Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 195

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin düzenlenmiştir.)

Atatürk, Cumhuriyet ve Tiyatro

Türk tiyatrosu; kırsal kesimlerin köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosu olan geleneksel Türk tiyatrosu ile Batılı Türk tiyatrosunu içerir. Kökenleri tarih öncesi bolluk törenleri ve Anadolu’da söylenen halk hikâyelerine, masallarına ve doğanın samimiyet ve içtenlikle taklidine, dinsel törenlere dayanır. Türk tiyatrosunun en önemli özelliği açık biçim ve göstermeci tiyatro tenkitlerine ve otantik anlatıma dayanmasıdır.

(…)
1927’lerde yazarlarımız haklı olarak tiyatroya, faydacı bir anlayışla bakar ve ondan yeni baştan yaratılmakta olan vatanın ulusuna, başardığı büyük inkılap etrafında geliştirilmesi bakımından yardımcı olmayı bekler. Cumhuriyetin kurulmasıyla kendini yenileme yolundaki Türkiye, faydacı bir sanat anlayışı içinde olmalıdır. 1928 Anayasası ile güzel sanatlar “cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılapçı” prensiplerin hizmetine girer.
1930’dan sonra, düşünce hayatımızı geliştiren, toplumsal kalkınmamızı kanalize eden hareketlerin hemen hepsi, anayasamızın Türk devletinin niteliğini belirten ikinci maddesi hükümlerine bağlı olarak tiyatromuz, yeni Türkiye’nin kaderini çizen bu resmî görüşler doğrultusunda yürür. Atatürk’ün direktifleri ile 15 Nisan 1931’de Türk Tarih Kurumu, 19 Şubat 1932’de halkevleri kurulur. Böylece cumhuriyetçi ruhun aşılanması bir amaç olur. Kurtuluş Savaşı heyecanı ve devrin dinamik ruhu tiyatromuzu etkilemeye başlar.

(…)
Cumhuriyet Dönemi, özellikle kuruluş yıllarında 1936’da Devlet Konservatuarının ve Devlet Tiyatroları’nın olduğu kadar, İstanbul Belediye Şehir Tiyatrosu’nun da kurulmasına, tiyatronun kurumsallaştırılmasına da tanıklık eder. Özel tiyatroların da geniş yaygınlık kazandığı bu dönemde: Naşit Topluluğu, İstanbul Tiyatrosu, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu, Nejat Uygur Tiyatrosu, Ferhan Şensoy Tiyatrosu, Levent Kırca Tiyatrosu, Küçük Sahne, Dormen Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Devekuşu Kabare Tiyatrosu, Meydan Sahnesi, Ankara Sanat Tiyatrosu ve bunun dışında başta İzmir ve Adana olmak üzere birçok büyük kentlerde kurulan şehir tiyatroları vardır.

(…)
Bugün dış ülkelerde de alkışlanabilen çok renkli tiyatro görüntümüz gelişme ve yaygınlaşma aşamasını yaşıyor. Elbette ki her gelişme bazı güçlükleri de taşır. Bunlar tiyatrolarımızın yasa, yönetim, disiplin, iç eğitim ve ekonomik sorunları, Türk tiyatrosunun organik bir bütünlüğe kavuşabilme sancıları olabilir, özveri ve elbirliğiyle, sorumluluk duygusuyla aşılabilecektir. Sanata destek veremez, tiyatroyla kucaklaşamazsak “Hayat damarlarımızdan biri kopar”, yaşama sevincimizi ve uygar dünya ile barışabilme fırsatımızı yitirebiliriz.
Sanatçı ışığı alnında ilk duyan insandır. Bu ışığın kaynağı ise Atatürk ilke ve inkılaplarının güneşidir. Türk tiyatrosunun gerçek sahibi olan sanatçılar da cumhuriyet inancını, uygar Türkiye düşüncesini, doğru sanat değerlerini ve güzel Türkçenin onurunu savunma konusunda duyarlı ve donanımlıdırlar.

Yrd. Doç. Dr. Semra Şen, Atatürk, Cumhuriyet ve Tiyatro

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 195 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!