Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 158

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 158 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 158

– Seni bir terleteyim sımsıkı örtüp bu gece! Açılırsın, sanırım, terlemiş olsan iyice.
İhtiyar terleyedursun gömülüp yorganına… Atarak ben de geniş bir kebe mangal yanına, Başladım uyku taharrisine, lakin ne gezer! Sızmışım bir aralık neyse yorulmuş da meğer.

Ortalık açmış, uyandım. Dedim, artık gideyim, Önce amma şu fakir âdemi memnun edeyim.
Bir de baktım ki: Tek onluk bile yokmuş kesede; Mühürüm boynunu bükmüş duruyormuş sade!
O zaman koptu içimden şu tehassür ebedî:
Ya hamiyyetsiz olaydım ya param olsa idi!

Mehmet Âkif Ersoy, Safahat

1. Safahat, Mehmet Âkif Ersoy’un 1911 yılında basılan, altı bölümden oluşan şiir kitabıdır. Seyfi Baba şiiri Safahat’ın birinci bölümünde yer alır. Şiir yoksulluk teması üzerine kurulmuştur.

a) Şiirde; söyleyicinin, Seyfi Babanın ve çevrenin yoksulluğunu yansıtan ifadeler nelerdir?

  • Cevap: Söyleyiciyle ilgili olanlar: “kırık camlı fener, lastik ayakkabı, kesesinde tek onluk bile olmaması…” Seyfi Babayla ilgili olanlar: “bakacak kimsesinin bulunmaması, yetmiş beş yaşının üzerinde olmasına rağmen çalışmak zorunda olması, oğlu Osman’ın işsiz olması, komşusunun mangala koyduğu ateşle ısınmaya, verdiği ıhlamurla tedavi olmaya çalışması.”
    Çevreyle ilgili olanlar: “çatısı çökmüş ev, eskimiş mabed, gece bir saçağın altında uyumaya çalışan, evsiz barksız sefil insanlar, hâke serilmiş evler, evi sırtında gezen aileler.. ”

b) Şairin Hayır, hayal ile yoktur benim alışverişim,/İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim. dizelerinden yola çıkarak şiirde anlatılanların dönemin sosyal, siyasi ve tarihî gerçekliğiyle ilgisi olup olmadığını açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde anlatılanlar dönemin tarihî ve sosyal gerçekliğiyle doğrudan ilgilidir. Osmanlının son dönemde pek çok cephede savaşmak zorunda kalması, toprak kaybetmesi Osmanlıyı askerî ve mali açıdan zor durumda bırakmıştı. Cephede evlatlarını kaybeden anne babaların, kocalarını kaybeden eşlerin yalnız kalması, geçimlerini sağlayamaması, toplumun gittikçe fakirleşmesi tarihî olayların toplumsal yansımasıdır.

2. Şiirin genelinden ve Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası/Dostunun yüz karası; düşmanının maskarası dizelerinden hareketle Seyfi Babanın karakter özelliklerini açıklayınız.

  • Cevap: Seyfi Baba bakacak kimsesi olmayan, bazen bir hafta yanına kimse uğramayan, genelde yalnız yaşayan, yalnızlık canına “tak” etmiş, yaşlı bir adamdır. Yetmiş beş yaşının üstünde olmasına rağmen düşmanına maskara olmamak, dostunu küçük düşürmemek için çatı tamiri yaparak namerde el açmamaya çalışan, ilgiye muhtaç, ince ruhlu biridir. O kadar ince ruhlu ki dostu sıkıntıya girmesin, işinden gücünden olmasın diye hasta olduğu hâlde ona haber göndermemiş, evine gelen dostunun yorgunluğunu, üşüdüğünü düşünmüştür.

3. Şiirden millî ve manevi hangi değerlerimize ulaşılacağını gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Söyleyicinin dostunun hasta olduğunu öğrenince sabahı beklemeden uzun ve meşakkatli bir yola düşmesi, Seyfi Baba’nın da dostu sıkıntıya girmesin, işinden gücünden olmasın diye haber vermemesinden “dostluk” değerine ulaşabiliriz. Seyfi Baba’nın ilerlemiş yaşına rağmen namerde muhtaç olmamak için çalışması, geçimini alın teriyle kazanmasından “öz denetim” değerine ulaşabiliriz. Komşunun mangala ateş koyması, Seyfi Baba’ya ıhlamur getirmesi, söyleyicinin ona para vermek istemesinden “yardımseverlik” değerine ulaşabiliriz.

4. Şiirdeki kişilerden (söyleyici, Seyfi Baba, Mehmet Ağa, Osman, komşu, sokaktaki insanlar.) hangisinin yerinde olmak isterdiniz? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Seyfi Baba’ya yardımı dokunan tek kişi olduğu için komşunun yerinde olmak isterdim. En kısa zamanda bir iş bulup babasını rahat ettirmek isteyen oğlu Osman’ın yerinde olmak isterdim. Diğer insanlara yardım edebilmek için varlıklı biri olan Mehmet Ağa’nın yerinde olmak isterdim. Maddi olarak olmasa da manevi olarak yardımcı olduğu için söyleyicinin yerinde olmak isterdim.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 158 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!