Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 30

1. Yazar, kaçış kelimesine nasıl bir anlam yüklemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: TDK Türkçe Sözlüsünde kaçış kelimesinin gerçek anlamı kaçma işi olarak verilmiştir. Metinde ise yazar kelimeye yeni bir anlam yüklemiştir: Toplumun kendi değerlerini görmezden gelmesi, kültüründen kopması, gönüllü biçimde Batı kültürünün etkisine girmesi. Yazar, metnin tamamında kelimeye verdiği bu yeni anlamı örneklerle açıklamıştır.

2.  Yunus Emre’yi, Dadaloğlunu, Emrah’ı, Pir Sultan Abdal’ı, Karacaoğlanı külleyen tabaka -üst tabaka- şimdi artık Bakilerini, Neftlerini, Şeyh Galiplerini, Itrilerini, Hafız Postlarını, Sinanlarını ve Kasımlarını bile yetiştirmeden aynı barbarlığı daha çabuk ve daha kesin sonuçlar almacasına sürdürüyor. cümlesinde külleyen kelimesiyle yazar neyi anlatmak istemiştir? Siz bunun yerine hangi kelimeleri önerirdiniz?

  • Cevap: TDK Türkçe Sözlük ünde küllemek kelimesine gerçek anlam olarak ateşin üstünü külle örtmek; mecaz anlam olarak bir acıyı, bir sıkıntıyı unutturmak açıklaması verilmiştir. Metindeki anlamı TDK Sözlük’ündeki mecaz anlamına yakındır. Metinde kültürümüzün önemli bir parçası olan halk şairlerini unutturmak anlamında kullanılmıştır. Ben olsam külleyen kelimesinin yerine unutturan, silen, gömen kelimelerinden birini kullanırdım.

3. Bizim giyim kuşamda, yiyip içmede, oturup kalkmada, selam sabahta, ölçüde endazede, yazı çizide, müzikte, edebiyatta, mimarlıkta, dilde -evet dilde bile- kendimizden kaçışımız. cümlesinde sayıp dökmelerden yararlanmıştır. Sayıp dökme, bir işin türlü hâllerini, bir şeyin bütün parçalarını söylemektir. Yazarın sayıp dökmeleri sık kullanması metnin üslubuna ne katmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, Bizim giyim kuşamda, yiyip içmede, oturup kalkmada, selam sabahta, ölçüde endazede, yazı çizide, müzikte, edebiyatta, mimarlıkta, dilde -evet dilde bile- kendimizden kaçışımız. cümlesindeki giyim kuşamda, yiyip içmede, oturup kalkmada, selam sabahta, ölçüde endazede, yazı çizide, müzikte, edebiyatta, mimarlıkta, dilde -evet dilde bile- bölümü yerine tek kelimeyle kültürde diyebilirdi. Fakat o zaman okuyucu cümleyi hemen okur ve geçerdi. Sayıp dökmelerle kültür kelimesini karşılayan birçok parçayı saymış ve düşüncesini okurun zihnine tekrar tekrar çakmıştır. Aynı yöntemi birçok cümlede kullanarak metnin tamamına bu üslup özelliğini yaymıştır.

4. Metinde geçen aşağıdaki deyimleri metindeki anlamlarına uygun biçimde cümlede kullanınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 30 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!