Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 14

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 14 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 14

1. Yazar kimlere çağrıda bulunmaktadır? Niçin?

  • Cevap: Yazar, edebiyatla ilgilenenlere çağrıda bulunmaktadır. Uyanmak ve çıkar yolu bulmak isteyen edebiyat ilgililerine sesleniyorum ifadesinden bunu anlayabiliyoruz. Onlara dergileri arada bir de olsa okuma, edebiyat dergileriyle ilgilenme çağrısında bulunuyor. Çünkü edebiyatımızdaki kopukluğun ancak bu şekilde giderileceğini, altın zinciri ancak bu yolla örebileceğimizi anlatmak istiyor.

2. Şiir değişir, roman değişir, tiyatro değişir. Bu da doğru. Ama değişmenin bir yeniden başlamak, bir sil baştan demek olduğunu söyleyebilir misiniz? İşte bunu sanmıyorum. cümlelerini düşündüğünüzde yeni ve gelenek ilişkisi konusunda yazara katılır mısınız? Gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Katılıyorum. Çünkü birçok alanda olduğu gibi edebiyatta da yenilikler olacaktır. Yeni edebiyatçılar, yeni görüşler dile getirecekler; yeni tarzlar deneyeceklerdir. Fakat yeniyi var etmek için geleneği yok saymaya da gerek yoktur. Yeni olan pekâlâ geleneğe eklenebilir ve bu tavır edebiyatı zenginleştirir. Katılmıyorum. Çünkü gerçek bir yenileşmeden bahsedeceksek eskinin kökünü kazımamız gerekir. Aksi hâlde gelenek yeniyi etkiler ve kendine dönüştürür. Bu şekilde bir adım ileri gidilemez. Yenilik isteyen sanatçılar cesur olmalı ve gelenekle göbek bağlarını kesebilmelidirler. Bunun başka yolu yoktur.

3. Yazar altın zincir tamlamasıyla neyi kastetmektedir ve sizce neden altın kelimesini kullanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar altın zincir tamlamasıyla geçmişten günümüze gelen edebiyatçılar silsilesinin birbirinden kopmadan bize kadar ulaşmasını, günümüz edebiyatını beslemesini kastetmektedir. Bunun için altın sıfatını kullanmıştır. Çünkü yazara göre kopmaması gereken bu bağ çok değerli bir bağdır.

4. Türk edebiyatını ana sütü emmeyen hatta süt anne bulamayan bir çocuğa benzetmeden yapamıyorum. ifadesiyle yazar ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazara göre Türk edebiyatında hep eski-yeni kavgaları olmuş, eski yok sayılmış ve eskiyle olan bağ sürekli koparılmıştır. Bunun için çoğu zaman dildeki değişmeler özür olarak gösterilmiştir. Yeni edebiyat eskinin birikimlerinden hiç besleneme- miştir. Bu nedenle yazar Türk edebiyatını ana sütü emmeyen bir çocuğa benzetmiştir.

5. İkide bir söylerim: Bir yazar için anlaşılmamak acıdır. Fakat onun da acısı var: Yanlış anlaşılmak. cümlelerini metindeki ifadelerin ve hedef kitlenin doğru seçimi açısından değerlendiren bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Haberlerde, magazin sayfalarında denk gelmişsinizdir: Bazı yazarlar yanlış anlaşıldıklarından dert yanarlar. Bir yazı yazılmış veya bir söyleşi yapılmış, yazıyı okuyanlar veya söyleşiyi dinleyenler yazarımıza olmadık tepkiler vermişlerdir. Yazar yanlış anlaşılmıştır. Zaten ona göre halk onu hep yanlış anlamaktadır, bir kere de oturup “Ayranım ekşidir.” demez. Oysa yazar yanlış anlaşılmak konusunda önce kendini sorgulamalıdır. Çünkü anlatmanın üstadı odur. Doğru konuyu, doğru zamanda, doğru kelimelerle doğru kişiye anlatabilirsen usta yazarsın demektir. Aksi hâlde sızlanıp durursun.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!