Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 352

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 352 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 352

(…)
Kardeşlerimle son defa öpüşüyoruz. Ağlıyorlar. Sıra annemdedir. Elini alıp öpüyorum. O da hıçkırıklar içinde yüzümü defalarca öpüyor. Bir zaman, ana oğul, böylece kalıyoruz. Babam, bütün bunları görmemek için olacak, sokağa çıkmış. Bekliyor, sabırsızlanıyor…
Nihayet, bavulum elimde, çıkıyorum. Geride bıraktıklarımın birdenbire yükselen ağıtları. Kızkardeş- lerim arkamdan tas tas su döküyorlar…
Niyazi’yle yan yana yürüyoruz. Bavulumu alıyor. Babam önümüzde. Onu ensesinden görüyorum. Kırışmağa başlamış incelmiş bir boyun. Uzun uzun yürüyoruz. Yolda babam bir kerecik olsun dönüp de bakmıyor. Niyazi’yle usul usul konuşuyoruz. Güneş süratle yükseliyor, sıcak basmakta.
İstasyonda babam sekiz tane muz alıyor. Üçünü yiyoruz. Beşini, yolda yersin diye, bana hediye ediyor. Lakin gözlerini benden daima kaçırıyor, başka başka yerlere bakıyor.
(…)
Kompartımana yerleşiyorum. Niyazi de biniyor. Babam kompartımanın penceresi önünde… Babamın pencereye uzanan elini alıp öpüyorum.
(…)
Orhan Kemal, Baba Evi

1. Sizce metinde yazar, bir roman karakteri olarak Orhan’a aramızdan biriymiş gibi bir kimlik kazandırabilmiş midir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Realizmde toplumun farklı kesimlerinden sıradan insanların hikâyelerine yer verilir. İnsana ait gerçeklikler tarafsız bir biçimde, olduğu gibi aktarılır. Bu metinde de yazar abartısız bir karakter çizmiş, Orhan’ı olduğu gibi insani özellikleriyle ele almıştır.

2. Realizmde çevre ve mekân tasvirleri, gözlem önemlidir. Romancı olayların geçtiği çevreyi tanıtmak, roman kişilerini çizmek, toplumu yansıtmak ve atmosfer oluşturmak için mekân tasvirlerinden yararlanır. Sizce metindeki betimlemelerin metne katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Metindeki betimlemeler Orhan’ın psikolojisini ve içinde bulunduğu ortamı yansıtmaktadır. Yazar çevre tasvirlerini onun değişen ruh hâline göre biçimlendirmiş, böylelikle anlattığı karakterin ve çizdiği tablonun gerçekliğini artırmıştır.

3. Metinde Orhan’ın, yaşadığı yerden ve ailesinden ayrılırken hissettiği duygular gerçekçi bir biçimde anlatılmıştır. Metni okurken siz de Orhan’ın, memleketine gitmek için duyduğu hislere ortak olabildiniz mi? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Hayatımızla ilgili yeni başlangıçlar yapmak, örneğin yaşadığımız yeri değiştirmek, yeni bir işe ya da okula başlamak bizi alışık olduğumuz düzenin dışına çıkaracağı için tedirgin ettiği gibi aynı zamanda heyecanlandırır ve mutlu kılar. Orhan memleketine gitmek için çok heyecanlı, sevinçli ve mutlu olmanın yanında bir kafa karışıklığı yaşamakta, ailesinden ayrılmanın hüznünü de hissetmektedir. Yazar, Orhan’ın içinde bulunduğu psikolojiyi gerçekçi bir biçimde yansıtmış; bizi Orhan’ın, memleketine giderken yaşadığı hislere ortak etmeyi başarabilmiştir.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 352 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!