Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 244

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 244 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 244

2. Halkın günlük diline girmiş olsa da bir kelime yabancı kökenli ise atılmalı, yerine öz Türkçesi konulmalıydı. cümlesindeki hangi sözcük yükleme sorulan bir sorunun yanıtı değildir? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: “da” bağlacı yükleme sorulan bir sorunun yanıtı değildir. Bu sözcük iki yargıyı bağlama görevi ile kullanılmış. Yükleme yönelik bir görevi yoktur. Bu nedenle cümle dışı unsurdur.

3. Üç yıl kadar denediği özleştirme hareketini Atatürk, 1935 yılının güz aylarında bıraktı.

a) Cümlesini ögelerini sırasıyla zarf tümleci, nesne, özne, yüklem olacak şekilde yeniden yazınız.

  • Cevap: 1935 yılının güz aylarında üç yıl kadar denediği özleştirme hareketini Atatürk bıraktı.

b) Cümlesinde öznenin yükleme yaklaşması cümlenin anlamını değiştirdi mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Yüklemin önüne getirilerek özne vurgulanmış. Böylece cümlede işi kimin yaptığı öne çıkarılmış. Cümle bu sırayla oluşturulmuş olsaydı “özleştirme hareketi”ni Atatürk’ün bıraktığı vurgulanarak “özleştirme hareketi”nin bırakılmasına yönelik itirazların önüne geçilmek istenmiş olurdu.

4. Özne, bir cümlede bildirilen işi yapan, yüklemin bildirdiği durumu üzerine alan kimse veya şeydir; yükleme sorulan “Kim?” “Ne?” sorularının yanıtıdır. Buna göre,
Ölümünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Ömer Seyfettin hakkında birçok çalışma yapılmıştır. cümlesinde yüklemle özne arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Cümlede yüklem “yapılmıştır” sözcüğüdür. Yükleme “Ne?” sorusunu sorduğumuzda ise aldığımız yanıt “Ömer Seyfettin hakkında birçok çalışma”dır. Bu özne ise yüklemde anlatan işi yapan değildir, işten etkilenendir. Bu tür öznelere sözde özne denir.

5. Teoriye göre bütün bu kelimeler, zaten Türkçeden başka dillere geçmişti; dolayısıyla dilden atılmalarına da gerek yoktu.

a) Bu cümlede noktalı virgül (;) işaretinin kullanım amacı nedir?

  • Cevap: Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmaktır.

b) Noktalı virgül (;) işaretinin yerine virgül (,) işareti kullanılabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Kullanılamaz. Noktalı virgül ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Cümlenin özneden sonra virgül işareti kullanılmış. Burada da virgül kullanılsaydı görevleri karışırdı. Bu nedenle noktalı virgül kullanılmalıdır.

6. Basın yayın organlarında ve yazılı eserlerde bugün kullanılan Türkçe, Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının “Yeni Lisan” hareketi ile Atatürk döneminde başlayan özleştirme hareketinin sonunda ortaya çıkan Türkçedir yani bugün kullandığımız yazı dilinde Ömer Seyfettin’in doğrudan etkisi vardır. Metinde kullanılan noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını sırasıyla yazınız.

  • Cevap:

a) Virgül (,) : Uzun cümlede yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konmuş.
b) Tırnak (“ ”) : “Yeni Lisan” söz grubunu özel olarak vurgulamak için kullanılmış.
c) Kesme (’) : Özel ada getirilen durum ekini ayırmak için konmuş.
ç) Nokta (.) : Anlatım olarak cümlenin tamamlandığını belirtmek için cümlenin sonuna konmuş

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 244 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!