Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 257

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 257 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 257

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

5

Varlık’ın şubat sayısında Yaşar Nabi, “Bir Genç Şaire Mektup” adlı yazısında günümüz şairlerini, serbest nazmı savunuyor. O genç şair, birkaç şiiri ile birlikte gönderdiği mektupta şöyle demiş:
Şimdi moda olan tarz benim yazdığım değil. Hayatın her cephesinde olduğu gibi asrımızda her şey kolaylığa, basitliğe doğru gidiyor. Tabii şiirde de bu ruh hâkim: İlhamı kolayca ifade edilivermek, ifade edişte her türlü güçlüklerden, şekilden, hünerden kaçınmak.
Yani o delikanlı, serbest nazmın kolay, vezinli kafiyeli şiirler yazmanın ise güç olduğunu sanıyor. Hele aruz! … O vezni kullanmak olsa olsa büyük ustaların elinden gelir. Kendisi de beceriyormuş o işi. Demek ki…

Bugün pek çok onun gibi düşünenler. “Düşünenler” dedim ya, bana bir tuhaf geldi. Bu düşünce düşünmekten değil, düşünmemekten doğar da onun için. Bir adam o kurallara uyarak, onların sağladığı kolaylıklardan faydalanarak yazılar yazıyor, onun yaptığı zor bir iş. Beri yanda başka bir adam, kurallara uymaksızın, salt kendi emeği ile bir ahenk bulmaya çalışıyor, onun yaptığı iş kolay… Buna “düşünmemek” denmez de ne denir?

Şunu da söyleyeyim: Vezinli kafiyeli şiirler yazmanın mutlaka kolay olduğunu ileri sürmüyorum: Güzel bir biçim, şekil yaratmak daima zordur, ancak birkaç kişinin elinden gelir. Ama o delikanlı belli ki biçim ile kalıp’ın bir olduğunu sanıyor. Vezinli kafiyeli yazdınız mı, bir biçim yarattınız demektir… Nerede o bolluk, a iki gözüm? Kendisine iki beyit söyleyeyim, ikisinin de mazmunu bir. Biri Nedim’in: Ben olsam, mutrib olsa, bir kenar-i cuybar olsa… — Hoş imdi bir de farza bir cuvan-i şivekâr olsa! Öteki Galip’in: Daha ziyadesine yok tahammülü bezmin: —Mey ola, mutrib ola, tut ki bir de dilber ola! İkisi de vezinli, ama birinde biçim var, ötekinde yok. O iki beyti bir okusun, düşünsün onların üzerinde, biçim’in ne demek olduğunu o zaman sezer belki, sezer de serbest nazımla söylenmiş şiirlerin mutlaka biçimsiz olmadığını anlar. O kadarla da kalmaz, kendisinde de belki gerçek biçim kaygısı belirir: Şimdi moda olan tarz benim yazdığım değil gibi yanlış cümleler kurmaz, Şiirde de bu ruh hâkim gibi basmakalıp sözlerden kaçınır.
(Mart 1952)
(…)

Nurullah Ataç, Dergilerde

1. Okuduğunuz metinde genç şairin öne sürdüğü düşünce ile Nurullah Ataç’ın vurgulamak istediği temel düşünceyi kendi cümlelerinizle ifade ediniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Genç şair, serbest şiir yazmanın vezinli ve kafiyeli şiir yazmaktan daha kolay olduğunu ileri sürüyor ve bu yüzden asrın şairlerinin serbest şiiri tercih ettiğini düşünüyor. Nurullah Ataça göre ise genç şair savunduğu düşüncede yanılıyor. Nurullah Ataç, serbest şiir yazmanın vezinli ve kafiyeli şiir yazmaktan daha zor olduğunu iddia ediyor.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 257 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!