Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 210

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 210

2. Metinde verilen bilgiler okurun yorumuna açık mıdır? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Makalede kullanılan cümlelerde verilen bilgiler okurun yorumuna açık değildir. Kelimelerin gerçek ve terim anlamları ile kullanılması, anlatılanların veya yazarın değerlendirmelerinin somut verilerle desteklenerek metnin nesnel bir özelliğe sahip olmasını sağlamıştır. Bu bilgiler kesin doğru olarak okura sunulmuştur. Okurun bu bilgileri doğru olarak kabul etmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle de kesin yargı içeren cümleler kullanılmıştır.

3. Metindeki Sanat; sezgi, düş gücü vb. özellikleri ile gelecek tasarımını oluşturabilecek güce sahiptir. cümlesinde yüklem geniş zamanın üçüncü şahsıyla çekimlenmiş bir addır. Bunun anlatıma katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Makale türünde verilen bilgiler araştırmalar sonucunda elde edilmiş, okurun doğruluğunu kabul etmesi gereken gerçektir. Okuduğumuz makaledeki “Sanat; sezgi, düş gücü vb. özellikleri ile gelecek tasarımını oluşturabilecek güce sahiptir” cümlesinde yüklemin geniş zamanın üçüncü kişisinde çekimlenmiş bir ad olması anlatıma kesinlik katmıştır. Böylece yazar bilginin doğruluğunu okura mutlak bir kesinlikle aktarmak istemiştir. Bu da makalenin amacına uygundur.

4. Metnin amacı ile üslubu arasındaki ilişkiyi değerlendirerek görüşlerinizi yazınız.

“Tiyatrosunun kapısından girip bohçasını açarak hiç değişmeyen oyununa mahsus şalvar biçimindeki beyaz pantolonunu, yakası oymalı beyaz saltasını, başına sivri beyaz külâhını giydikten ve tekmil yüzünü unlara, kurbağa bakışlı siyah gözlerinin alt kapaklarını kırmızıya boyadıktan bir saat sonra idi ki boş zihinlerle gailesiz gönüllerden çıkıp yükselen kahkaha sadaları ve alkış âvâzeleri arasında ‘icra-yı lu’biyât’ ediyordu.”
Sami Paşazade Sezai, Pandomima

  • Cevap: Olası Cevap: Makalenin amacı bilimsel ilkelere uygun biçimde elde edilen bilgilerin okurla paylaşılması, okurun bu bilginin doğruluğu hakkında kuşku duymaması, bilginin doğruluğunu kabul etmesidir. Yazar bu amaca uygun olarak üslubunu belirlemiş, kelimeleri gerçek ve terim anlamıyla kullanmış, mecaz anlamlı kelimelere yer vermemiştir. Yazarın cümleleri kısa ve kesin bir hüküm içermektedir.

5. Bu paragrafın neden bir makaleye ait olamayacağını makalenin üslup özelliklerini göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu paragraf makaleden alınmış olamaz. Çok uzun bir cümledir. Cümlede sıfatlar ve mecaz anlamlı kelimeler kullanılmış. Uzun cümle kullanıldığında ögeler arasındaki bağlantı zayıflar. Bu da anlatımı yalınlıktan uzaklaştırır. Sıfatlar ve mecaz anlamlı kelimelerin kullanılması metni çok anlamlı yapar, okur kelime ve cümleleri kendi anlayışına göre yorumlar. Bu da makaleyi yazarın amacından uzaklaştırır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!