Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 160

1. I. metin ile II. metni ölçü, nazım birimi, kafiye şeması ve nazım şekli yönüyle karşılaştırınız.

  • Cevap: I. metnin ölçüsü aruz ölçüsü; nazım birimi bent; kafiye şeması abcba, dbed, eff, ef (Belirli bir kafiye yapısı yok); nazım şekli ise serbest müstezattır. II. metnin ölçüsü 7’li hece ölçüsü; nazım birimi dörtlük; kafiye şeması aaba, ccdc, eefe, gghg … (mani tipi kafiye); nazım şekli ise serbest şiir şeklindedir.

2. I. metin ile II. metnin biçim ve içeriğini değerlendirerek bu şiirlerin hangi geleneğe dayandığını belirleyiniz.

  • Cevap:

I. metin, hayalde yaşatılan bir âleme gitme arzusunu taşır ve sembolizm akımının etkisiyle yazılmıştır. Fecriati sanatçısı olan Ahmet Haşim, şiirde daha çok aşk, özlem ve doğa temalarını işlemiştir. Akşamın yoğunluğu ve insanda farklı duygular uyandırdığı vurgulanmak istenirmiş gibi, “akşam” kelimesi son bentte iki dize içinde toplam altı kez tekrarlanmıştır. “Akşam”ın, Ahmet Haşim için özel bir anlamı vardır. O, akşamın ve yarı karanlık zamanların şairi olarak bilinir.

Burada anlatılanlardan hareketle şiirde sembolizm akımının etkili olduğu; duygusallığa, insanın iç dünyasına önem verildiği görülür. Sembolistlere göre somut varlıklar, dış dünya ile insanın duyuları arasında köprü kurmaya yarayan birer simgedir. Sembolistlere göre şiirde anlam kapalı olmalı ve herkes kendince şiire bir yorum getirebilmelidir. Lirizm, bu anlayışın en önemli ögesi durumundadır. II. metin, Anadolu insanına öğüt verme amacıyla yazılmıştır. Türkçenin önemini, güzelliğini, ifade gücünü o dönemin insanlarına ispat etmek ve daha da önemlisi Arapça ve Farsça kelimelerin Türkçe üzerindeki etkisini kırabilmek adına yazılmış bir şiirdir. Şiirde sade bir dil ve hece ölçüsü kullanılmıştır. Halk şiirinin olanaklarından yararlanılmıştır. Şiirin içeriğinde sanat yapmaktan çok halkın ve ülkenin sorunları işlenmiştir. Öğretici niteliği ağır basan bir şiirdir. Milliyetçilik ve Türkçülük fikrini işleyen, millî coşkuyu artırıcı nitelikte bir şiirdir. Bu anlatılanlardan hareketle de Millî edebiyat geleneğine dayandığını söyleyebiliriz.

3. Yukarıdaki metinlerin mesaj (ileti) aktarma biçimlerini değerlendirerek bu şiirlerin topluma öğüt verme kaygısıyla mı, sanat kaygısıyla mı oluşturulduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: I. metinde şiirin dili, konusu ve biçimsel özelliklerine bakılınca sanat için sanat anlayışının hâkim olduğu görülmektedir. II. metinde ise şiirin dili, konusu ve biçimsel özelliklerine bakılınca toplum için sanat anlayışının hâkim olduğu görülmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 160 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!