) Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder.
Dante gibi ortasındayız ömrün.
Delikanlı çağımızdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaşına bakmadan gider.
D) Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.
E) Hepsi güzeldi kar, tipi, fırtına Günlerin geçişi ardı ardına Hasretiz bir kanat şakırtısına Mavi gökte kuşlar yine uçar mı

  • Cevap: B

5. Başka sanat bilmeyiz, karşımızda dururken Yazılmamış bir destan gibi Anadolu’muz. Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz! Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Benzetme sanatına başvurulmuştur.
B) 14’lü hece ölçüsüyle yazılmıştır.
C) Redife yer verilmiştir.
D) Batılı sanat anlayışına karşı çıkılmaktadır.
E) Sarmal kafiye düzeninde yazılmıştır.

  • Cevap: E

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 30

6. Makale türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Ortaya konulan düşünce veya tez, belirli kanıtlara dayandırılarak ispatlanır.
B) Farklı kaynaklardan veya bilimsel araştırma sonuçlarından faydalanılır.
C) Bir görüş veya tezi ispatlamak amaç edinildiği için öznel anlatım kullanılır.
D) Faydalanılan kaynaklar yazının sonunda ayrıntılı olarak sıralanır.
E) Tanık gösterme, karşılaştırma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır.

  • Cevap: C

7. Asık suratlı insanlardan hoşlanır mısınız desem tabii bana gülersiniz. Zaten ben de biraz gülmeniz için söze böyle başladım. Güler yüze ve gülmeye dair olan bu konuşmayı asık suratla dinlemenizi istemem tabii. Konuşurken söze başladığınız sırada karşınızdakinin kaşlarını çattığını, asık bir suratla sizi dinlediğini görürseniz konuşmak hevesiniz kırılır. Lafı kısa kesip bu tatsız sohbeti bir an önce bitirmeye bakarsınız. Bir de karşınızdakinin sizi güler yüzle dinlediğini, hatta araya biraz da tatlı söz karıştırarak sohbete renk verdiğini görecek olsanız konuştukça konuşacağınız gelir. Bu parça aşağıdaki edebî türlerin hangisinden alınmış olabilir?

A) Makale
B) Sohbet
C) Fıkra
D) Eleştiri
E) Mülakat

  • Cevap: B

8. Geçen gün bir yazıcı arkadaş, söz arasında, iki yıl önce gazetelerde çıkmış olan yazılarını kitap hâlinde bastırırken, cümlelerinde öz Türkçe lehine birçok düzeltmeler yapmak zorunda kaldığını anlatıyor ve dilimizin âdeta yıldan yıla fark gösteren değişme hızının büyüklüğüne şaşmaktan kendini alamıyordu. Gerçekten bu hız büyük ve âdeta baş döndürücüdür. Daha dün bize pek tabii gelen ifadeleri bugün yadırgıyor; dün, yerine koyacak Türkçe karşılıkları bulunmadığını sandığımız sözleri bugün kolayca Türkçeleştirebiliyoruz. Bu parçadan hareketle fıkra türü ile ilgili aşağıdakilerin hangisi söylenemez?

A) Güncel bir konunun ele alındığı
B) Nesnel anlatıma ağırlık verildiği
C) Açık, anlaşılır bir dil kullanıldığı
D) Okurun konu üzerine düşündürüldüğü
E) Okuyucunun yönlendirildiği

  • Cevap: B

9. Ünlü yazar, sanatçıların örnek alınması gereken kişiler olduğunu ayrıntılı bir biçimde açıklamıştı. Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Özne – nesne – zarf tümleci – yüklem
B) Nesne – özne – zarf tümleci – yüklem
C) Nesne – dolaylı tümleç – özne – yüklem
D) Dolaylı tümleç – özne – nesne – yüklem
E) Özne – dolaylı tümleç – nesne – yüklem

  • Cevap: A

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 31

10. Ahmet Celal, bir paşa oğludur. Yedek subay olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı’nda bir kolunu kaybetmiştir. Daha otuz beş yaşına basmadan her şeyin bittiğini; aşkın, arzunun, umut ve tutkunun sönüp gittiğini kendi içinde duymuştur. İstanbul’a İngilizlerin girmesi üzerine, emir eri Mehmet Ali’nin çağrısına uyarak onun Orta Anadolu’da Porsuk Çayı kıyısındaki köyüne gidip yerleşir. Köylü için Ahmet Celâl bir düşman, bir “yaban”dır. Kendinde bütün duyguların tükendiğini sanan Ahmet Celâl, köylü kızı Emine’yi sevmeye başlar ancak Emine, Mehmet Ali’nin kardeşi İsmail’in karısıdır. Köye Yunan ordusu girer. Ahmet Celal, Emine ile bu toptan öldürme çemberinden sıyrılıp kaçmak ister. Yaralanırlar. Geceyi bir mezarlıkta geçirirler. Sabahleyin yola çıkacaklardır fakat Emine kımıldayamayacak kadar ağır yaralıdır. Ahmet Celâl onu bırakır ve bilinmeyen bir yöne doğru yollanır. Bu parçada sözü edilen romanın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Reşat Nuri Güntekin
B) Peyami Safa
C) Ahmet Hamdi Tanpınar
D) Yakup Kadri Karaosmanoğlu
E) Sabahattin Ali

