Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 173

Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Tablodan hareketle soruları cevaplayınız.

1. Tablodaki bazı şairler niçin hem Fecriati Edebiyatı hem Millî Edebiyat dönemlerinde yer almaktadır? Gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Fecriati Edebiyatı sanatçıları arasında sanat anlayışlarından da anlaşılabileceği gibi tam bir birlik yoktu. Fecriati sanatçıları büyük iddialarla ortaya çıkmalarına karşın Serveti- fünun’u taklitten öteye gidememişlerdi. 1911 yılında Selanik’te çıkarılan Genç Kalemler dergisinde Yeni Lisan makalesinin yayımlanmasıyla dilde sadeleşme benimsenmiş, Millî Edebiyat Dönemi başlamış, bu anlayışa yakın olan sanatçılar Millî Edebiyat’a katılmıştır. Bu nedenle hem Fecriati hem Millî Edebiyat dönemlerinde yer almışlardır.

2. “‘Divan edebiyatı nazım biçimleri, Yeni Lisan makalesi, parnasizm ve sembolizm, abes-muktebes tartışması, saf şiir anlayışı.” Bu kavramların tabloda yer alan hangi edebî dönemlerle ilgili olduğunu açıklayınız.

  • Cevap:

Divan edebiyatı nazım biçimleri Tanzimat Dönemi’yle ilgilidir. Tanzimat Dönemi’nde divan edebiyatı nazım biçimleri kullanılmaya devam etmiştir. Yeni Lisan makalesi Millî Edebiyat Dönemi’yle ilgilidir. Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem gibi Millî Edebiyat sanatçıları Yeni Lisan makalesiyle dille ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Parnasizm ve sembolizm, Servetifünun ve Fecriati dönemleriyle ilgilidir. Bu dönem şairleri parnasizm ve sembolizmin etkisiyle şiir yazmışlardır. Abes-muktebes tartışması Tanzimat Dönemi’yle ilgilidir. Kulak için kafiyeyi savunan Recaizade Mahmut Ekrem’le göz için kafiyeyi savunan Muallim Naci arasında gerçekleşen tartışmanın diğer adıdır.

Sade dille şiir yazma Millî Edebiyat Dönemi’yle ilgilidir. Millî edebiyat sanatçıları Yeni Lisan makalesiyle dille ilgili görüşlerini açıkladıktan sonra bu görüşlerine uygun sade dille eserler yazmışlardır.

Saf şiir anlayışı Fecriati Edebiyatı ve Millî Edebiyat dönemleriyle ilgilidir. Fecriati sanatçısı Ahmet Haşim ve Millî Edebiyat sanatçısı Yahya Kemal Beyatlı bu dönemlerde “saf şiir” anlayışıyla şiirler yazmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 173 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!