Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 348

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 348 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 348

Şimdi herkes malını böyle meydana mı koyuyor? diye sordu çocuğa.
Nasıl? dedi çocuk.
Adam camı gösterdi sakalıyla.
Vitrin mi? dedi çocuk.
Sesini çıkarmadı adam. Artık bir şey sormamaya karar vermişti.
Duvarlara yapıştırılmış afişler, resimler, yazılar, yer yer yükselmeye başlayan inşaat iskeletleri, beton yapılar, kaldırımlar, parke taşları, asfalt, çeşmeler, elektrik direkleri, arada bir yanlarından geçen araçlar, bazı vitrinlerde yanıp sönen ışıklar, her şey… Daha sabahın sessizliği, mahmurluğu içinde olmasına, daha büyük gürültü ortaya çıkmamasına rağmen başını döndürmüştü. Merakla değil, belli bir iğrenmeyle, öfkeyle kahırla bakıyordu.
Nasıl göz yummuşlar? diye söylendi.
Efendim dede? dedi çocuk.
Hiç, dedi yaşlı adam, bereket yok diyorlardı da. Şimdi görüyorum sebebini.
(…)

Rasim Özdenören, Gül Yetiştiren Adam

1. Metinden alınan Hiç, dedi yaşlı adam, bereket yok diyorlardı da… Şimdi görüyorum sebebini. ifadelerinde geçen bereket kavramının kültürümüzdeki yeri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Olası Cevap: Bereket ile çokluk kavramı genellikle birbirine karıştırılır. Çokluk nicelik ifade eden, sayılıp ölçülebilen şeyler için kullanılır ve her çok olan bereketli değildir. Oysa bereket, sahip olunanların ihtiyaca yetmesi, bizi başkasına muhtaç bırakmamasıdır. Aynı zamanda bereket, manevi bolluğu ifade eder. Bunların yanında helal kazancı, alın terini, hak edilmişliği de içerir. Helal yoldan kazanılmamış malın bereketinin olmayacağı düşünülür toplumumuzda. Anadolu insanı için bereket o kadar değerli bir kavramdır ki özlemle beklediği, hayat kaynağı yağmurun yağışını, bereket yağıyor, diyerek karşılar.

2. Rasim Özdenören, Gül Yetiştiren Adam romanında manevi çözülmenin yol açtığı sorunları ele almıştır. Başka yazarlarımız da aynı konuyu önemsemiş ve eserlerinde işlemişlerdir. Sizce millî ve manevi değerlere sahip çıkmanın önemi nedir? Bu değerlerimizi korumak için neler yapılabileceğine dair görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Millî ve manevi değerlerimiz bizi bir arada tutar, aynı hedef için birlikte hareket etmemizi sağlar. Bu değerler bizi diğer milletlerden ayırırken birbirimize bağlar. Onlar sayesinde birbirimizin kıymetini daha iyi anlarız. Tasada ve kıvançta bir oluruz. Vatan, bayrak, ezan, din, dil gibi değerler sayesinde daha güçlü, zorluklara karşı daha dirençli oluruz.
    Değerlerimizi korumak için donanımlı, eğitimli nesiller yetiştirmeli, özellikle aile bağlarını kuvvetli tutmalı ve gelecek nesillere bu değerleri aktarmada titiz davranmalıyız.

3. Sizce metindeki yaşlı adam elli yıl boyunca neden sokağa çıkmamış olabilir?

  • Cevap: Olası Cevaplar: Yaşlı adam çevresindeki değişime ayak uyduramamış ve bu yüzden eve kapanmış olabilir. Çünkü çevresine uyum sağlayamayan kişi zamanla topluma yabancılaşır ve ondan kopar. Bu da yalnızlaşmaya sebep olur. Yaşlı adam bana göre manevi çözülmeyi protesto etmek için sokağa çıkmıyor olabilir. Değerlerin aşındığı bir dünyaya katılmak istememiş ve buna tepkisini bu şekilde gösteriyor olabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 348 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!