Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 18

Kelime Dağarcığı:
bayağılık: Sıradanlık. cemiyet: Toplum. dülger: Yapıların kaba ağaç işlerini yapan kimse. Frenk: Osmanlıların Avrupalılara, özellikle Fransızlara verdikleri ad. hususi: Özel. itibar etmek: Değer vermek. kaide: Kural. lafız: Söz. tatbik etmek: Uygulamak. ziynet: Süs. zoraki: İstemeyerek yapılan.

1. Metnin ana düşüncesi nedir? Ana düşünceyi bulurken nasıl bir yöntem izlersiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin ana düşüncesi: Edebî metinlerde ziynet (süs) ancak faydalı olduğu zaman bayağılıktan kurtulur hatta ziynet olur. Bu ana düşünceye ulaşmak için metinde ele alınan yardımcı düşünceleri tespit ettim. Daha sonra bu yardımcı düşüncelerin ortaklaşa destekledikleri ana düşünce cümlesine ulaştım. Ana düşünce cümlesi bazen doğrudan dile getirilir bazen de okurun yorumuna bırakılır. Eğer cümle metinde geçiyorsa onu olduğu gibi alırız, değilse kendi kelimelerimizle ana düşünceyi ifade ederiz. Ben, metinde geçen ana düşünce cümlesine küçük bir ekleme yaparak ana düşünce cümlesini belirledim.

2. Yazar ana düşünceyi güçlendirmek için hangi yardımcı düşünceleri kullanmıştır?

  • Cevap:  Yazar, ana düşünceyi güçlendirmek için şu yardımcı düşünceleri kullanmıştır:

a) Fayda kelimesiyle şimdiye kadar çok tartışılan toplum için sanat veya sanat için sanat düşüncelerinin dışında bir konuya değinmek istiyorum.
b) Öyle edebiyatçılar vardır ki özel hayatlarındaki tercihleri ile edebî metinlerdeki tercihleri çelişki içindedir.
c) Alain (Alen) salt süslemek için süsü kullanmak öncelikle süsün düşmanıdır, der.
ç) Süsün işlevsel bir özellik olduğunu en iyi kadınlar bilir, biz bunu sanatta uygulamalıyız.
d) Eski edebiyatımızda süs çok önemliydi ama artık anlayış değişti, sadeleşmeye doğru bir gidiş var.
e) Fayda meselesi mimaride de geçerlidir, yapının güzel olması için öncelikle kullanışlı olması gerekir.
f) Sanatçı öncelikle zanaatçıdır, süsleme eserin peşinden gitmelidir.
g) Sözü boş yere uzatan yazarlarımız, cümleleri tutumlu kullanmayı bilmeyen şairlerimiz bu kuralı yani faydanın süsten önce geldiğini düşünseler iyi edecekler.

3. Metnin ana düşüncesini destekleyen yardımcı düşüncelerden oluşan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin yazacağı paragraflardan biri şöyle olabilir: Sözü uzatmanın, yerli yersiz sıfatlar kullanmanın edebiyatın olmazsa olmazı olduğunu düşünenleri nasıl vazgeçirmeli, onlara bu yaptıklarının edebiyat olmadığını nasıl açıklamalıyız? Sanatta süsü gelişigüzel kullananlar doğaya baksınlar. Doğadaki renkliliğin işlevsel olduğunu, kimi canlıların düşmanlarını uyarmak, kimilerinin eşlerini etkilemek, kimilerinin ise avcılarından gizlenmek için renkleri kullandığını görecekler. Edebiyatçı da doğanın bu basit tasarruf kuralına uymalı, eserinde süsü ancak gerekliyse kullanmalıdır.

4. Metnin ana düşüncesiyle ters düşen yardımcı düşüncelerden oluşan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Şiirdeki her unsuru fayda ölçütüne vuran kıyıcı eleştirmenleri anlamıyorum. Neymiş efendim, şiirde her şey faydaya bağlı olmalıymış. Eğer faydasızsa kafiye atılmalıymış. Vezne ne gerek varmış. Benzetmeydi, eğretilemeydi hep dolgu malzemesiymiş. Bu beylere sormak lazım: Siz yaşamınızda her şeyi faydalı olduğu için mi yaparsınız? Bir kırmızı karanfili göğsünüzde taşımanın ne yararı vardır mesela? Müzik dinlemek karnınızı mı doyurur? Ya evinizi donatırken hiç faydasız süsler almaz mısınız? Şiir de şairin evidir işte. Bırakın gönlünce donatsın.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!