Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 104

kokusunu bastıracaktı. At, yaprakları dökülmeye yüz tutmuş o tek dut ağacından bir tutam aldı.
Uzaktan, şoseden ışıklarını henüz söndürmemiş bir otobüs geçiyordu. İkinci otobüsü kaçırmamak için atı hafif ılgara kaldırdı.
(…)
Onat Kutlar, İshak
Kelime Dağarcığı:
çayırgan: Bir çekirge türü, cıyırgan. çeper: Sebze bahçesi. ılgar: Dizginleri koyuverilmiş atın dörtnala koşması. iskemle: Arkalıksız sandalye. şose: Genellikle taş kırıkları üzerine kum döşenip silindir geçirilerek yapılan yol. tarazlanmak: Kumaşın üzeri tel tel ipliklerle kaplanmak, iplikleri kabarmak. telve: Fincanın dibine çöken kahve tortusu. tınaz: Dövülerek savrulmaya hazırlanan ekin yığını.

1. a) Bir öksürük sesi uzayıp giden iplik gibi bir düşü kalınlaştırdı, ucunu kıvırdı, bir boşluğa düşürdü. Bu cümlede olduğu gibi hikâyenin birçok yerinde yazarın sanatsal bir anlatımı tercih etmesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Yazar, okurda estetik zevk uyandırmak amacıyla bu şekilde bir anlatımı tercih etmiştir.

b) Altı çizili kelimelere dikkat ederek cümleyi tekrar okuyunuz. Bu kelimeler okunuşa nasıl bir ses özelliği kazandırmaktadır?

  • Cevap: Olası cevaplar: Kelimelerin sonundaki ses tekrarları okunuşa ahenk katmaktadır.

2. Yazar, Odayı bir misli genişleten kirli camlara. gibi eksiltili cümlelere metinde sıkça yer vermiştir. Bunun anlatıma nasıl bir etkisi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Yazar sanatsal kaygılarla eksiltili cümlelere yer vermiştir. Böyle yaparak okuru metne dâhil etmek istemiştir.

3. Okuduğunuz hikâyede sıfatlara çokça yer verilmesinin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Yazar, hikâyedeki varlıkları gözümüzde daha iyi canlandırabilmemiz için sıfatlara çokça yer vermiştir.

4. O kederli yarım yüzün, geceleri bile çıkarmadığı eski, yollu kravatına, uçları kıvrılmış gömlek yakasına, düğmeleri kopuk, kol ağızları tarazlanmış ceketine, bol pantolon paçalarına hatta hayatı boyunca hiç sevinmemiş o ayak başparmaklarına kadar yayılan bir çöküntüyü saklayamadığını bilmiyor muydu?
Yukarıdaki cümlede yazarın, yaşlı adamın ruhsal durumunu yansıtmak için fiziksel betimlemelere başvurmasının sebebi ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bir insanın ruhsal durumunun görünüşüne yansıması doğaldır. İnsanların görünüşleri onların iç dünyaları hakkında bizlere ipucu verebilir. Yazar, kahramanın iç dünyasını yansıtmak için onun fiziksel özelliklerinden söz etmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!