Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 225

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 225 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 225

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin düzenlenmiştir.)

Kuyucakiı Yusuf

(…)
Romanda aydın olması beklenen ve kentteki bürokrat kesimin insanları ya görevini kötüye kullanan yeni Kaymakam İzzet Bey, Jandarma Kumandanı Kadri Bey gibi ahlak düşkünü kimselerdir ya da ceza yargıcı, savcı gibi kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden, rahatlarının bozulmasını istemedikleri için yasa dışı tutumları görmezden gelen okumuşlardır. Ayrıca kasabanın en çok iş yapan Avukatı Hami Bey, davasını kazanmak için her türlü olumsuzluğu yapabilecek kişilikte bir insandır. Kaymakam Salâhattin Bey’in az sayıdaki arkadaşlarından biri olan Avukat Hulusi Bey namuslu bir insandır ancak olayların kötü gidişini düzeltmek için yeterli çabayı göstermez. Yalnızca arkadaşı Salâhattin Bey’i uyarmakla yetinir. Salâhattin Bey’in karşısındaki kişilerle ilgilenmez. Romanda, Hulusi Bey’in toplumu düşünen, ileri düşünceli bir kişi olup olmadığına ilişkin bilgi verilmemiş. Bu nedenle Hulusi Bey bir aydın olarak görünmüyor.
Kuyucaklı Yusuf’un tek aydın kişisi Kaymakam Salâhattin Beydir. Yusuf’un annesinin, babasının öldürüldüğü, dolayısıyla Yusuf’la ilk kez karşılaştığı gün Salâhattin Bey’in dış görünüşü “yaşı otuz beşten fazla olmamasına rağmen kalpağının kenarından bembeyaz saçları görünen kaymakam” biçiminde verilir.
(…)

Salâhattin Bey gerçekçi bir kişidir. O günün koşulları içinde kasaba eşrafının güçlü ve her konuda etkili olduğunu bilir. Anadolu’nun pek çok kasabasında olduğu gibi eşrafın memurları etkilediğinin, dahası onlara yasalara aykırı işler yaptırdığının ayrımındadır. Zaten eşrafın istediği doğrultuda çalışmayanların da orada kalmasına izin verilmez. Ya kendisi kaçar ya da büyük olasılıkla başka yere sürülür. Bu nedenle, Hilmi Bey ve oğlu Şakirden gördüğü kötülükleri anlatırken, “Onlara kimsenin kudreti yetmez.” diyen Kübra’nın karşısında susmaktan başka bir şey yapamaz.

Bu durumda yapabileceği tek şeyin namuslu kalmak olduğunu düşünür. Kendisiyle dostluk kurmak isteyen kasaba eşrafından uzak durur. Onların çağırdığı ziyafetlere katılmaz. Akşamları ya ceza reisi ile ya da en yakın arkadaşı Avukat Hulusi Bey ile evindeki Servetifünun dergisinin koleksiyonunu karıştırarak vakit geçirir. Eleştirmen Fethi Naci, Salâhattin Bey’in namuslu kalmak için izlediği bu yolun o dönemde doğal olduğunu söylüyor: “Günümüzde bir sorumsuzluk örneği sayılarak suçlanacak bir kişi, ama Tevfik Fikretlerin Aşiyanlara çekildikleri bir dönemde ‘iyi insan’ denebilecek bir tip.” Çok yerinde bir saptama, Tevfik Fikret gibi doğruları korkusuzca haykıran bir şairin bile sustuğu koşullar egemendir ülkede. Her türlü dalavereyi döndüren eşrafın kıskacındaki kasabada yalnız bir kaymakam ancak böyle namuslu kalabilmiştir. Bütün dikkatine karşın, eşraftan Hilmi Beye büyük miktarda borçlanır ve bunun sıkıntısını ciddi olarak yaşar. Çok insancıl bir kişi olan Kaymakam Salahattin Bey cinayeti soruşturmaya gittikleri Kuyucak köyünde öldürülen çiftin çocuğu Yusuf’un kimsesiz olduğunu öğrenince, onu evlatlık olarak yanına alır. Karısı Şahinde bu işten hiç hoşlanmasa da onu kendi çocuğundan ayırmaz. Dahası zamanla evinin ve birkaç dönümlük bahçesinin işleriyle ilgili tüm sorumluluğu ona verir. O kadar ki kızını isteyenler olduğunda kızının ağabeyi saydığı Yusuf’un düşüncesini sormadan, olurunu almadan karar vermek istemez.
(…)

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 225 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!