Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 167

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 167 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 167

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Bir Tepeden

Rüya gibi bir akşamı seyr etmeğe geldin
Çok benzediğin memleketin her tepesinde.
Baktım: Konuşurken daha bir kerre güzeldin,
İstanbul’u duydum daha bir kerre sesinde.

Irkın seni iklimine benzer yaratırken,
Kaç fethe koşan tuğlar ufuklarla yarışmış.
Tarihine aksettirebilsin diye çehren,
Kaç fâtihin altın kanı mermerle karışmış.

Yahya Kemal Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz

Kelime Dağarcığı
iklim: Ülke, diyar. tuğ: Padişahların ve vezirlerin başlarına taktıkları başlıkların ön tarafında bulunan tüy veya püskül biçimindeki süs.

1. Bir Tepeden şiirinden hareketle Yahya Kemal Beyatlı’nın İstanbul sevgisi ile ilgili düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bir Tepeden adlı şiir, Yahya Kemal Beyatlı’nın Osmanlının başkentliğini yapmış olan İstanbul’a karşı beslediği güzel duyguları ele aldığı şiirlerinden biridir. Şair, bu şiirde sevgiliyi İstanbul ile güzellik bakımından bir araya getirir. Konuşurken bir kere daha güzel bulduğu hayali sevgilinin sesinde İstanbul’u duyumsar.

2. ım: Konuşurken daha bir kerre güzeldin/îstanbul’u duydum daha bir kerre sesinde dizelerinde söyleyicinin duyduğu sesi yorumlayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Yahya Kemal, bu dizelerde İstanbul konuşmasından ve bu seste İstanbul’u duyduğundan bahseder. İstanbul’un konuşması ile şairin vurgulamak istediği, İstanbul’da yaşayan insanların konuştuğu “İstanbul Türkçesi” olabileceği gibi, İstanbul’daki camilerden yükselen “ezan sesleri” de olabilir. İkinci mısrada da bu unsurların İstanbul’u çağrıştırdığını ve temsil ettiğini kasteder.

3. Irkın seni iklimine benzer yaratırken/Kaç fethe koşan tuğlar ufuklarla yarışmış ve Tarihine aksettirebilsin diye çehren/Kaç fâtihin altın kanı mermerle karışmış dizeleriyle şairin İstanbul sevgisi ile neleri bağdaştırdığını belirleyiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Osmanlı medeniyetinde fethedilen bölgede Türk ve Müslüman hâkimiyetinin ve kültürünün var olduğunun göstergesi olarak cami, medrese, hamam vb. yapılar inşa edilir ve göç politikasıyla da o bölgedeki hâkim unsur, Türk ve Müslüman yapı olur. Irkın iklim yani mekân olarak İstanbul’u da kendi kültür çerçevesinde yaratması yine bu şekilde olmuştur. Bir şehrin çehresi de tıpkı insanda olduğu gibi dikkati çeken ilk unsurdur. Şehrin çehresini oluşturan unsurlar da halk, mimari, çevre vb.dir. Bu unsurlar sayesinde İstanbul’un Türk-İslam kültürüyle yoğrulmuş bir şehir olduğu dile getirilir. Burada da 1071den beri Türk-İslam medeniyetine hizmet eden her hükümdar ve komutan kastedilip Kaç fâtihin altın kanı mermerle karışmış ifadesi kullanılmıştır. “Altın kan” imgesinden hareketle şair, tüm Türk hükümdarlarının kutsal bir gayeye hizmet ettiklerini ve kutsal bir kana sahip olduklarını ifade eder.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!