Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Yahya Kemal’in Kendi Gök Kubbemiz Adlı Kitabında Yer Alan Şiirlerinde Ölüm Algısı

Yahya Kemal, Kendi Gök Kubbemizde yer alan Rindlerin Akşamı, Rindlerin Ölümü, Hayâl Beste, Düşünce, Bir Dosta Mısrâlar adlı şiirlerinde de ölümü “rint” kavramı üzerinden temalaştırır. Turan Karataş, rindi “Dünyanın parasında pulunda gözü olmayan, olgunluğuyla, kalender davranışlarıyla öne çıkan ve eski şiirimizde sıkça görülen bir insan tipi.” olarak tanımladıktan sonra bohem ve rindi karşılaştırır: “Batılı bir tip olan ‘bohem’, hayatın dış görünüşüne, paraya, mevkiye değer vermeyişi itibariyle rinde benzer ancak ‘Şark’ın yetiştirdiği bir insan tipi’ olan rintte, bunları aşan ‘derin’ bir taraf vardır.”. Karataş, “Kendisi de bir rint olan Yahya Kemal (…)” diyerek sözlerine devam eder.
(…)

Yahya Kemal Batı’da ortaya çıkan bohemden uzaktır, Doğu geleneğine dayanan rinde yakındır.
Yahya Kemal’in Rindlerin Ölümü, Rindlerin Akşamı ve Bir Dosta Mısrâlar gibi şiirlerinde rindane bir üslup görülür. Şiirleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri olan Rindlerin Ölümü, aslında rintlerin ölmediğini değişerek/farklılaşarak yaşadıklarını belirten bir şiirdir. Yahya Kemal, şiirin birinci kıtasında Hafız’ın kabri olan bahçede bir gül varmış / Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle diyerek gül sembolüyle Hâfız-ı Şîrâzî’nin varlığının “gül”e dönüşerek sürdüğünü vurgulamak ister. Yahya Kemal’in bu beyti için Sadık Tural da düşüncelerini açıklamıştır. Şiirde geçenin İran mutasavvıf şairi Hâfız-ı Şîrâzî olduğunu söyleyen Tural, Hâfız’ı, “(…) gönül olgunluğuna ermiş, içi iyilik ve güzelliklerle dolu, bu dünya hayatını umursamayan, aşkla sarhoş olmuş bir rinttir.” şeklinde tanıttıktan sonra, “Yahya Kemal, onun mezarını bir gül bahçesine benzetiyor. Bu bahçede Hâfız’ın ruhu ‘her gün açıyor.’ Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle mısrasında, kan kırmızısı rengiyle her gün açan gül, Hâfız’ın ölümsüzlüğe ermiş olan ruhunun sembolüdür.” vurgusunu yaparak Beyatlı’nın gülü hangi amaçla kullandığına açıklık getirir. Yahya Kemal, Rindlerin Ölümü’nün ikinci kıtasının son beytinde de Hâfız’ın ölümsüzlüğünü pekiştirme yoluna gider: Ve serin serviler altında kalan kabrinde / Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter.
(…)

Ali Algül, Yahya Kemal’in Kendi Gök Kubbemiz Adlı Kitabında Yer Alan Şiirlerinde Ölüm Algısı
Kelime Dağarcığı:
asude: Rahat, sakin. bohem: Yarınım düşünmeden günü gününe tasasız, derbeder bir yaşayışı olan (kimse veya topluluk). buhurdan: İçinde tütsü için kullanılan maddeler yakılan kap, buhurluk. Hâfız: İran’ın önde gelen lirik şairlerinden biri (Hâfız-ı Şîrâzî). Şark: Doğu. Şiraz: İran’ın güneyinde tarihî bir şehir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!