Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 287

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 287 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 287

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Türk Köylüsü

Varlığımızın ana kaynağı köydür: Yemen çöllerine onu gömdük. Arnavut dağlarında o yatıyor. Sarıkamış, Çanakkale odur. Sakarya’nın aynasında onu görürüz.
Köyde davul, sınırdaki toplarla beraber gümbürder. Sel, onun yuvasını basar. Dolu, onun tarlasını bozar. Çekirge, onun mahsulünü biçer. Güneş, onun toprağını yakar ve sıtma, sapsarı derisiyle onun kemiklerine yapışır.

Köyün gıdasını şehrin kursağına, köyün yakıtını şehrin ocağına onun sırtında taşırız.
Şu gözleri hasetle açılmış apartmanların harcını onun alın teri yoğurdu. Şu yataklı vagonların yumuşak havası içinde geçtiğimiz sarp dağları onun pazısı deldi. Şu kaloriferlerimizde yanan kömürü, yeraltı zindanından onun kazması söktü.
Ekmeğimizdeki buğday o, tenceremizdeki pirinç o, çayımızdaki şeker odur.
Edebiyatta onun bir adı var: Mehmetçik!
Onu kaldırınız, Türk tarihi kalmaz.

Yusuf Ziya Ortaç, Beşik

1. Okuduğunuz fıkra metninden hareketle dönemin düşünce yapısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Eserin yazıldığı dönemin düşünce yapısında köy ve köy insanı önemli yer tutmaktadır. Çünkü Türk köylüsü yani Anadolu insanı, her türlü zorluk karşısında vatanı için mücadele etmiştir. Türk milletinin var olma mücadelesinde Türk köylüsünün ne kadar önemli bir vazife gördüğü, onun bu yüksek çabalarının unutulmaması gerektiği gerçeği bu dönemin eserlerine de yansımıştır.

2. Metinde geçen Varlığımızın ana kaynağı köydür: Yemen çöllerine onu gömdük. Arnavut dağlarında o yatıyor. Sarıkamış, Çanakkale odur. Sakarya’nın aynasında onu görürüz. şeklindeki ifadelerden yola çıkarak Yusuf Ziya Ortaç’ın fikrî ve edebî yönü hakkında çıkarımda bulununuz.

  • Cevap: Olası Cevap: Metinden hareketle Yusuf Ziya Ortaç’ın yaşadığı dönemin ruhunu, zihniyetini eserine gerçekçi bir biçimde yansıttığını düşünüyorum. Yazar uzun yıllar ihmal edilen, unutulan Anadolu’ya ve Anadolu insanına dikkat çekmek istemiştir. Yazarın dilinin anlaşılır olması, eserde ele aldığı konunun içeriği gibi hususlar halka yönelme anlayışını benimsediğine işaret eder.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 287 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!