Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 228

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 228 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 228

Ancak, ergenlerin bilişsel ve duyuşsal alanlarında pek çok olumlu etkiye sahip tarihsel romanların bazı olumsuz etkileri de söz konusudur. Tarihsel romanların eğitimsel açıdan olumsuzlukları ya da sınırlılıklarının en başında, tarihsel roman okuyan çocuğun sürekli olarak muhayyilesine yöneldiği için bazı konuların gerçek/hayal ayrımında yanılgıya düşmesi ihtimali gelir. Bu durum, esas unsurları hayale dayanan tüm sanatsal ürünler için geçerli olmasına rağmen, tarihsel romanlarda tarihsellik ve kurgusallık iç içe geçtiği için hayal/gerçek karmaşasının yaşanması belki biraz daha fazla olabilir.
(…)

Ahmet Şimşek, Tarihsel Romanın Eğitimsel İşlevi

1. Makalede tarihsel romanın iki ayrı tanımı verilmiştir. Tarihsel romanı siz nasıl tanımlarsınız?

  • Cevap: Olası Cevap: Tarihsel roman, konularını tarihte yaşamış veya hayali kahramanlar ve onların başlarından geçen olaylardan alan edebî bir türdür. Konusunu tarihten alan, estetik bir zevkle hayalî bir yapıda oluşturulan roman türüdür.

2. Metinde gençlerin tarihsel romana yönelmelerinin sebepleri verilmiştir. Bu sebeplerden hangisi veya hangileri sizin tarihsel romana yönelme sebebiniz olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Ailemin ve çevremin uyguladığı denetimden kaçabilmek, büyüklerin değer dünyasını anlamlandıramamanın verdiği sıkıntıdan ya da bulunduğum mekânın sıkıcılığından kurtulmak. Tarihsel romanın kolay okunur olmasından dolayı bu tür romana yönelebilirim.

3. a) Makalede yer alan Tarihsel romanda insanların hislerinin tasviri gibi insancıl ayrıntılar vardır. cümlesini yorumlayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Tarihsel romanlar edebî ürünlerdir. Edebiyat eserlerinde de insanların ruh hâlleri, duyguları ayrıntılı bir şekilde verilir. Bu eserlerden insana ait duyguları çıkarırız.

b) Tarihî bir gerçekliğin, tarih kitaplarında ve edebî eserlerde ele alınmasında ne gibi farklılıklar vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Tarihî bir gerçeklik, tarih kitaplarında toplumların geçmişte karşı karşıya kaldığı önemli olaylar ayrıntısına girilmeden olduğu gibi verilir. Edebî eserde ise tarihte yer alan kişilerin edebi eser gerçekliği içinde konu edinilmesinin yanında tarihin anlatmadığı sıradan kişi ve olaylarla bunların bıraktığı izlerin ayrıntıları kurmaca bir gerçeklikle verilir.

4. Makalede tarihsel romanın gençler üzerindeki hangi olumsuz etkisinden söz edilmiştir? Tarihsel romanın gençler üzerinde başka bir olumsuz etkisi olabilir mi? Yorumlayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Makalede tarihsel romanın gençler üzerindeki olumsuz etkisi ile ilgili tarihsel roman okunurken tarihle kurgu iç içe geçtiğinden hayal/ gerçek karmaşasının yaşanabileceğinden söz edilmiş. Yani tarihsel roman okunurken anlatılanların hangisi gerçek hangisi hayal karmaşasına düşülebilir. Bunun yanında tarihsel roman, yazarının bakış açısını yansıtır. Olaylara sadece onun bakış açısıyla bakılabilir bu da eleştirel düşünmeyi engelleyebilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 228 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!