Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 143

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 143 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 143

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Gazel

Zevk-i vaslınla geçen demlerimi yâd edeyim
Bırakın ağlayayım hâlime feryâd edeyim

Aşk ile âh edeyim şöyle ki te’sîrinden
Beni bin nâre yakan gönlümü ber-bâd edeyim

Tîğine secde edip kıble-yi ebrûya bedel
Aşkta ben de bir âyîn-i nev îcâd edeyim

Bunca demdir olurum aşk ile cûyâ-yı memât
Hiç demezsin ki şu mihnet-zedeyi şâd edeyim

Nâmık’ın niceye dek hâline rahm etmezsin
Sana âsî görünüp gayre mi feryâd edeyim

Namık Kemal
Kenan Akyüz, Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi

Kelime Dağarcığı:
âsî: İsyankâr. âyîn-i nev: Yeni usul, tarz, merasim. cûyâ-yı memât: Ölüm arayıcısı (ölümü arayan kişi). dem: An, zaman, lahza. gayr: Yabancı. kıble-yi ebrû: Kaş Kıblesi (sevgilinin kaşının güzelliğine kıble etmek). mihnet-zede: Belaya, musibete uğramış. rahm etmek: Acımak, esirgemek. tîğ: Kılıç (mazmun olarak sevgilinin kirpikleri). yâd etmek: Hatırlamak. zevk-i vasl: Kavuşma zevki.

1. Yukarıdaki metnin nazım birimi, kafiye şeması ve ölçüsü dikkate alındığında bu şiir Türk edebiyatının hangi geleneğine yakındır? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Şiir, beyit nazım birimi ile yazılmıştır. Şiirin kafiye şeması aa, ba, ca, da, ea… şeklindedir. Şiir, aruz ölçüsü ile yazılmıştır. Bu özelliklerin yer aldığı gelenek de divan edebiyatı geleneğidir. Bu metin, divan edebiyatı geleneklerine uygundur ve gazel nazım şekli ile yazılmıştır.

2. Metinde geçen “aşk, âh etmek, feryâd etmek, ağlamak” vb. sözcüklerden faydalanarak bu şiirdeki egemen duyguyu tespit ediniz. Metnin konusuna göre şiirin türünü belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde sevgiliye duyulan aşk, sevgili uğruna çekilen çile vb. kavramlar işlenmiştir. Konusuna göre şiir türleri incelendiğinde bu metnin lirik şiir olduğu görülür.

3. Tanzimat Dönemi sanatçılarından biri olan ve yenilikçi edebiyatı savunan Namık Kemal’in bu nazım şekli ile şiirler yazmasını neye bağlıyorsunuz? Yorumlayınız.

  • Cevap: Tanzimat Dönemi sanatçıları, divan edebiyatı geleneklerine göre yetişmiştir. Bu nedenle bu sanatçılar, her ne kadar Batı tarzı edebiyata yönelmiş olsalar da divan edebiyatının özelliklerini şiirlerinde yansıtmışlar veya bu edebiyatın özelliklerini hemen bırakamamışlardır. Namık Kemal’in yazdığı şiiri de bu doğrultuda değerlendirmek gerekir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 143 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!