Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 12

2. Edebiyat, toplumsal varlık olan insana ve onun hayatına öneriler getirmektedir. Önerilerini zaman zaman açık bir dille zaman zaman sembolik bir dille sunmaktadır.

a) Metinde geçen bu ifadeden yola çıkarak koronavirüs salgını dolayısıyla toplumu bilinçlendirmeye yönelik bir edebî metin yazmak isteseydiniz insanlara hangi edebî türle, hangi önerilerde bulunmak isterdiniz?

  • Cevap:

a) Her günün izlenimlerini, içinde bulunulan kaygıyı ve sürece yönelik merakı, birinci ağızdan ve içtenlikle yansıtacak bir yazı türü olan blog yazısı vasıtasıyla insanlara maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını önerirdim.
b) Blog yazımda da açık bir dil tercih ederdim.

b) Önerilerinizi dile getirirken açık bir dili mi, sembolik bir dili mi tercih ederdiniz? Açıklayınız.

  • Cevap:

a) Yaşadığımız sıra dışı günleri yer, kişi ve olaylar çerçevesinde kurguya dayalı, çarpıcı bir şekilde anlatmak ve bu sayede önerilerimi sıralamak benim için daha kolay olurdu. Roman yazarak kurguladığım kahramanlar aracılığıyla romanda insanlara mutlaka aşı olmalarını, gerekmedikçe evden çıkmamalarını önerirdim.
b) Önerilerimi, romandaki kahramanlara yaşattığım olaylar üzerinden dolaylı bir biçimde, sembolik bir dille aktarırdım.

3. Edebiyat sosyolojisi, edebiyatın hayattan, hayatın edebiyattan kopuk olmadığı/olamayacağı ilkesinden hareketle edebiyatın hayatı şekillendirdiği, yönlendirdiği tezini cesaretle işleyebilmektedir. ifadesinden hareketle, edebî eserlerde sunulan hayat ile gerçek hayat örtüşmekte midir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar:

► Edebî eserlerde sunulan hayat ile toplumun gerçek hayatı genellikle örtüşmektedir. Çünkü edebî eserlerin ana malzemesi toplumu meydana getiren insandır. Bu eserler, insanı temel aldığı için onun acılarını, sevgisini, korkularını, gelenek ve göreneklerini, inançlarını, fikirlerini vs. ele alır. Bunu yaparken kurmacadan faydalansa da neticede ele alınan toplum içinde yer alan insanın gerçekliğidir.
► Edebî eserlerde sunulan hayat ile toplumun gerçek hayatı genellikle örtüşmez. Çünkü edebî eser, toplumdaki gerçeği kurmacadan faydalanarak değiştirir; onu başka bir biçime sokar; yeniden kurgular.

4. Edebiyat, hayata yön vermesi, yaşam tarzı önermesi noktasında ahlaki ve siyasi bir yön içermektedir. ifadesine göre edebiyatın siyasi bir yön içermesi toplumsal değerlerin kaybına ya da toplumun ayrışmasına/çatışmasına sebebiyet verebilir mi? Yorumlayınız.

  • Cevap:

► Evet, edebî metinler, toplumu önemli ahlaki değer ve karakter özellikleri benimsemeye ya da onları reddetmeye teşvik edebilir. Sanatçı eserinde bunu yaparken de kurma- canın arkasına sığınarak gelebilecek toplumsal eleştiriye karşı kendini savunur. Benzer eserlerin çoğalması da mevcut değerlere aykırı bir geleneği ortaya çıkarabilir. Bu da çatışmaya sebep olabilir.
► Hayır, edebî metinler, tarihten ve toplumdan ayrı düşünülemez. Geleneğin şekillenmesinde ve gelecek nesillere taşınmasında edebiyat, güçlü bir işleve sahiptir. Bu güçlü işlevi yerine getirirken de toplumun aynası olma işleviyle var olan değerleri ele alır. Onları bozmak, çatışma yaratmak amacı hep güzeli anlatmak olan edebiyatın sebebiyet vereceği bir durum değildi

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 12 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!