Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 142

Kelime Dağarcığı:
fedai: Bir ülkü uğruna tehlikeli işlere girişerek canını esirgemeyen kimse, serdengeçti. kalender: Gösterişsiz, sade yaşamaktan yana olan, alçak gönüllü kimse. mehtap: Ay ışığı. şan: Ün.

1. Ahenk kelimesinin sözlük anlamı “uyum” demektir. Bentler arasında dizelerin hece sayıları ve bentlerin uyak düzenleri bakımından uyumlu olup olmadığını gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Bentler arasında dizelerin hece sayıları ve bentlerin kafiye düzenleri uyumludur. Dizelerin hece sayıları belirli bir düzende azalıp artmaktadır. Bentlerin kafiye düzeni “aabcbcdd” biçiminde düzenlenmiştir. İkinci bentte bu düzen iki defa kullanılmıştır.

2. Şairin, şiirde tek bir hece ölçüsü yerine 3-16 arasında değişen hece ölçüleri kullanmasının gerekçeleri neler olabilir?

  • Cevap: Orhan Seyfi Orhon bu şiirde sistemli hece sayıları kullanarak bir resim çizmek istemiştir. Şair; denizde yaşamanın sonucu olarak gemicilerin tekdüze ve durağan bir hâlde olmamalarını, deniz ortamının değişkenliğini ve bunun kahramanlar üzerindeki etkisini, kahramanların uzun süren seferler neticesi sevdikleriyle bir kavuşup bir ayrılmalarının gelgitlerle dolu ruh dünyaları üzerindeki etkisini yansıtmaya çalışmıştır.

3. Dalga, fırtına, ufuk, güneş, deniz, rüzgâr, sahil, poyraz, yıldızlar, yelken” sözcüklerinin şiirin ahengi ve içeriği üzerinde nasıl bir etkisi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: “Ufuk, güneş, yıldızlar” sözcükleri gemiciler için hayati öneme sahip kılavuzlarını; “fırtına, dalga, poyraz” sözcükleri deniz yaşamının zorluklarını; “güneş, deniz, sahil, yelken, rüzgâr” sözcükleri okuyucuya deniz yaşamının güzelliğini çağrıştırmaktadır. Bu sözcüklerle şair; içerik, ahenk ve şekille iletmek istediği, gemicilerin dalgalı yaşamının okuyucu üzerindeki etkisini daha da artırmıştır.

4. Şiirde hangi sesler fazla kullanılmıştır? Bu seslerin içinde yer aldığı sözcükler, rastgele mi bir araya gelmiştir, şairin bilinçli bir seçimi midir?

  • Cevap: Şiirde “l, r, z; a, e” sesleri diğer seslerden fazla kullanılmıştır. Aynı seslerin fazla kullanılması kulağa bir müzik bestesi gibi hoş gelmektedir. Bu da şiirin müzikalitesini artırmaktadır. Bu seslerin bulunduğu kelimeler şairin bilinçli seçimidir. Çünkü şair aynı seslerin bulunduğu bu sözcüklerle ahengi artırmak, şiiri musikiye yaklaştırmak istemiştir.

5. Şiirdeki önemli ahenk unsurlarından biri de ses akışıdır. Ses akışı, şiirin anlamına uygun olarak sesin dalgalanmasıdır. Sizce bu şiiri nasıl bir ses akışıyla okumak uygun olur? Açıklayınız.

  • Cevap: Dize sayılarıyla uyumlu bir ses akışıyla şiiri okumak uygun olur. Birinci bent yüksek bir ses akışıyla başlayıp gittikçe azalan, ikinci bent alçak bir ses akışıyla başlayıp gittikçe artan sonra azalan, üçüncü bent ise gittikçe artan bir ses akışıyla okunmalıdır. Çünkü şairin okura iletmek istediği dalgalı şekli ve ahengi okuyuşa da yansıtmak gerekir.

6. Şiirin şekli ile bu iki görsel arasında bir ilişki kurulabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Şiirin şekli ve bu görseller uyumludur. Şair uzun ve kısa dizelerle dalga veya gemi şekli oluşturmuştur. Şiirde üç bent üç dalga olarak düşünülebilir. Birinci bent bir dalganın sahile vurup etkisini kaybetmesini, ikinci bent sahilden açıkta yaklaşan bir dalgayı, üçüncü bent ise yeni oluşan bir dalgayı andırmaktadır. Böylece şiirin içeriği görsel olarak şekline yansıtılmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 142 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!