Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 238

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 238 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 238

Cumhuriyet’in düşünce temellerini oluşturan Türkçülük düşüncesinin işlendiği makalelerin top- lumumuzun değişmesinde önemli payı vardır. Bu, Cumhuriyet’in ilanından sonra da devam eder. Cumhuriyet’in atılımları ve bilimde, teknolojide, sanayideki gelişmeler daha fazla makale yazılmasını sağlar. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Edebiyat Üzerine Makaleler”, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Aziz İstanbul, Eğil Dağlar” Yaşar Nabi Nayır’ın “Edebiyatımızın Bugünkü Meseleleri”, Hasan Ali Yücel’in “Pazartesi Konuşmaları, İyi Vatandaş İyi İnsan”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Kadınlık ve Kadınlarımız, Ergenekon” makaleleri bu dönemin düşünce dünyasını biçimlendirir.
Makale, 1860’tan itibaren her zaman düşünce dünyamızı belirlemiş, yaşanan sorunlar karşısında -edebiyatta, bilimde, sanatta, siyasette- çözüm arayan aydının, köşe yazarının, bilim insanının ve siyasetçinin çözümlerini taraflara duyurmakta kullanılmıştır. Her ne kadar bir edebî metinde olduğu gibi türün bir “tanınmış, ünlü” yazarı/eseri söylenemeyecek olsa da makale düşünen, düşündüğünü açıklıkla, cesaretle anlatan toplumların adsız kahramanlarıdır.

Metin Çetin, Makale ve Biz

1. Okuduğunuz makaledeki Şiir, eski edebiyatımızda da olan ve oldukça köklü bir geleneğe sahip bir tür olduğu için içerikte yeniye uyarak kolayca halka ulaşabildi. Düz yazımızın ise böyle bir şansı yoktu. cümlesinde anlatılan düz yazımızın köklü bir geleneğe sahip olmamasının makalemizin öncü yazarlarına ve onların makale yazımına sizce nasıl bir etkisi olmuştur?

  • Cevap: Olası Cevap: Düz yazımızın köklü bir geleneğe sahip değildi. Olan düz yazımızda da düşünsel bir plan yoktu. Tezkire, tarih yazıcılı gibi türlerde içeriğin gerçeklikle ilişkisi zayıftı; abartı, gereksiz betimlemeler vardı. Bunları okuyan, bunlarla yetişen bir kuşağın makaleyi türün özelliklerine uygun olarak yazmaya başlaması mümkün değildir. Bizdeki ilk makale yazarları öncelikle planlı yazımda zorlanmış olabilirler. Bunun dışında makaleler de araştırma sonucunu aktarmak yerine sadece yazarın düşüncelerini aktarma aracı haline gelmiş olabilir.

2. Şinasi’nin Tercüman-ı Ahvalde yayımladığı makaledeki “Mademki bir sosyal toplulukta yaşayan halk bunca kanuna ait vazifeler ile yükümlüdür, elbette sözle ve yazı ile kendi vatanının yararına dair fikirlerini açıklamayı kazanılmış hakları arasında görür.” cümlesi günümüzdeki hangi özgürlük anlayışı ile ilişkilendirilebilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Düşünce özgürlüğü ile ilişkilendirilebilir. Şinasi, “düşünceleri açıklamayı kazanılmış hak olarak” görmüş. Kişi bunu yaparken söz ya da yazı kullanabilir. Gazete çıkaran Şinasi için bu hak vazgeçilmez bir haktır. Çünkü ancak o zaman gazeteyi çıkarmasının bir anlamı olur. Bu günümüzde düşünce özgürlüğüdür

3. Yazıldığı dönemi de dikkate alarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Kadınlık ve Kadınlarımız” makalesinin içeriği ile ilgili tahminlerde bulununuz.

  • Cevap: Olası Cevap: Yakup Kadri Karaosmanoğlu “Kadınlık ve Kadınlarımız” makalesini Cumhuriyet’in ilanından sonra yazmış. Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından birisi kadınlarımıza verilen, kadınlarımızın kazandığı haklardır. Bu dönemde yazılan bu adı taşıyan makalenin içeriği kadınlara verilen haklar olabilir.

4. Gazetelerde ilk sütuna veya birinci sayfaya konan, yayın kurulunun önemli gördüğü bir konu hakkında ve genellikle imzasız ama gazetenin en saygın, deneyimli yazarı tarafından yazılan yazıya başmakale (başyazı) denir. Metindeki hangi makale başmakale olabilir? Niçin?

  • Cevap: Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi gazetenin ilk sayısında yayınlanmış bu makalede gazetenin çıkarılma amaçlarıyla, Şinasi’nin gazete hakkındaki görüşleri anlatılmış. İlk sayı olması nedeniyle başmakale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 238 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!