Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

b) Yukarıdaki şiirlerden hangisini beğendiniz? Beğenme sebebinizi açıklayınız.

  • Cevap: Yukarıdaki şiirlerden “Bırak Beni Haykırayım” adlı şiiri beğendim çünkü ben toplumsal konuları işleyen şiirleri beğenirim. Yukarıdaki şiirlerden “Bir Şairin Hezeyanı” adlı şiiri beğendim çünkü ben bireysel konuları işleyen şiirleri beğenirim.

2. a) Bir Şairin Hezeyanı ve Bırak Beni Haykırayım adlı şiirleri dil anlayışı bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: “Bir Şairin Hezeyanı” adlı şiirde anlamı bilinmeyen kelimelere ve yabancı dil kurallarına çokça yer verilmiştir. Bu da şiirin anlaşılmasını zorlaştırmıştır. “Bırak Beni Haykırayım” adlı şiirde ise sade ve anlaşılır bir dil kullanılmış, bu da şiirin anlaşılır olmasına katkı sağlamıştır.

b) Yukarıdaki karşılaştırmanıza göre Tanzimat’tan Millî Edebiyat Dönemi’ne gelinceye kadar edebî dilde nasıl bir değişim söz konusudur? Bu değişimin sanat anlayışıyla ilişkisini yorumlayınız.

  • Cevap: Dilin ağır, süslü, sanatlı olduğu özel olarak belirtilebilir. Edebiyatta sade bir dil kullanımının henüz gerçekleşmediği görülmektedir. Millî Edebiyat’ta ise edebî dil artık sadeleşmiştir. Bu durumun sanat anlayışıyla doğrudan ilişkisi vardır. “Sanat sanat içindir.” görüşünde okuyucu dikkate alınmaz, bu nedenle şair istediği dili kullanabilir. “Sanat toplum içindir.” görüşünde ise mesajın okuyucuya ulaşması istendiğinden okuyucunun anlayabileceği bir dilin kullanılması gerekmektedir.

3. a) Bırak beni haykırayım, susarsam sen mâtem et;/Unutma ki şâirleri haykırmayan bir millet,/ Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir; dizeleri sanata ve sanatçıya hangi sorumlulukları yüklemektedir?

  • Cevap: Bu dizeler sanata ve sanatçıya toplumun sözcüsü olma görevi yüklemektedir. Sanat ve sanatçı toplumun sorunlarını dile getirmeli, haksızlıklara karşı çıkmalı ve bunların çözümü noktasında öncü bir rol üstlenmelidir.

b) Size göre sanata veya sanatçıya böyle bir sorumluluğun yüklenmesi doğru mudur? Görüşlerinizi gerekçesiyle birlikte yazınız.

  • Cevap: Olası cevap: Bence doğrudur. Çünkü sanatçılar aydın insanlardır. Aydınların da topluma karşı sorumlulukları vardır. Sanat toplumu değiştirmeli, uyanık tutmalıdır. Bence yanlıştır. Çünkü sanat insanda güzel duygular uyandırmalı, faydayı ikinci planda tutmalıdır. Sanatçılar da özgür olmalı, diledikleri konuyu işleyebilmelidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!