  • Cevap: D

11. Kenar mahalleler. Birbirine ufunetli adaleler gibi geçmiş, yaslanmış tahta evler. Her yağmurda her küçük fırtınada sancılanan ve biraz daha eğrilip büğrülen bu evlerin önünden her geçişimde çoğunun ayrı ayrı maceralarını takip ederdim. Kiminin kaplamaları biraz daha kararmıştır, kiminin şahnişini biraz daha yumrulmuştur, kimi biraz daha öne eğilmiş, kimi biraz daha çömelmiştir ve hepsi hastadır. Onları seviyorum çünkü onlarda kendimi buluyorum ve hepsi iki üç senede bir ameliyat olmadıkça yaşayamazlar. Onları çok seviyorum ve hepsi, rüzgârdan sancılandıkça ne kadar inilderler ve içlerinde ne aziz şeyler saklarlar, onları çok… Çok seviyorum. Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kahraman ile mekân arasında ilişki kurulmuştur.
B) Olaylar kahraman bakış açısıyla anlatılmıştır.
C) Anlatıcısı olağanüstü özelliklere sahiptir.
D) Anlatıcının psikolojik durumuna yer verilmiştir.
E) Anlatımda betimlemelere başvurulmuştur.

  • Cevap: C

12. Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A) Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli adlı romanındaki ana karakter Zebercet; toplumdan uzaklığı ve içinde yaşadığı sorunlar ile “modern dünya”nın unuttuğu, geride bıraktığı insanlardan biri olarak dikkat çeker.
B) Cemile, Orhan Kemal’in pek çok romanı gibi yoksul insanların yaşadığı zorlukları ve işçilere yaklaşımı somut bir şekilde gözler önüne seren bir eserdir.
C) Ferit Edgü’nün Tutunamayanları, belirli bir olayı sergilemekten çok; izlenimler, çağrışımlar, taşlamalar, ayrıntılar ve ruhsal çözümlemelerden oluşan bir romandır.
D) Tarık Buğra; Küçük Ağa romanında Türk toplumunun Millî Mücadele Dönemi’nde yaşadığı zorlukları, acıları, ihanetleri ve bütün bu zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi veren Kuvayımilliye’yi konu edinir.
E) Peyami Safa, Yalnızız romanında genel itibarıyle sürekli kendi kendisiyle çatışma hâlinde olan ve daima bir kriz içinde bulunan günümüz insanını anlatmaktadır.

  • Cevap: C

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 32

13. Kelimelerden her ikisi veya İkincisi, birleşme sırasında anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmadığı için bir yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Kırk türlü kuruyemişle donanmış masanın ortasına dikilmiş ufak bir mum vardı.
B) Beyaz ipek pantolon, kavuniçi ipek gömlek giyinmiş; saçları saman sarısı, teni pembe.
C) Tahtakurusu yüzünden çok defa kompartımanlarda uyumak mümkün olmazdı.
D) Ayaküstü çıkarılan emirlerle mahpusun yaşayışına bir düzen verilemeyeceğini anladı.
E) Onu örnek alan hamallar da camgöbeği takımın diğer parçalarına davrandılar.

  • Cevap: A

14. Cumhuriyet’ten sonra Türk tiyatrosu iyiden iyiye gelişir. Türk edebiyatına ve Türk tiyatrosuna kalıcı eserler kazandırılır. —, Cumhuriyet’ten sonra bu türe önemli katkılarda bulunan yazarlardan biridir. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) Güngör Dilmen
D) Namık Kemal
B) Turgut Özakman
C) Orhan Asena
E) Ahmet Kutsi Tecer

