Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 110

Toprağa iyice yapıştı. Gün aşağılara iniyor, akşam oluyordu.
(…)
Hiç farkında olmamıştı. Yattığı yerde bir karınca yuvası vardı. Kara karıncalar yuvalarına yiyecek taşıyorlar. Karıncalar koklaşıyorlar. Karıncalara daldı. Bir ara gözü örümcek ağına ilişti. Köşedeki örümcek kıpırdamıyordu. Tuttu örümceğin ağını bozdu. Örümcek ekinden ekine gözden yitip gitti.
Birden fark etti ki karıncaları, ekinleri iyice seçemiyor.
“Gün battı,” dedi. “Yata yata öldüm.”
Korku içinde başını usul usul ekinden dışarı çıkardı. Sonra oturdu. Bacakları, toprağa gelen yerleri uyuşmuş, tutmuyordu. Başı elleri arasında oturduğu yerde düşündü kaldı. Derisi gerilmiş bacaklarını elledi. “Dün pirinç tarlasından koşarken çamur yapışıp kurumuş” Sevindi.
Usuldan kalktı. Güneşin azıcık bir parçası kalmıştı dışarda. O da hemencecik tepenin arkasında yitiverdi.
Doğuya döndü. O kocaman sarı yıldız doğmuştu. Sonra yıldızlar çoğaldı. İncecik bir yel yüzünü yalayıp geçti.
Öylesine bir açlık duydu ki…
Yaşar Kemal, Sarı Sıcak
Kelime Dağarcığı:
dünek: Yatak. kuşluk: Günün sabahla öğle arasındaki bölümü, kuşluk vakti. öbek: Küme. seda (sada): Ses. usuldan: Yavaşça.

1. Yaşar Kemal’in Sarı Sıcak adlı hikâye kitabının ilk baskısı 1952 yılında yapılmıştır. Yazar, hikâyelerinde genellikle Çukurova yöresinin ekin ve pamuk tarlalarında geçen olayları konu edinmiştir. Okuduğunuz hikâyeden hareketle Çukurova yöresinin 1950’li yıllardaki sosyal durumu hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hikâyede ana olay kahramanın su yüzünden bir kişiyi yaralamasıdır. Kahraman yaptığı bu eylemden dolayı pişman olmuştur. Yazar, sarı sıcak tabirini kullanarak kuraklığı ve suyun önemini dile getirmektedir. 1950’li yıllarda suyun köylüler arasında tartışmalara neden olduğu anlaşılmaktadır.

2. Yüreği koparcasına çarpmaya başladı. Ya öldüyse? Öldüyse ne olur? Suç onun. Bir damla su için. Bizim tarla… Bir lokma su… “Keşki” dedi, “o taşı vurmasaydım. Ama ölmedi. Neden ölsün? Bir taştan bir adam ölür mü?” Yukarıdaki bölümden hareketle kahramanın içinde bulunduğu ruh hâlini ahlak, hoşgörü, saygı ve adalet değerleri çerçevesinde açıklayınız.

  • Cevap: Kahramanın yaptığı işten pişman olduğunu görmekteyiz. “Öfke ile kalkan zararla oturur.” atasözü bu olayı özetlemektedir. Suyun kesilmesi başkalarının hakkına saygı göstermemek, ahlaklı ve adaletli olmamakla ilgilidir. Buna benzer durumlarda yetkili makamlara başvurularak adalet aranmalıdır.

3. Ekinler üstüne üstüne yatıyor. Vakit ikindidir, dedi içinden. Sonra sağ kulağını toprağa dayayıp dinledi. Topraktan ses sada gelmiyordu. Bu, en iyi yöntemdir. Bir kimseden mi kaçıyor, bir düşman mı bekliyorsun, koy kulağını toprağa dinle. Karşı, uzak tepenin arkasından giden atın nal seslerini yanındaymış gibi duyarsın. Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki bölümde de görüldüğü gibi toprakla iç içe yaşayan insanlar günlük yaşamlarında bazı yöntemler kullanırlar. Bu yöntemlerin yaşamlarına nasıl bir katkısı olduğunu düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Bu tür yöntemlerin köyde toprakla iç içe yaşayan insanların yaşamlarını kolaylaştırdığını düşünüyorum. Bulutlara bakarak yağmuru tahmin etmek, ağaçlardaki yosunlara bakarak yön bulmak gibi

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 110 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!