Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 312

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 312 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 312

— Topların, cephanelerin geriye alınması?
— Buna dair hiçbir şey öğrenemedik şu ana kadar…
— Kaç kilometre, buradan Manisa?
— Trenle elli iki kilometre… Keseden daha kısa…
— Kırk, kırk beş kilometre diyelim… Birini daha yollamalıydınız!
— Her an telgrafla konuşmayı umduk. Bir de, topları geri çekmeye başlasaydı, haberimiz olurdu.
— Şimdi bir haberci çıkaramaz mıyız Rasim Bey?..
— Bu nokta çok önemli… Hem Manisa’nın durumunu bilmeliyiz, hem de oradaki bütün silahları kurtarmalıyız!
— Ne pahasına olursa olsun!..
Uzaktan uzağa top atışlarını andıran gök gürlemeleri duyuluyor, bu öfkeli homurtuların ardında, cıvık bir yabancı şarkı, Akhisar’ın üstünde yankılanıyordu.
(…)

Kemal Tahir, Yorgun Savaşçı

1. Okuduğunuz metinden yola çıkarak Yorgun Savaşçı romanının hangi tarihsel dönemin ürünü olduğunu, metinden bulduğunuz ipuçlarıyla birlikte yazınız.

  • Cevap: Yorgun Savaşçı romanı Millî Mücadele sürecini anlatan bir romandır. Bunu, tarihsel kişiliklerin ve tarihsel olayların adlarının geçmesinden anlıyoruz. 17. Kolordu Komutanı Bekir Sami Bey, mevki komutanı Ahmet Zeki Bey’in isimleri geçmekte, Rum çetelerinden bahsedilmekte, Manisa’nın düşüp düşmediğinden söz edilmektedir.

2. Okuduğunuz metin, tarihî bir romandan alınmıştır. Siz tarihî olayları tarihî romanlardan mı, tarih kitaplarından mı öğrenmeyi daha faydalı buluyorsunuz? Gerekçelerinizle yazınız.

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tarih kitaplarını okumak bence daha faydalıdır çünkü orada kesinlik vardır ve romandaki kişilerden daha çok olayların neden-sonuç ilişkisi içinde akışı ilgimi çeker.
    Tarihî romanları okumayı daha faydalı buluyorum çünkü tarihsel olayların kişilerin başından geçiyormuş gibi aktarılması beni daha çok heyecanlandırıyor ve ilgimi çekiyor. Aynı zamanda tarihsel olaylar, bu şekilde daha akılda kalıcı oluyor. Her iki türü de severek okurum. Tarihsel metinler kesin bilgi verir; neden-sonuç ilişkisi içinde geçmiş zamanda cereyan eden olayları aktarır. Aynı zamanda belli bir kurgu içinde geçmişi anlatan romanları da severek okurum.

3. Siz tarihî bir roman yazacak olsanız romanda kurguyu mu yoksa tarihî gerçekleri mi göz önünde bulundurursunuz? Niçin?

  • Cevap: Olası Cevaplar: Tarihî bir roman yazacak olsam kurguyu ön planda tutarım. Çünkü kurgu, okuyucunun daha çok ilgisini çeker. Tarihî bir roman yazacak olsam tarihî gerçekleri ön planda tutarım. Çünkü olayları değiştirmenin veya abartmanın tarihe zarar vereceğini, okuyucunun tarihi yanlış öğreneceğini düşünüyorum.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 312 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!