  • Cevap: D

15.
Safiye: (Mutfak tarafında bir iskemleye ters oturur.) Hey anam hey. Ben berber çıraklığına, Nihat Bey okula. Bana babamın eskileri, Nihat Bey’e bayramlık elbise. Bana bulaşık suyu gibi çay, Nihat Bey’e kahveli süt, beğen mezse sütlü kahve, onu da beğenmezse hem süt hem kahve.
Nihat’ı rahat bırak.
Var mı ondan rahatı? Ekmek elden, su gölden.
Sana öyle geliyor.
Safiye : (Kızmaz) Hastaydı.
Fazıl : Şimdi de ben hastayım, o domuz gibi. Anne… (Sesi düşer.) Ne istiyorum biliyor musun? Yemyeşil bir çayır da, sırtüstü yatıp dalga geçmek. Her şeye boş vermek. Hele gece oldu mu, bütün ovada ateş böcekleri parlamaya başlar. Sanırsın ki gökyüzü baş aşağı olmuş. Ama gel gör ki ben buraya, bu eve mıhlanmışım bir kere. Küçücük bir toprak alsaydık dışarıda bir yerde, ırgat gibi çalışır, bir ev yapardık. Gece oldu mu.
Özcan : ..Gökyüzü tepetaklak olur, ovada ateş bö… (Fazıl öyle bir bakar ki, Özcan susar.)
Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Geleneksel Türk tiyatrosuna özgü nitelikler taşıdığı
B) Anlatımda yer yer betimlemelere başvurulduğu
C) Sade ve duru bir anlatıma sahip olduğu
D) Hüzünle gülmecenin, gerçekle hayalin iç içe olduğu
E) Düşüncelerin, gösterme tekniğiyle aktarıldığı

  • Cevap: A

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Tekrar Testleri Karma Test Çözümleri Sayfa 33

16. Bir kişinin efsane yaratmasını anlatırken başarısız olan Orhan Kemal; bir efsanenin yıkılışını anlatırken alabildiğine ustadır, başarılıdır. Bu, öyle sanıyorum, efsaneyi yıkanın gene bir insan topluluğu oluşundan ve bu yıkışın gerçek sebeplere bağlı oluşundan ileri geliyor. Bundan da Orhan Kemal’in hayal dünyasının sınırlı olduğu, olayları ve kurguları toplumdan alırsa kısmen başarılı olduğu anlaşılıyor. Bu parçada aşağıdaki edebî türlerden hangisine ait özellikler ağır basmaktadır?

A) Fıkra
B) Mülakat
C) Sohbet
D) Röportaj
E) Eleştiri

  • Cevap: E

17. Sevinçten (I) heyecandan (II) mutluluktan içim içime sığmıyor (III) bağırmak (IV) kahkahalar atmak (V) ağlamak istiyorum. Bu cümledeki numaralanmış yerlerden hangisine ötekilerden farklı bir noktalama işareti getirilmelidir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: C

18. Aşağıdaki tanımlardan hangisi ayraç içinde verilen terimle uyuşmamaktadır?

A) Gazete ve dergilerin belirli sütunlarında güncel konulara değinerek onları çeşitli yönlerden irdeleyen, yorumlayan kısa yazı türüdür. (Mülakat)
B) Bir bilim veya sanat konusunu, konuşmayı andıran biçimde inceleyerek anlatan edebiyat türüdür. (Sohbet)
C) Tasarlamaya ya da gözleme dayanan bir olayı anlatarak okuyucuda ilgi ve beğeni uyandıran ve çoğu kez ancak birkaç sayfa tutan yazın türüdür. (Hikâye)
D) Bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle değerlendirerek anlaşılmasını sağlamak amacıyla yazılan yazı türüdür. (Eleştiri)
E) Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünceyi savunmak ya da desteklemek amacıyla kaleme alınan bilimsel yazılardır. (Makale)

  • Cevap: A

19. • Bir gerçeği, sorunu, olayı ya da durumu ortaya koymak; açığa çıkarmak amacıyla oluşturulan öğretici gazete ve dergi yazısıdır.
• Araştırmaya, incelemeye, soruşturmaya, gezip görmeye ve somut olgulara dayanır.
• Her çeşit konu ve olay ayrıntılı bir biçimde irdelenir; anlatılanlar fotoğraflarla, belgelerle desteklenir ve zenginleştirilir.
Bazı özellikleri verilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sohbet
B) Fıkra
C) Eleştiri
D) Mülakat
E) Röportaj

  • Cevap: E

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Galiba kimsenin üzerinde durmadığı birkaç ünlü kişiden birisi de kesinlikle o idi.
B) Sabah olunca bütün gece uyumamasına karşılık kendini dinç hissediyordu.
C) Öğretimini bitirmeye bir yıl kala büyük fabrika sahiplerinden çağrılar alıyormuş.
D) Bir kitap ile ilgili fikir edinmek istediğim zaman o kitabı kendim okurum.
E) Radyo ve televizyon izleyicilerini salgın konusunda bilgilendirmek gerekiyor.

  • Cevap: D

11. Sınıf Tekrar Testleri Türk Dili ve Edebiyatı Karma Test Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!