Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

1. Şiirleri tema ve dil özellikleri bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Irkımın Türküsü şiiri “Türklük” teması, Yeşil Yurd şiiri “tabiat” teması üzerine kurulmuştur. Irkımın Türküsü şiiri sade bir dille, Yeşil Yurd şiiri yabancı kelime ve tamlamalarla yüklü ağır bir dille yazılmıştır.

2. Şiirlerin temalarından ve söyleyicilerinden hareketle şairlerinin sanat anlayışlarını açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Emin Yurdakul’un şiirinde söyleyici Türk milletinin bir ferdidir. Söyleyici Türk milletinin tarihinden, dilinden ve özelliklerinden bahsettiğinden şair, toplum için sanat anlayışını benimsemiştir. Tevfik Fikret’in şiirinde söyleyici bulunduğu mekândan uzaklaşarak kendisini dertlerinden uzaklaştıran, hayalini kurduğu Yeşil Yurd’da yaşamak isteyen bir kişidir. Bireysel temayı işleyen şair, sanat için sanat anlayışını benimsemiştir.

3. Irkımın Türküsü şiirinden hareketle Mehmet Emin Yurdakul’un hangi fikir akımını savunduğunu gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Mehmet Emin Yurdakul bu şiirinde Türk milletini yüceltmektedir. Bu durum onun Türkçülük fikrine bağlı olduğunu göstermektedir.

4. Şiirlerin hangi edebî akımların etkisiyle yazıldığını açıklayınız.

  • Cevap: Irkımın Türküsü şiiri, coşkulu bir biçimde duygulara hitap ettiğinden romantizmin, aynı zamanda Türk tarihinden bahsettiğinden realizmin, Yeşil Yurd şiiri ise söyleyicinin hayalindeki bir tabiatı resmettiğinden parnasizmin etkisiyle yazılmıştır.

5. Görsellerin temasını belirleyerek görselleri şiirlerin ait olduğu edebî dönemlerle ilişkilendiriniz. Bu ilişkilendirmenin gerekçesini açıklayınız.

  • Cevap: Görsellerin temaları sırasıyla: mezar (ölüm), sonbahar (hüzün), sevgi (aşk), bayrak (bağımsızlık), özgürlük, hak/adalet, eşitlik/ birlik, gül (tabiat) Bu temalardan “adalet, bayrak, eşitlik, özgürlük” toplumsal temalar olduğundan Millî Edebiyat Dönemi’yle ilgilidir. Bu temalardan “gül, ölüm, sonbahar, sevgi” bireysel temalar olduğundan Servetifünun veya Fecriati Dönemi’yle ilgilidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!