Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 296

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 296 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 296

1. Kalem metninde kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmesini kültürel unsurların gelecek nesillere aktarılması yönüyle değerlendiriniz. Düşüncelerinizi gerekçeleri ile ifade ediniz.

  • Cevap: Olası Cevap: Bir milletin varlığını gösteren kültürel değerler unutulursa o milletin varlığından söz edilemez. Dolayısıyla gelecek nesil, kültürel değerlerinin sürekliliğini onu koruyarak sağlayacaktır. Metinde kültür ve medeniyet tarihinin önemli bir parçası olan kalemin tarihi ile ilgili bilgiler verilmesi, nesiller arasındaki kültür aktarımının kuvvetlendirilmesi açısından önemlidir.

2. I. metinde geçen Yirminci asra kadar onun tılsımlı ve mukaddes şeyler gibi itibar görmesi bundan olacak. Yerlere düşen bir kalemi öpüp başa koymak bizde de âdet değil miydi? ifadelerinde yazar, yirminci yüzyıldan itibaren kalemin itibar kaybettiğini belirtmiştir. Günümüzde kalemle birlikte, kaybedilen değerler sizce ne olabilir? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Gün geçtikçe modernleşmenin de etkisiyle pek çok ahlaki ve kültürel değerin yok olmaya başladığını söyleyebilirim. Samimiyet, merhamet, paylaşma, yardımlaşma, hoşgörü gibi birçok duygu ve davranışın eskiye nazaran kaybolmaya yüz tuttuğu bir gerçektir.

3. a) I. metinde geçen Dil sözü kulaklara veriyor, kalem uzaklara.. sözünü yorumlayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Dille söylenenler sadece kulakta kalır. Ancak kalemle yazılanlar hem bugüne hem de geleceğe ulaşır.

b) Günlük yaşamda sizce bu sözü karşılayan benzer ifadeler nelerdir? Yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu söze benzer kullanım olarak “Söz kulağa, yazı uzağa gider” veya “Söz uçar, yazı kalır” örnekleri verilebilir.

4. Kaybettim! adlı metinde yazar, Osmanlı sosyal hayatında önemli bir yeri bulunan tellâllıktan nasıl bahsetmektedir? Sizce tellâllığın yerini günümüzde hangi araçlar almıştır?

  • Cevap: Olası Cevap: Metinde tellâllık, kaybolan kişilerin veya eşyaların bulunmasını ilan etme görevlisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir bakıma aracı olarak ifade edebileceğimiz tellâllığın yerini günümüzde gazete, internet, televizyon gibi çeşitli haberleşme araçları tutmaktadır. Bu modern araçlarla duyurular daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmaktadır.

5. Fıkra türünde yazarın, ülke ve toplum sorunlarını kendi bakış açısıyla değerlendirdiği bilgisinden hareketle iki metinle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: I. metinde yazar, fikir hayatı için önemli bir unsur olan kalemden söz etmiştir. Değeri yok olmaya başlamış yazı kültürüyle ilgili görüşlerini dile getirmiştir. II. metinde ise yazar, dönemin hastalık hâline gelen bir meselesi olan kaybetmek üzerine fikirlerini belirtmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 296 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!